Parlamentul a adoptat noua lege a energiei, dar unele prevederi sunt practic inaplicabile, spun furnizorii de curent.

Este vorba despre legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 119/2022. În forma adoptată de Camera Deputaților, care era for decizional, plafonarea prețului energiei nu se va aplica decât pentru un loc de consum. Cine deține mai multe locuri de consum va avea plafonare doar pentru unul dintre ele, iar pentru restul va plăti prețul din contract (care poate fi sub plafon).

”Clientul casnic care are atât adresă de reşedinţă, cât şi adresă de domiciliu poate beneficia de preţul plafonat fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reşedinţă, pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preţ plafonat pentru un alt loc de consum”, se arată în forma finală a legii, adoptată de Parlament.

Astfel, chiriașii ar trebui să facă contracte pe numele lor cu furnizorii de energie, pentru a beneficia de plafonare, a confirmat și ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Care va fi prețul plafonat al energiei de la 1 ianuarie 2023

Conform legii, prețul plafonat este de cel mult 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru clienți casnici care în 2021 au avut un consum mediu lunar până în 100 kWh, de 0,8 lei pentru cei care în 2021 au avut consum lunar mediu între 100,01 și 300 kWh și de 1,3 lei pentru orice consum peste 255 de kWh, indiferent cât de mare a fost în 2021.

Legea ar trebui să se aplice de la 1 ianuarie 2023, dar încă nu a fost promulgată de șeful statului.

Furnizorii de energie spun că nu pot verifica declarațiile pe proprie răspundere

Însă furnizorii au atras atenția asupra faptului că prevederea privind declarația pe proprie este problematică. Motivul e acela că nu au niciun fel de instrument de verificare și nu pot refuza acordarea plafonării.

Ei au cerut, prin intermediul Federației ACUE, clarificări în ceea ce privește mecanismul de implementare a schemei de sprijin. Furnizorii propun fie verificarea declarațiilor pe proprie răspundere înaintate de către beneficiari, astfel încât facilitățile în discuție să fie acordate numai după efectuarea verificărilor necesare de către autoritatea competentă desemnată, fie asumarea integrală de către furnizorul de ajutor, în cazul de față Ministerul Energiei și Ministerul Muncii prin ANPIS, a obligației privind recuperarea sumelor acordate clienților ale căror declarații pe propria răspundere nu corespund realității.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri