Benficiarii cardurilor de energie își vor putea plăti facturile și online, însă doar într-o aplicație a Poștei Române și doar în limita celor 1.400 de lei. Ministrul investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș, a precizat și ce documente sunt necesare.

Pentru a plăti online facturile de curent sau gaze cu cardul de energie, beneficiarii acestora vor avea nevoie ca documentele să fie scanate. Plata nu se va face prin aplicațiile online ale furnizorilor de energie sau gaze sau prin cele de internet banking, ci doar prin aplicația Poștei Române. Aplicația este funcțională din 20 februarie 2023, care este și prima zi în care se pot face plățile cu cardul de energie.

Cum plătești online facturi cu cardul de energie

Potrivit ministrului Marcel Boloș, ”practic, beneficiarii vor putea accesa aplicația informatică prin introducerea seriei cardului de energie. Apoi, cele 3 documente necesare pentru plăți și pentru decontare: carte de identitate, cardul de energie și factura justificativă la furnizor – se vor trimite în aplicația informatică împreună cu adresa de mail a beneficiarului. Va primi un mesaj automat că documentele au fost recepționare. Apoi va avea loc procesul de verificare, în termen de maxim 5 zile. Dacă operațiunea e aprobată și documentele sunt în regulă se va primi, tot prin mail, dovada serviciilor de mandat poștal.”

Practic, trebuie să introduci în aplicația online destinatarul plății (furnizor sau asociație de proprietari, în cazul facturilor de încălzire), codul de pe card (cel scris sub codul de bare din dreptunghiul alb) și CNP-ul beneficiarului.

Și asociațiile de proprietari sau locatari pot folosi aplicația Poștei Române dar, în loc de CNP, vor introduce codul de identificare fiscală (CIF).

De aceea este important să aveți scanate cartea de identitate, cardul de energie și facturile pe care vreți să le plătiți cu cardul de energie. De asemenea, dacă primiți factură electronică, puteți folosi fișierul PDF. În plus, aveți nevoie de o adresă de mail pentru a vă face cont în aplicația Poștei Române.

Câte facturi se pot plăti cu cardul de energie

Evident, pot fi plătite mai multe facturi, până la atingerea limitei de 1.400 de lei. Mai multe detalii vom afla pe 20 februarie, când aplicația Poștei Române ar trebui să fie funcțională. Însă pe card se specifică faptul că există o limită de 8 mandate poștale/loc consum – deci, practic, 8 facturi. De aceea e bine să nu vă grăbiți să plătiți facturi mici, fiindcă dacă din cei 1.400 de lei nu sunt cheltuiți toți, diferența se pierde. De pildă, dacă plătiți 8 facturi de 100 de lei, pierdeți 600 de lei din suma la care vă dă dreptul cardul de energie. De asemenea, fiecare tranșă poate fi cheltuită doar într-un anumit interval.

Pe site-ul Poștei Române - cel mai probabil, în aplicație - veți putea verifica câți bani v-au mai rămas din cei 1.400 de lei la care vă dă dreptul cardul de energie.

Dacă pe factură este înscris un alt nume al beneficiarului, plata se poate face cu cardul de energie atâta timp cât locul de consum coincide cu domiciliul declarat al beneficiarului. Mai simplu spus, puteți plăti orice factură de curent sau gaze dacă adresa de pe factură e exact aceeași cu adresa scrisă pe cardul de energie.

Nu încercați să vindeți cardul de energie sau să cumpărați altceva cu el, online sau altfel. Amenzile sunt foarte mari.

Ce facturi se pot plăti online cu cardul de energie

Nu știm încă dacă în aplicație vor putea fi urcate și facturi sau alte documente justificative pentru achiziționarea de lemne de foc, butelii, peleți sau alte materiale folosite la încălzire – și a căror cumpărare poate fi decontată cu cardurile de energie. De asemenea, nu știm dacă aplicația poștei va permite și plata încălzirii centralizate în baza certificatului de validare.

Momentan, oficialii au anunțat doar posibilitatea plății online, în aplicația Poștei Române, a facturilor emise de furnizorii de energie electrică și gaze naturale.

Facturile se pot plăti și la oficiile poștei sau la poștaș

Cu cardul de energie puteți plăti atât facturile curente, cât și facturi restante. Dacă nu vreți să plătiți online, plata se poate face prin mandat poștal fie la oficiile Poștei Române sau la factorul poștal, beneficiarul primind o dovadă de plată. Ulterior, Poșta va opera plățile respective către furnizorii de energie sau gaze naturale.

Pentru folosirea cardurilor de energie, poștașii urmează să fie dotați cu cititoare optice, pentru a putea scana facturile. Plățile de acest tip ar urma să se poată face doar de la 1 martie.

Câți bani pentru facturi sunt pe cardurile de energie

Banii au intrat efectiv în conturile Poștei Române pe 15 februarie - iar de pe 20, beneficiarii vor putea începe să își plătească cu ajutorul acestor carduri electricitatea, încălzirea sau gazele.

Trebuie precizat clar că acest card nu are efectiv bani pe el. De fapt, doar atestă că persoana respectivă beneficiază de ajutorul de stat pentru compensarea prețurilor la energie. Ca urmare, nu se poate plăti cu el cum s-ar plăti cu un card normal sau cu cu un card de tichete de masă, de exemplu.

Pot fi plătite facturi totalizând 1.400 de lei. Banii vor intra în două tranșe (pentru care este valabil același card de energie). Prima tranșă a ajutorului, cea din februarie, se poate utiliza pentru plăți perioada 1 ianuarie 2023 – 30 iunie 2023. A doua tranșă a ajutorului se acordă în luna septembrie 2023, pentru plăți în perioada 1 iulie 2023 – 27 decembrie 2023.

Persoanele care nu s-au încadrat în momentul acordării primei tranșe (până la 30 iunie), dar se încadrează de la 1 iulie, vor primi carduri de energie, dar numai pentru tranșa a doua (adică doar pentru suma de 700 de lei). Cardul de energie nu se consideră venit. Ca urmare, el nu afectează primirea venitului minim garantat sau a alocației pentru susținerea familiei.

Sursa foto: Facebook / Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri