Statul va acorda un ajutor de 1.400 de lei, așa-numitul card de energie. pentru plata facturilor la electricitate, căldură, gaze, dar și pentru lemne sau butelii, unor categorii de români: pensionari, persoane cu dizabilități ce au venituri mici, beneficiari de ajutor social și familii care primesc alocație de susținere. Acest ajutor se va acorda, începând din luna februarie 2023, prin cardurile de energie, distribuite de Poșta Română. Ce pățesc însă cei care încearcă să le folosească altfel decât pentru destinația lor legală?

Potrivit informațiilor prezentate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, cardurile de energie pot fi folosite exclusiv pentru anumite plăți. Este vorba de cele la electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Care este amenda pentru cei care folosesc greșit cardul de energie

Nu se pot retrage bani de pe aceste carduri. De asemenea, ele sunt nominale și nu pot fi vândute sau donate. Orice încercare de vânzare anulează cardul și atrage o amendă contravențională de la 42.000 la 60.000 lei.

De asemenea, nu încercați să folosiți cardul pentru a cumpăra altceva decât produsele și serviciile prevăzute în lege. Plata altor produse/servicii decât cele pentru care este destinat cardul se pedepsește cu amendă contravențională între 4.500 și 6.000 lei.

Cardul se poate folosi însă pentru mai multe plăți. Se pot plăti facturi curente sau restante, dar numai pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Cu un card se pot face mai multe plăți, către mai mulți furnizori, până la epuizarea sumei. Sumele rămase neutilizate la expirarea cardului se anulează.

Toate plățile se fac prin mandat poștal, la oficiul poștal sau la poștaș. Foarte important: nu se pot efectua mai mult de 8 plăți/loc de consum pe durata programului de sprijin, chiar dacă în sumă s-ar încadra, să zicem, 9 sau 10 facturi.

Dacă la un loc de consum domiciliază mai mulți beneficiari, acest ajutor se acordă o singură dată per loc de consum. Pe card vor fi scrise însă numele tuturor beneficiarilor care au aceeași adresă de domiciliu. Factura poate să fie pe alt nume decât cel al beneficiarului care locuiește la adresă, dar adresa locului de consum trebuie să coincidă cu domiciliul beneficiarului (sau domiciliul declarat al acestuia).

Când expiră cardul de energie

Cardurile de energie trebuie folosite până la 1 ianuarie 2024, când își încetează valabilitatea, indiferent de sumele rămase neutilizate. Cardurile alocate ambelor tranșe se pot folosi până la 31 decembrie 2023 inclusiv.

Potențialii beneficiari trebuie să știe că vor fi înștiințați dacă s‑au descoperit situații care îi fac neeligibili pentru sprijinul acordat populației vulnerabile pentru compensarea prețurilor la energie, cum se numește oficial acest ajutor. În acest caz, ei pot suna la numărul 0319966, un call center creat de Poșta Română, unde vor primi informații suplimentare și vor fi îndrumați, dacă situația poate fi corectată.

Cine poate primi ajutorul de stat pentru plata facturilor la energie, căldură și gaze?

Conform Agerpres, pot beneficia de acest ajutor:

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei, în conformitate cu Legea nr. 277/2010, cu modificările și completările ulterioare;
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.

Sursa foto: Facebook / Poliția Română

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri