Prețul european de referință al gazelor naturale (TTF) a coborât la finalul săptămânii trecute sub 50 euro/MWh, un prag psihologic la care gazul nu s-a mai tranzacționat din 2021. Ieftinirea dă speranțe că nivelul uriaș la care facturile au ajuns în ultimele luni va fi în curând ceva de domeniul trecutului, însă situația din piața gazelor nu este chiar atât de simplă.

După ce a atins un record istoric de aproape 350 euro/MWh în luna august 2022, prețul gazelor a scăzut constant iar în timpul zilei de vineri a ajuns la 48,95 euro/MWh.

Scăderea prețurilor la gazul natural european va duce la scăderea inflației dar și a facturilor la utilități plătite de europeni, inclusiv de români.

Totuși, chiar dacă cotația gazelor a scăzut puternic, reducerea facturilor nu va avea loc imediat. Asta se întâmplă deoarece prețurile pe care le plătim acum pentru gaze sunt cele pentru gazele cumpărate cu luni în urmă de către furnizori. Așadar, cel mai probabil va fi nevoie de timp pentru ca rezervele scumpe cumpărate de aceste firme să fie descărcate în piața, urmând ca abia apoi să vedem și o ajustare a prețurilor la nivel de consumatori.

Majoritatea furnizorilor de energie nu pot beneficia pe deplin de prețurile scăzute actuale, deoarece o mare parte din gazul lor este deja cumpărat în avans, la un cost mai mare.

În Europa nu există un preț unic pentru gaze. Cea mai utilizată referință pentru gaze este prețul TTF, însă cotația variază în funcție de data livrării gazelor. După cum se poate observa și la acest link, prețurile sunt diferite în funcție de luna în care urmează să fie livrate gazele (ex: contracte cu livrare în martie 2023, aprilie 2023… decembrie 2023).

Furnizorii cumpără gaze cu luni înainte pentru a se asigura că nu sunt afectați de eventuale variații puternice ale prețurilor. Acest proces este denumit ”hedging” (”acoperire” – în traducere românească aproximativă) și le permite să își fixeze o parte a costurilor pe o perioadă mai lungă de timp.

Ieftinirea gazelor a depășit așteptările economiștilor. ING vedea gazele la 50 de euro abia anul viitor

Potrivit unei estimări facută la finalul anului trecut de economiștii ING, prețul european de referință al gazelor urma să stagneze la 60-65 de euro pe termen scurt, apoi să ajungă la 80 de euro în T4 2023. Abia anul viitor aceștia se așteptau ca prețul gazelor să scadă sub 50 de euro.

O mențiune importantă făcută de economiștii băncii a fost că o eventuală scădere a cotațiilor la gaze pleacă de la premisa că livrările de gaze rusești către Europa nu vor scădea, că importurile UE de gaz natural lichefiat (LNG) vor cunoaște o mică creștere în 2023 și că iarna viitoare va fi una normală. În aceste condiții, statele Uniunii Europene ar putea intra în următorul sezon rece cu 90% din depozitele de gaze naturale pline la 1 noiembrie 2023.

În România, prețul la gaze naturale este plafonat la maximum 0,31 lei/kWh (TVA inclus). Acest lucru înseamnă că furnizorul nu va putea depăși această valoare atunci când va emite facturile de gaze naturale.

Furnizorii acoperă din fondurile lor diferența între prețul plătit de consumatori și prețul real. Statul trebuie să le deconteze apoi această diferența, pe baza unor cereri, prin Ministerul Energiei (pentru clienți non-casnici) și Ministerul Muncii - Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (pentru clienți casnici). De notat însă că din cauza acestui fapt, nota de plată a plafonării facturilor la gaze și energie crește cu un miliard de lei pe săptămână.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri