Banii sunt un subiect care poate fi delicat chiar şi pentru cuplurile care au o relaţie solidă, cu atât mai mult pentru doi parteneri care decid să se căsătorească sau să se mute împreună. Totuşi, este o temă care trebuie abordată cu sinceritate şi cu deschidere, astfel încât să nu se transforme într-un motiv de ceartă sau de frustrare.

Felul în care decideţi cum cheltuiţi banii, în ce investiţi împreună, dar şi modalităţile de a face economii sunt aspecte care trebuie discutate şi chiar negociate, astfel încât şi tu, şi partenerul tău de viaţă să vă simţiţi mulţumiţi de alegerile făcute. Iată cinci aspecte pe care să le aveţi în considerare.

  • Sursele de venit, câştigurile lunare şi datoriile

Înainte de a decide asupra celei mai bune modalităţi de a vă combina finanţele, este important să discutaţi onest despre sursele voastre de venit, suma totală a câştigurilor lunare, dar şi datoriile pe care le are fiecare, dacă este cazul. Așadar, luaţi în considerare salariile, conturile de economii, pensiile private, asigurările de viaţă, dar şi cardurile de credit sau împrumuturile personale. Astfel, veţi putea avea o perspectivă clară despre sumele pe care vă bazaţi lunar şi despre cele care vor fi direcţionate automat spre plata datoriilor.

  • Cheltuielile lunare importante

Dacă aţi decis să vă mutaţi împreună şi să aveţi un buget comun, trebuie să vedeţi şi care sunt principalele voastre cheltuieli de cuplu. La această categorie intră ratele bancare, banii pentru chirie Bucuresti, facturile la utilităţi, cheltuielile de transport, plata datoriilor, debitările lunare suplimentare pentru un cont de economii, de exemplu, şi costurile legate de întreţinerea unui copil, inclusiv pensie alimentară, dacă este cazul. Desigur, la toate acestea se adaugă costurile pentru mâncare, dar şi pentru activităţi de agrement, care pot fi variabile şi pentru care va fi nevoie să faceţi o estimare.

  • Conturile de economii şi de urgenţă

Pe lângă aspectele enunţate anterior, va fi nevoie să discuţi cu partenerul despre posibilitatea de a crea două alte conturi comune: unul pentru economii şi unul pentru urgenţe. Primul poate fi folosit pentru vacanţe, cursuri de perfecţionare sau investiţii comune, în timp ce al doilea va fi limitat la rezolvarea unor probleme neprevăzute, cum ar fi urgenţele medicale sau problemele legate de defecţiunile casnice. Crearea acestor conturi va suplimenta cheltuielile lunare, dar va contribui la siguranţa financiară a cuplului, deci este o chestiune importantă, pe termen lung.

  • Cum vă combinaţi veniturile

Poate cea mai dificilă parte a acestui proces este să definiţi felul în care vă combinaţi veniturile. Pentru a lua decizia optimă pentru cuplu, începeţi prin a răspunde la câteva întrebări:

  • Dacă o persoană câştigă mai mult decât cealaltă, fiecare ar trebui să contribuie proporțional sau egal la cheltuielile din gospodărie?
  • Dacă partenerul tău are datorii, este rezonabil şi acceptabil pentru tine să contribui la plata lor?
  • Ai prefera să-ţi păstrezi propriul cont bancar şi să aveţi un fond comun pentru cheltuieli sau să aveţi un singur cont?

Toate acestea sunt întrebări foarte personale şi răspunsurile pot varia foarte mult, în funcție de cuplu. De asemenea, ia în considerare faptul că este posibil ca tu şi partenerul tău să aveţi răspunsuri diferite. Este important să discutați fiecare scenariu, astfel încât să puteți conveni asupra unor elemente de bază și să evitați dezamăgirile şi frustrările.

  • Planurile de viitor

Deşi este foarte posibil ca, până în acest punct al relaţiei, să fi discutat deja despre planurile de viitor, nu strică să reluaţi discuţiile, deoarece perspectivele se pot schimba. Acest aspect este important pentru că, în funcţie de el, veţi avea mai multe sau mai puţine discuţii neplăcute în legătură cu banii. De exemplu, dacă unul dintre voi ia în considerare ca, în viitor, să-şi deschidă o afacere proprie, acest obiectiv implică investiţii financiare, deci este nevoie şi de sprijinul partenerului. De aceea, deschiderea şi sinceritatea sunt absolut obligatorii în astfel de conversaţii. Niciunul dintre parteneri nu trebuie să se simtă, ulterior, păcălit.

Nu există o modalitate unanim valabilă de a gestiona finanțele unui cuplu, deci fiecare trebuie să găsească varianta care funcționează optim în cazul său. O comunicare clară, încrederea și planificarea ajută foarte mult la identificarea unui plan comun, care să vă mulţumească pe amândoi.

Sursa foto: Pexels.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri