Ciprian CIucu, Primarul Sectorului 6 a declcarat că Poliţia Locală a Sectorului 6 a sesizat Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) privind prezenţa unei haite de câini în zona unde femeia a fost ucisă de patrupede în timp ce alerga în zona Lacul Morii, însă nu a venit nimeni, relatează Agerpres.

"Pe 14 ianuarie, cu o săptămână înainte de a se petrece oribilul atac, poliţişti de proximitate ai Poliţiei Locale a Sectorului 6 au chemat ASPA, fiind anunţat dispeceratul PMB de faptul că o haită de 10 câini ar fi acolo. Acela ar fi putut să fie apelul salvator. Nu a venit nimeni (...) ASPA nu a reacţionat. ASPA nu a dat niciun răspuns. (...) Avem deci o înregistrare pe care vă arătăm că am semnalat cu 7 zile înainte existenţa unei haite de 10 câini şi (...) avem fotografiile acelei haite. O să punem la dispoziţia Procuraturii, ca să vadă dacă câinii prinşi ulterior sunt aceia sau nu", a declarat primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, miercuri, într-o conferinţă de presă.

El a semnalat că a survenit "o schimbare fundamentală de abordare" la nivelul ASPA, începând cu anii 2017-2018, când efectivele de prinzători, hingheri şi şoferi au fost "reduse drastic" la circa 15 angajaţi, în prezent mai fiind 13 angajaţi.

Primarul Sectorului 6 a susținut în conferința de presă că vor trebui reevaluați parametri de eficiență ai ASPA, printre care timpii de reacție și modul de rezolvare a sesizărilor.

"A fost oprită eutanasierea, ceea ce a pus o presiune formidabilă pe bugetul şi pe capacităţile ASPA. Activitatea ASPA s-a concentrat atunci în principal pe acţiuni de prevenire, campanie de conştientizare pentru sterilizare, adopţie, scăzând drastic capacitatea de capturare", a atras atenţia Ciprian Ciucu.

El a spus că, după schimbarea politică din 2020, noua conducere a ASPA menţinut şi a accentuat politicile începute în mandatul anterior. Din punctul său de vedere, conducea ASPA nu şi-a îndeplinit obiective legale, nu au realizat nici până în prezent un recensământ al animalelor.

Ciucu a susţinut că activitatea de capturare a fost "subfinanţată şi inhibată" prin dispoziţii ale celor responsabili să decidă politicile de management a animalelor.

"În 2022, ASPA a avut un buget de 17 milioane şi s-a concentrat exclusiv pe alte activităţi, cum ar fi târguri de animale, care, din punctul meu de vedere, nu au fost foarte eficiente (...). O parte dintre câinii adoptaţi au fost returnaţi în adăposturi. Cei mai mulţi câini au fost adoptaţi după aceea de organizaţii care dau spre adopţie la nivel internaţional astfel de animale.

Deci, acţiunea s-a mutat de pe de pe partea de capturare pe partea de cazare, hrană, pe partea de comunicare foarte bună, foarte utilă, sterilizare şi s-a inhibat capturarea. Condiţiile de adăpost sunt groaznice, din cauza supraaglomerării (...) Peste 40 de câini mor, lunar, în adăposturi. Capacitatea actuală este undeva la 1.630 de locuri. Deci, în mod iresponsabil, ASPA şi-a redus programul de lucru, eliminând permanenţa cu unitatea serviciului de ecarisaj", a punctat edilul Ciucu.

Sursa foto: Primăria Sectorului 6

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri