Plățile cu cardurile de energie, care încep să fie distribuite de la 1 februarie, vor putea fi făcute și online, nu doar la poștaș sau prin mandat poștal, a anunțat ministrul investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș.

Cum va funcționa plata online cu cardul de energie, care a fost aprobată în ședința de Guvern din 31 ianuarie?

Cum se pot plăti online facturile cu cardul de energie

Potrivit ministrului Boloș, ”practic, beneficiarii vor putea accesa aplicația informatică prin introducerea seriei cardului de energie iar apoi cele 3 documente necesare pentru plăți și pentru decontare – CI, cardul de energie și factura justificativă la furnizor – se vor trimite în aplicația informatică împreună cu adresa de mail a beneficiarului. Va primi un mesaj automat că documentele au fost recepționare. Apoi va avea loc procesul de verificare în termen de maxim 5 zile. Dacă operațiunea e aprobată și documentele sunt în regulă se va primi, tot prin mail, dovada serviciilor de mandat poștal.”

Astfel, plățile cu cardul de energie se vor putea face în 3 moduri:

  1. Prezentare la oficiul poștal;
  2. Direct la poștaș;
  3. Online, dar numai în aplicația Poștei Române, nu și în cele ale furnizorilor de utilități sau cele de online banking

4 milioane de români vor beneficia de cardurile de energie

Ministrul a mai precizat că de la 1 februarie începe distribuirea cardurilor de energie, Transferul banilor de la MIPE la Poșta Română se va face la 15 februarie, iar din 20 februarie beneficiarii vor putea efectua plățile prin mandat poștal pe baza celor 3 documente - CI, cardul de energie și factura justificativă la furnizor. Cu cardul se pot plăti însă și lemne de foc, de pildă. În acest caz, este nevoie de documente justificative, cum ar fi factura şi documentul de plată. Acestea intră în sistemul de decontare, iar apoi beneficiarii pot ridica sumele cheltuite pe lemnele de foc de la poştaş sau oficiile poştale - în limita sumei de bani prevăzută de cardul de energie. Pentru facturile de încălzire la bloc, lucrurile sunt și mai complicate. AICI găsești toate detaliile despre cardurile de energie.

Deci, practic, beneficiarul achită lemnele de foc, peleții sau alt material de încălzire din banii lui, iar apoi statul îi decontează, prin Poșta Română, pe baza cardului de energie.

Conform ministrului Boloș, există 4 milioane de beneficiari ai cardului de energie, iar bugetul este de 5 miliarde de lei.

Cine va primi cardul de energie pentru plata facturilor la curent, căldură și gaze?

Vor beneficia de cardul de energie următoarele categorii de români:

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei, în conformitate cu Legea nr. 277/2010, cu modificările și completările ulterioare;
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.

Persoanele care se încadrează în mai multe categorii vor beneficia de un singur card de energie. Chiar dacă sunt mai mulți beneficiari într-o gospodărie/loc de consum, ajutorul se acordă per loc de consum, astfel că venitul pe membru de familie trebuie să fie sub 2.000 lei.

Persoanele care nu s-au încadrat în momentul acordării primei tranșe (până la 30 iunie), dar se încadrează de la 1 iulie, vor primi carduri de energie, dar numai pentru tranșa a doua (adică doar pentru suma de 700 de lei).

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri