Singurul astronaut român, Dumitru Prunariu, a declarat că România nu şi-a plătit de patru ani contribuţia sa la Agenţia Spaţială Europeană (ESA), deşi aceste fonduri se reîntorc în ţară şi înseamnă dezvoltare, aşa cum au însemnat şi pentru alte state europene, care insistă să-şi mărească contribuţia, relatează Agerpres.

"De mai mult de patru ani de zile, Guvernul României nu a plătit contribuţia noastră la Agenţia Spaţială Europeană (ESA), nu a înţeles ce reprezintă acele fonduri care se reîntorc integral în România şi care reprezintă dezvoltare. Sunt state europene care insistă să-şi crească contribuţia la ESA, dar nu se poate, pentru că sunt nişte contracte, acorduri bine stabilite şi nişte sume stabilite.

Fiecare ban investit acolo înseamnă ban revenit şi amplificat la nivel naţional pentru Europa. Ceea ce înseamnă dezvoltare tehnologică, dezvoltare industrială, păstrarea de proprietăţi intelectuale, proprietăţi tehnologice a ceea ce facem aici în ţară. Agenţia Spaţială Europeană a reprezentat dintotdeauna un factor foarte important de dezvoltare pentru diferite naţiuni.

Să nu uităm de Spania, Italia, Austria, ca să nu vorbim de Germania şi Franţa, care şi-au dezvoltat foarte mult capabilităţile prin această instituţie interministerială europeană. Ei bine, la noi nu s-au mai plătit fondurile. Guvernul a înţeles că nu este o prioritate. N-a înţeles care sunt consecinţele pe termen lung ale acestei neplăţi", a afirmat Dumitru Prunariu.

El a precizat că totuşi, de curând, România şi-a plătit jumătate din restanţă şi, în acest fel, şi-a recăpătat o parte dintre drepturi.

"În sfârşit, în toamna aceasta s-a plătit jumătate din datoria noastră, ne-am recăpătat dreptul de vot, iar în ianuarie există promisiunea sau obligaţia impusă de a plăti cealaltă jumătate, pentru a ne reintra complet în drepturi. În afară de aceasta, trebuie să fie prinsă în buget plata contribuţiei anuale, care reprezintă fonduri investite în dezvoltare.

Nu sunt fonduri pierdute, nu participăm la licitaţii pentru banii aceia, ca la programele Comisiei Europene. Deci, banii aceia se reîntorc, în afară de vreo 3%, care reprezintă cheltuielile administrative ale Agenţiei Spaţiale Europene - clădiri, chirii, personal etc. Restul se reîntorc în ţările care participă la program", a precizat Dumitru Prunariu.

Cosmonautul a participat luni, la Cluj-Napoca, la atelierul "Space Systems Engineering", organizat de Space Tech, un cluster format din mai multe entităţi şi care se ocupă cu activităţi spaţiale. Printre participanţi la atelierul organizat la Cluj s-au numărat şi reprezentanţi ai Agenţiei Spaţiale Europene şi ai corporaţiei europene OHB SE.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri