Turcia a fost zguduită la propriu de două cutremure de magnitudini înfiorătoare, unul la ora 4:17 dimineața, iar al doilea în miezul zilei, la ora 13.23, așa că nu putem să nu ne aducem aminte de cutremurele care au afectat România în trecut, în special cel din 1977.

Deși multe clădiri au fost consolidate, iar multe clădiri din București au fost construite după aceea, dar în Capitală încă se mai găsesc destul clădiri care au risc ridicat în caz de seism, iar unele, chiar dacă sunt mai rezistente, nu ar face față unui cutremur precum celor recent produse în Turcia.

În cazul în care vreți să vă mutați sau vă căutați o locuință într-una din zonele mai vechi ale orașului, cel mai bine ar fi să consultanți listele și hărțile clădirilor cu risc seismic, dacă nu vreți să stați cu teama că la primul cutremur casa s-ar putea prăbuși.

Prima opțiune este să consultați lista imobilelor care prezintă grad ridicat de risc în caz de cutremur publicată de Administrația Muncipială pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS).

Imobilele sunt repartizate în funcție de clasa de risc seismic în care se află, Clasa I fiind indicatorul că imobilul respectiv are cele mai mici șanse să reziste în caz de cutremur.

La momentul publicării acestui articol, în listă figurau 2.652 de imobile, dacă includem și clădirile cu risc seismic care au fost consolidate. Dintre acestea, 878 de clădiri sunt încadrate în unul dintre cele patru clase de risc seismic, iar 380 sunt în clasa de I.

Dacă vă descurcați mai ușor cu o hartă, puteți consulta o hartă realizată de Pre-Quake Project, în baza listei publicate de AMCCRS, care este actualizată în mod constant.

Puteți da click pentru a consulta harta AICI.

Clădirile sunt marcate cu diverse culori pentru a fi mai ușor identificate. Cele cu roșu sunt acele imobile care au primit „bulina roșie”. Dacă dați click pe proprietățile respective se va deschide un balon în care sunt completate informațiile legate de clasa de risc, adresa și alte detalii legate de imobilul respectiv.

Dacă locuiți într-o clădire care nu vă oferă încredere, puteți depune o cerere prin care să solicitați expertiza tehnică a clădirii, AICI.

În caz că vreți să vedeți și cât de pregătiți sunteți pentru cutremure sau dacă sunt suficient de bine informați despre ele, vă recomandăm și chestionarele de AICI.

Sursa foto: Prequake Project

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri