O femeie în vârstă de 43 de ani a murit sâmbătă după ce a fost mușcată de o haită de câini, în timp ce alerga în zona Lacul Morii din Sectorul 6 al Capitalei. Cazul șocant a readus în atenția publică problema câinilor fără stăpân, o responsabilitate pastă de la o instituție la alta. Iată ce ne spun specialiștii că ar trebui să facem, în eventualitatea în care ne intersectăm cu un câine agresiv pe stradă.

Nu fugi de câinele agresiv

Sfatul numărul 1 și cel care contează poate cel mai mult este să nu fugi. De ce? Pentru că în general, câinele latră pentru a-și apăra teritoriul și pentru a determina persoana respectivă să plece din spațiul său. Deși să fugim pare cel mai la îndemână lucru pe care îl putem face prima dată, când o iei la fugă, câinele te va urmări și va crede că lătratul său a avut efect. Animalul te va urmări pentru că se va simți îndreptățit să-și atace ținta.

Cum ne apărăm de câinii agresivi. Sfaturi de la specialiștiSursa foto: Pexels

Nu intra în panică și evită contactul vizual direct cu câinele

Ca în orice situație critică, de altfel, este foarte important să nu intri în panică. Rămâi calm, dar ferm pe poziții. Indicat ar fi să mergi cumva pe lateralul străzii sau drumului pentru a nu te afla în raza directă a câinelui. Este de evitat, de asemenea, contactul vizual cu câinele.

„Odată ce ai reușit să rămâi calm, revendică-ți propriul teritoriu. Dacă ai cu tine o poșetă, un rucsac, o umbrelă, o sacoșă, un băț, pune obiectul în fața ta, între tine și câine, pentru a fi mai stăpân pe teritoriul tău. Limbajul corporal îi va transmite animalului mesajul: «Nu vreau spațiul tău, vreau doar acest spațiu în care mă aflu»”, a declarat unul dintre cei mai cunoscuți dresori din lume, Cesar Millan, protagonistul reality-show-ului „Cesar și câinii“, de la National Geographic.

Nu uita să-ți protejezi fața, gâtul și pieptul

În eventualitatea în care câinele va ajunge să sară pe tine și să te atace, cel mai important e să îți protejezi fața, gâtul și pieptul. Ce mai poți face tot pentru a te proteja este să ții pumnii strânși pentru a-ți apăra degetele.

„Dacă mușcătura e inevitabilă, cele mai sigure zone sunt antebrațele și gambele. O mușcătură de coapsă poate provoca sângerări fatale“, mai spune dresorul, conform sursei citate.

Problema câinilor maidanezi din București, plasată de autorități de la una la alta

Problema câinilor maidanezi nu este doar a Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), ci şi a Poliţiei, a declarat purtătorul de cuvânt al ASPA, Cătălina Trănescu. G4Media a scris că ASPA a înștiințat Poliția Locală Sector 6 de trei ori în ultimele două săptămâni pentru a înștiința instituția cu privire la la agresivitatea câinilor maidanezi, din zona Lacului Morii. Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu a demarat o anchetă internă la Poliţia Locală în urma tragediei și a transmis, totodată, într-o postare pe pagina de Facebook, că de fapt politica ASPA este cea care a readus câinii fără stăpân înapoi pe străzi.

„Politica ASPA este total greșită și a dus la reapariția câinilor pe străzi. În loc sa adune câinii de pe străzi, ASPA face campanii de `constientizare`. Nu se mai eutanasiază de ani buni ceea ce face ca adăposturile să fie arhipline, condițiile în care sunt ținute animalele sunt proaste. Și de aceea, resursele lor nu se duc la capturare ci pe condiții de cazare și campanii de `constientizare` pe bani mulți. Un fel de PR pe bani publici”, explică Ciprian Ciucu, primarul sectorului 6 al Capitalei.

Soluţia pe care o oferă Ciucu este planificarea de acţiuni de amploare de prindere a câinilor fără stăpân, coordonate de un comandament.

''ASPA ar fi trebuit să organizeze acţiuni de prindere, punctuale, cu dată şi oră, să ceară sprijinul nostru, al colegilor lor, poliţia locală din subordinea lui Nicuşor Dan (nu vorbeşte nimeni despre ei, dar ai aceleaşi competenţe legale) şi a poliţiei MAI. Dar cum să planifice aşa ceva dacă ei nu au unde să mai ducă animalele? Aşa că această instituţie doar mimează că lucrează şi că face ceva pentru misiunea pentru care a fost înfiinţată. (...) ASPA are o singura misiune şi un buget mare, distribuit prost. Poliţiile Locale au zeci de misiuni şi de servit sute de mii de cetăţeni”, explică edilul.

Sursa: adevarul.ro

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri