Tocmai când se rezolvase una dintre problemele încălzirii în București, a apărut alta. La scurt timp după ce a scăpat de insolvență, furnizorul de agent termic al Capitalei, Elcen afirmă că are de primit 800 de milioane de lei de la operatorul serviciului de alimentare, Termoenergetica.

Elcen, care tocmai a scăpat de insolvență, a anunțat că ”în acest moment, Termoenergetica a acumulat datorii în valoare de cca. 800 milioane lei către Elcen, aferente lunilor de consum iulie-decembrie 2022. Pierderile din rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica (aflată în subordinea Primăriei Municipiului București), adică apa care se scurge în pământ, reprezintă un factor major în ceea ce privește acumularea acestor datorii uriașe.”

Din această sumă, pierderile din rețea ar totaliza 553 de milioane de lei. Lipsește însă o hotărâre de Consiliu General prin care PMB să recunoască efectiv plata acestor pierderi, afirmă Elcen. Fără recunoașterea datoriilor, furnizorul de agent termic susține că ar ajunge la un blocaj financiar care ar pune în pericol orice proiect de restructurare sau retehnologizare.

Jumătate din clădirile de locuințe din București, racordate la sistemul centralizat de încălzire

Practic, Elcen produce căldura pentru bucureștenii racordați la sistemul centralizat, iar Termoenergetica o distribuie. Ambele componente sunt indispensabile pentru a avea calorifere calde.

Cele mai recente date, provenind de la falimentarul RADET, arătau că 562.000 de apartamente erau racordate la sistemul de încălzire centralizată, adică aproximativ 8.200 de blocuri de locuinţe şi 320 imobile. Ca procent, ar reprezenta ceva mai mult de jumătate din locuințele din Capitală (circa un milion, conform INS) dar un procent mult mai mare din cel de apartamente (aproape 80%). Tot la încălzirea centralizată erau racordate aproximativ 4.900 de instituţii, obiective sociale şi agenţi economici din București.

Lanțul datoriilor pentru încălzirea Capitalei

În decembrie 2022, primăria Capitalei a plătit o datorie de 500 de milioane de lei către Termoenergetica, cu bani împrumutați de la Unicredit. Nicușor Dan a cerut un ajutor de la Guvern, dar tot ce i s-a aprobat a fost o creștere a nivelului de îndatorare al PMB.

Din banii primiți de la municipalitate, Termoenergetica trebuia să achite o altă datorie la Elcen, rezultată dintr-o diferență între tariful real şi tariful stabilit de ANRE. La rândul său, Elcen avea de dat banii mai departe, la Romgaz, pentru gazul consumat de centralele sale. Practic, după ce a primit acești bani, furnizorul de agent termic și-a putut achita creanțele și a scăpat de insolvență.

De la o insolvență la alta

Elcen vorbește acum însă despre o nouă datorie, pe care tot Primăria ar trebui să o achite, rezultată în cea mai mare parte din pierderile rețelei. Dat fiind că în 2023, bugetul Primăriei Municipiului București ar urma să fie de 11,39 miliarde de lei, această sumă ar reprezenta 7% din el.

Pe de altă parte, bugetul Termoergetica pe anul trecut a fost de 2,74 de miliarde, iar din informațiile wall-street.ro, anul acesta ar putea fi de numai 2 miliarde. Deci datoria către Elcen ar fi o treime din bugetul companiei municipale. Ca urmare, ar putea duce la insolvența operatorului, care avertizează de anul trecut asupra acestui lucru. În noiembrie, Elcen a obținut în instanță 3 titluri executorii împotriva Termoenergetica.

În bugetul Primăriei Municipiului București pe 2023 se prevăd 2,44 miliarde de lei pentru subvenții. Din acești bani, mai puțin de jumătate sunt alocați însă pentru încălzire. Chiar și așa, este o sumă extrem de mare. În deceniul 2011-2020, municipalitatea a plătit anual sub 700 de milioane de lei, în 2021 subvenția pentru încălzire a ajuns la 950 de milioane de lei, iar în 2022 a tins un nivel record - 1,5 miliarde.

Cine plătește de fapt subvenția la încălzire

Această creștere spectaculoasă a subvenției a fost însoțită și de o creștere a facturilor plătite de bucureștenii racordați la încălzirea centralizată. Gigacaloria s-a scumpit de circa două ori și jumătate în iarna 2022/2023. Preţul total al gigacaloriei în momentul de faţă, a fost stabilit de ANRE la 860 de lei (inclusiv TVA), din care bucureştenii plătesc direct 350 şi primăria 510 de lei.

Subvenția oebt înseamnă de fapt că inclusiv bucureștenii care nu sunt racordați la sistemul de încălzire centralizată acoperă o mare parte din facturile celor racordați prin taxele și impozitele locale pe care le plătesc. Atunci când PMB primește fonduri de la Guvern, practic toți românii acoperă parțial facturile bucureștenilor racordați la sistemul centralizat.

Sursa foto: Facebook / Termoenergetica

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri