La un an de la debutul războiului din Ucraina, multe povești au rămas fie nespuse, fie mai puțin știute, inclusiv pe teritoriul României. Una dintre acestea este înființarea hub-ului umanitar de la Tulcea, proiect care a fost demarat la inițiativa primarului comunei Jurilovca. Aceasta este formată din satele Jurilovca, Sălcioara și Vișina și are aproape 4500 de locuitori.

Eugen Ion, edilul comunei, s-a implicat din primele zile în ajutarea refugiaților ucraineni, acesta declarând pentru wall-street.ro că, alături de comunitatea locală, a pus bazele hub-ului umanitar de la Tulcea, al doilea cel mai mare hub de ajutoare pentru refugiații ucraineni din România, după cel de la Suceava.

Acesta funcționează și în prezent, iar astăzi, la aproape un an de la declanșarea conflictului din Ucraina, se poate vorbi, conform primarului, de un număr de peste 600 de camioane de ajutoare trimise prin hub-ul pe care acesta îl gestionează.

Demersul lui Eugen Ion a căpătat însă suport și prin faptul că acesta este președintele ACOR (Asociația Comunelor din România) filiala Tulcea, ce are în componență 46 de comune, ceea ce i-a permis edilului să strângă masa critică pentru ajutorul pe care îl plănuia.

Mai mult, pentru că asociația este totodată un ONG de utilitate publică, Eugen Ion a venit cu propunerea către Consiliul Județean și către prefectură de a încheia un protocol prin care toate aceste entități să gestioneze împreună chestiunea legată de ajutoare.

Ca orice cetățean, și eu sunt sensibil la aceste lucruri. M-am dus și eu în vama Isaccea în primele zile ale războiului și am văzut, lucru care m-a și marcat, o femeie care cobora de pe bac cu doi copii în brațe, dintre care unul o ținea de rochie. Vă dați seama că e ceva ce nu se poate transpune în cuvinte, lucrul ăla îl simți. Și am spus ok, hai să vedem ce facem.

Eugen Ion, primarul comunei Jurilovca

După acel moment, edilul comunei Jurilovca, alături de prefectul județului Tulcea și președintele Consiliului Județean, a remarcat însă fenomenul conform căruia toată lumea voia să ajute, de la localnici până la ONG-uri, dar, pentru că nu exista organizare, întregul efort devenise haotic.

Astfel, acesta și-a pus problema unde și cum sunt depozitate ajutoarele, cine răspunde de ceea ce se primește, cum se face vama și cum sunt trimise ajutoarele mai departe.

De altfel, Eugen Ion arată că tot în acea perioadă se intrase în legătură cu administrația militară de la Odesa, care trimitea în fiecare zi necesarul cu ceea ce are nevoie.

Din fericire, însă, explică primarul comunei Jurilovca, la un moment dat cineva din muncipiul Tulcea a pus la dispoziție autorităților, gratuit, o hală de 3000 mp pentru efortul umanitar.

Deja două zile mai târziu, însă, povestește Eugen Ion, în spațiul respectiv fusese descărcat conținutul a cel puțin 10 camioane, "un munte de de toate, nu știai ce-i acolo, la grămadă", în cuvintele primarului.

Pentru sortarea acestor ajutoare, însă, acesta spune că a primit ajutorul esențial al rușilor lipoveni din zonă.

Rușii, lipovenii din Jurilovca, au ajutat și ajută - este o realitate - la sortarea ajutoarelor pentru ucraineni. Astfel am reușit, după două săptămâni în care am făcut naveta cu acești oameni din Jurilovca, care veneau de la 8-9 dimineața și stăteau până seara la 10-11, să putem să sortăm ajutoarele. Noi a trebuit să le punem pe paleți, zahăr la zahăr, apă la apă, conserve la conseve. O muncă de Sisif.

Eugen Ion, primarul comunei Jurilovca

Mai mult, spune edilul comunei Jurilovca, în acea perioadă rușii lipoveni i-au acceptat pe ucraineni în casele lor fără nicio problemă.

Cât privește situația actuală de securitate, Eugen Ion arată faptul că pe teritoriul administrativ al UAT-ului Jurilovca este cuprinsă o parte a poligonului Babadag, ceea ce înseamnă că este o zonă militarizată dintr-un anumit punct de vedere.

Astfel, edilul afirmă faptul că oamenii din zonă s-au obișnuit cu tragerile, cu antrenamentele, iar din ceea ce simte el, personal, prezența batalioanelor din zonă inspiră o anumită siguranță, iar oamenii se gândesc că sunt oricum mai bine apărați decât în alte zone.

Sursa foto: Primaria Jurilovca

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri