Nicușor Dan, primarul general al Capitalei a anunțat că Primăria Municipiului Bucureşti a început anul 2023 fără datorii curente, relatează Agepres.

"La sfârşitul anului trecut, am stins datoriile curente ale Primăriei Capitalei, deci am început anul 2023 fără datorii curente. De ce este asta important? Este important să avem încrederea mediului privat, bănci şi companii, pentru că e important ca la lucrările noastre să vină companii private care să lucreze - şi vin.

Şi am văzut un exemplu la sfârşitul anului trecut - a trebuit să împrumutăm repede 500 de milioane de lei, pentru a evita colapsul sistemului de termoficare şi, având această încredere, am reuşit", a precizat edilul general, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul PMB.

Puteți consulta cea mai nouă actualizare a registrului de evidență a datoriei publice locale a unităţii administrativ-teritoriale a Municipiului Bucureşti, publicată la data de 23 decembrie 2022, AICI.

Bucureștiul avea o datorie de 3 miliarde de lei

Nicuşor Dan a reamintit că, în momentul în care a preluat mandatul de edil general, Primăria Capitalei avea o datorie curentă de 3 miliarde de lei. El a prezenta o situaţie a datoriilor curente la momentul respectiv: transport public - 740 de milioane de lei, termie - 520 de milioane de lei, familia Constanda - 370 de milioane de lei, autobuze Otokar - 165 de milioane de lei, staţia de epurare Glina - 60 de milioane de lei, Pod Ciurel - 40 de de milioane de lei, parcuri - 40 de milioane de lei, lucrări termoficare - 35 de milioane de lei, lucările de la Prelungirea Ghencea şi Pasajul Doamna Ghica - 35 de milioane de lei, parcarea Pantelimon - 30 de milioane de lei, iluminatul - 30 de milioane de lei, reabilitarea drumurilor - 30 de milioane de lei. Totodată, 150 de companii şi persoane private popriseră conturile PMB la sfârşitul anului 2020.

"Asta înseamnă administraţie PSD - pentru că începem să uităm. Unii dintre noi se gândesc la revenire. Asta înseamnă administraţie PSD: faliment RADET, faliment Primărie. Să ne uităm puţin la datorii: primele două sunt subvenţii; familia Constanda, afacerea Bordei; autobuzele Otokar - cumpărate, dar nu şi plătite, adică ele au venit, dar administraţia precedentă a uitat să le plătească. Tot felul de lucrări şi servicii care nu erau plătite. Salariile handbalistelor... (...) A fost un efort foarte mare pentru a ajunge în situaţia de astăzi şi Bucureştiul a trecut, realmente, pe lângă un faliment, adică pe lângă închiderea principalelor servicii publice: transport public, sistem de termoficare. Adică eram în situaţia - aşa cum RADET-ul a falimentat în 2019 - eram foarte aproape cu STB-ul de asta şi eram foarte aproape de lipsă de furnizare gaz, dincolo de toate celelalte servicii publice", a spus edilul general.

El a menţionat că situaţia primăriei a fost generată de faptul că în anii anteriori cheltuielile depăşeau veniturile "lună de lună". Pe de altă parte, desfiinţarea companiilor municipale înfiinţate în timpul administraţiei anterioare "a dus la dereglarea unor activităţi", precum cele legate de întreţinerea parcurilor.

"Deciziile pe care le-am luat au fost dureroase şi au afectat în parte calitatea unor servicii. În primul rând, am amânat mai multe investiţii, pentru care aveam toate documentaţiile pentru a le face - de exemplu, consolidarea malurilor de lac din Herăstrău sau aleile din parcuri sau reabilitări de drumuri, de trotuare sau investiţia de pe str. Haţieganu, prelungirea Pasajului Grigorescu. Toate acestea sunt investiţii pe care le-am amânat şi pe care o să le facem acum, când în sfârşit situaţia financiară este stabilă", a spus Nicuşor Dan.

Sursa foto: Primăria Municipiului București / Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri