Ce furnizor oferă, în luna noiembrie 2022, cele mai mici prețuri la energie electrică pentru consumatorii casnici? Întrebarea este foarte importantă, în contextul noilor reguli privind plafonarea, conform cărora tot ce depășește 255 kWh într-o lună se plătește la prețul din contractul cu furnizorul, nu la prețul plafonat. Mai jos găsiți un clasament al ofertelor furnizorilor cu cele mai mici facturi la energie electrică pentru consumatorii casnici din București, pentru contractele încheiate începând cu luna noiembrie.

Trebuie precizat de la început că, potrivit OUG 119/2022, până la 31 august 2023, energia electrică are preț plafonat. Asta însemnă că indiferent care este oferta furnizorului, nu veți plăti mai mult decât prețul maxim plafonat. Nu vă bazați însă pe termen lung calculele pe acest preț, deoarece OUG 119/2022 este în curs de modificare în Parlament, iar regulile privind plafonarea facturilor ar putea fi modificate. Contractele cu furnizorul de energie vor rămâne, însă, indiferent de modificarea legii, astfel că e important să aveți prevăzut în contract un preț cât mai bun al energiei electrice chiar și fără plafonare.

Care este prețul maxim plafonat al energiei electrice

În acest moment, prețul plafonat al energiei electrice este de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumatorii casnici care au avut în 2021 consum mediu lunar mai mic sau egal cu 100 kWh. Pentru cei care au avut în 2021 un consum mediu lunar între 100 kWh și 300 KWh inclusiv, prețul maxim este de 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus. Aceste prețuri sunt valabile dacă consumul lunar nu depășește 255 kWh; tot ce trece la acest nivel se plătește la prețul din contract.

Citește și: Piața energiei, blocată de ordonanța care trebuia să ne scoată din criză. Peste 300 de cereri, doar 2 oferte

Ca urmare, este foarte important să alegeți furnizorul potrivit, fiindcă e o mare diferență între a plăti kilowații suplimentari cu 0,67 lei sau cu 12,38 – acesta fiind intervalul de preț dintre cea mai ieftină și cea mai scumpă ofertă la energie electrică.

Un singur furnizor are un preț la energie sub cel plafonat

În clipa de față, există un singur furnizor care oferă un preț la energie electrică sub cel plafonat. La fel ca în octombrie, acest furnizor este Hidroelectrica. Detalii găsiți mai jos.

Țineți cont de faptul că, în cazul gospodăriilor care au consumat în medie peste 300 kWh lunar anul trecut, contractele și condițiile sunt diferite. Însă acest calcul în funcție de consumul mediu ar putea fi schimbat după ce Ordonanța va trece prin Parlament.

Informațiile au ca sursă ANRE și sunt valabile doar pentru consumatorii casnici București. Clasamentul este similar și în restul țării, dar prețurile au diferențe de câțiva bani per kWh. În toate județele, cele mai mici facturi sunt la Hidroelectrica, potrivit datelor oficiale din comparatorul de oferte de furnizare a energiei electrice al ANRE.

Hidrolectrica are cele mai mici facturi, chiar sub prețul plafonat

Hidroelectrica are, în acest moment, cele mai mici facturi la energie electrică și, în plus, oferă energie 100% verde. Cu un preț de 0,67 de lei/kWh pentru București în oferta ”Viitor Verde”, la un consum lunar de 150 kWh, factura este de 100,95 lei. Practic, prețul energiei oferit în luna noiembrie de Hidroelectrica este chiar sub plafonul maxim – fie el cel de 0,68 lei/kWh sau cel de 0,8 lei/kWh.

Mai ales pentru consumatorii casnici care înregistrează un consum lunar ce depășește 255 kWh, oferta Hidroelectrica este extrem de avantajoasă, pentru că ei vor plăti practic per kilowat sub prețul plafonat ,oricât de mult ar consuma. Astfel, la un consum de 300 kWh, ar avea de achitat doar 201,89 lei, pentru că și cei 45 de kilowați care trec de plafon se achită la prețul de 0,67 de lei/kWh – sub cel plafonat.

Cum se încheie un contract de energie electrică la Hidroelectrica

Acest preț este fix, timp de 12 luni, pentru oricine semnează un contract nou de furnizare a energiei electrice cu Hidroelectrica în noiembrie 2022 - sau prelungește contractul existent.

Contractarea se poate face online, iar condițiile de contractare Hidroelectrica pentru consumatorii casnici și pentru prosumatori pot fi găsite AICI. Dacă vreți să vă schimbați furnizorul, acest proces durează 21 de zile de la data semnării contractului.

Actele necesare, pentru a trece la Hidroelectrica, pe lângă cererea de încheiere a contractului de furnizare, sunt copii după actul de identitate al solicitantului, după ultima sau penultima pagină a actualei facturi plus o declarație pe proprien răspundere.

Cum se face citirea sau autocitirea indexului la Hidroelectrica și cum se plătesc facturile

Facturile Hidrolectrica pot fi primite pe mail sau prin poștă. Clienții mai multor bănci - BCR, Banca Transilvania și CEC - le pot plăti prin aplicația online, cei ai BRD și Raiffeisen, prin Direct Debit. Există și varianta plății prin SelfPay sau, pur și simplu, prin virament. Termenul de plată este de 45 de zile.

Citirea este făcută de cei de la Hidroelectrica la 3 luni, dar clienții pot comunica indexul autocitit între zilele de 24-28 ale lunii curente la numărul de telefon 0800 800 359 (apel gratuit).

Preşedintele Directoratului Hidroelectrica, Bogdan Badea, afirma recent, conform AGERPRES, că furnizorul de energie se confruntă, în ultima perioadă, cu un aflux de 5.000 de clienţi noi pe zi. Astfel, Hidroelectrica ar fi ajuns în septembrie la 300.000 de clienți, triplu faţă de anul trecut.

Ce alți furnizori au prețuri avantajoase la energie electrică în noiembrie 2022

Pe locul 2 în clasamentul prețurilor energiei pentru consumatorii casnici din București este oferta Electrica Furnizare, cu un preț de 1,68 lei/kWh. Urmează Enel Energie și Enel Energie Muntenia, cu 1,91 lei kWh. Acestea sunt oferte de serviciu universal, spre deosebire de cea a Hidroelectrica, care este concurențială.

Renovatio Trading, companie cunoscută mai degrabă pentru cea mai mare rețea de încărcare a mașinilor electrice, are următoarele 2 oferte din clasament. La cea concurențială, prețul energiei la Renovatio este 2,76 lei/kWh, iar la cea pentru serviciu universal, prețul este de 3,36 lei/kWh. Tot 3,36 lei/kWh este și oferta RCS & RDS pentru consumatorii casnici din București. A Energy Ind vine cu 3,39 lei/kWh.

Toate celelalte oferte ale furnizorilor de energie vin cu un preț peste 4 lei/kWh.

Ce furnizori au cele mai mari prețuri la energie electrică pentru consumatori casnici

Cele mai mari prețuri ale energiei, peste 10 lei/kWh, sunt cele din ofertele Energy Distribution Services, MOLDO Mex, WE POWER Team, Electrificare CFR, Eol Energy, MVM Future Energy Technology și Restart Energy One – dar aceasta din urmă este o companie cu focus pe clienți industriali mari și foarte mari, nu pe consumatori casnici.

Citește și: Hidroelectrica vrea să cumpere furnizorul de energie și gaze CEZ Vânzare, deși nu toți acționarii consideră ideea oportună

Astfel, la MVM Future Energy Technology (furnizor deținut de compania de energie a statului maghiar), la prețul neplafonat veți plăti pentru 10 kWh în plus peste 120 de lei, în vreme ce la Hidroelectrica ați plăti 6,7 lei, la Electrica Furnizare, 1,61 lei, iar la Enel, 1,91 lei.

Sursa foto: wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri