Un consum responsabil de energie electrică nu constă în aplicarea unor restricții sau în scăderea calității vieții, ci în alegerea unor soluții eficiente care să te ajute să obții confort termic fără prea mult efort. Descoperă în acest articol 4 metode la îndemâna ta:

1. Conceptul SMART și cum îl pui în practică

Conceptul SMART de economisire se referă la stabilirea unor obiective specifice, măsurabile, acționabile, relevante și pe un anumit termen. Aplicând acest concept în strategia ta de consum, poți obține confortul termic dorit, cu ajutorul unor soluții eficiente și sustenabile, care nu îți influențează negativ calitatea vieții.

Iată cum poți pune în practică acest concept, în 5 pași:

  • stabilește un obiectiv specific de consum. De exemplu, aici obiectivul ar putea fi scăderea consumului de energie cu un anumit număr de kWh;
  • împarte obiectivul principal în mai mulți pași pe care să îi poți monitoriza și măsura;
  • identifică acțiunile pe care trebuie să le faci pentru îndeplinirea obiectivului. O astfel de acțiune poate fi scoaterea laptopului din priză atunci când are bateria încărcată;
  • adaugă o relevanță scopului tău;
  • setează o anumită perioadă de timp pentru îndeplinirea obiectivului. De exemplu, poți să îți setezi obiectivul de a reduce consumul la energie în anul 2023.

Folosindu-te de aceste sfaturi, vei putea să integrezi conceptul SMART de economisire, astfel încât să atingi obiectivele dorite în ceea ce privește consumul de resurse.

2. Folosirea unor sisteme inteligente de iluminat

Atunci când îți dorești eficiență și confort, iluminatul inteligent poate veni cu multiple soluții smart pentru întreaga ta locuință. Iată cum poți să te folosești de sistemele inteligente de iluminat:

  • alege becuri LED în detrimentul becurilor convenționale, deoarece au un consum mai mic de energie, o durată de viață mai mare și sunt eco-friendly. Mai mult decât atât, acestea îți permit să reglezi intensitatea luminii și nuanța de culoare după bunul tău plac.
  • folosește senzori de mișcare. Atunci când vorbim despre becurile LED, trebuie să menționăm și senzorii de mișcare. În acest context, poți să creezi diferite scenarii: poți să folosești senzori care să comande becului LED să se aprindă automat atunci când sesizează o mișcare sau atunci când detectează lumină scăzută afară;
  • folosește o aplicație pentru telefon, care îți permite să controlezi și să programezi sistemele de iluminat din locuința ta. De exemplu, în cazul în care ai plecat de acasă și ți-ai dat seama că ai uitat lumina aprinsă, folosește-te de tehnologie pentru a stinge lumina, fără să te întorci din drum sau să consumi inutil.

3. Monitorizarea consumului de energie electrică

Monitorizarea consumului de energie electrică se poate face prin câteva acțiuni mici, care nu necesită mult efort sau timp.

O modalitate prin care poți să faci această monitorizare este transmiterea indexului contorului tău. Astfel, ai o imagine clară asupra consumului înregistrat de la lună la lună și, totodată, eviți facturarea bazată pe estimări. Dacă nu transmiți indexul autocitit și nici nu ai permis operatorului de distribuție să citească indexul afișat de contorul tău, furnizorul de energie va emite o factură fie pe baza convenției de consum (agreată cu tine), fie pe baza estimării operatorului de distribuție, în această ordine.

O altă modalitate de a monitoriza consumul de energie electrică și de a te asigura că faci alegeri inteligente este ajustarea obiceiurilor de consum, astfel încât să nu risipești energie. Iată câteva trucuri la care poți să apelezi în acest sens:

  • curăță frigiderul periodic și menține-l la o temperatură optimă de 6°C;
  • curăță periodic filtrele de spălare ale mașinii de spălat și folosește-o doar atunci când cuva este plină și ai suficiente haine pentru un ciclu de spălare;
  • scoate televizorul din priză atunci când nu îl folosești, iar atunci când te uiți la emisiuni, filme sau seriale, ajustează nivelul de luminozitate mai mic;
  • evită să faci pauze în timpul folosirii fierului de călcat, deoarece acesta va consuma energie pentru a se reîncălzi.

Alege un sistem eficient de izolație a locuinței

Izolația locuinței reprezintă o investiție eficientă, pe termen lung, pe care o poți face pentru a-ți asigura confortul termic indiferent de anotimp. Există 2 tipuri de izolații:

  • izolație exterioară, care se poate face și ulterior construirii locuinței. Iată câteva exemple de izolații exterioare eficiente: izolație cu polistiren, izolație cu vată minerală, izolație cu spumă poliuretanică.
  • izolație interioară cu fibre din celuloză sau vată minerală, care îți asigură un consum eficient de energie.

Totodată, dacă ești proprietarul unui apartament, poți opta pentru centrală termică proprie, care vine la pachet cu mai multe avantaje: eficiența consumului, controlul temperaturii, mentenanță facilă și ușurință de utilizare.

Folosirea de strategii smart de consum, a sistemelor inteligente de iluminare, dar și monitorizarea consumului de energie sunt doar câteva dintre metodele care îți pot asigura confort termic, indiferent de anotimp. Pune-le în aplicare și bucură-te de un consum smart de energie!

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri