Oricine ajunge la Galați dorește să viziteze în primul rând Faleza Dunării, însă orașul are și alte puncte de atracție care odată descoperite suprind în mod plăcut. Între acestea se află Strada Domnească, o adevărată bijuterie urbană, străjuită de clădiri vechi cu arhitectură deosebită care captivează la tot pasul. Autoritățile locale au înțeles potențialul frumoasei străzi, astfel încât au demarat o serie de proiecte pentru a pune și mai bine în valoare întreagă zonă. Iar unul dintre aceste proiecte vizează o clădire cu adevărat emblematică a acestei străzi: Casa Simion Gheorghiu.

Puține orașe se pot mândri cu locuri sau zone de promenadă deosebite, asupra cărora timpul și-a spus amprenta. Iar Strada Domnească din Galați, cu zeci de clădiri de patrimoniu, multe declarate monumente istorice, este un astfel de exemplu. În ultima perioadă, această veche stradă a fost prinsă într-un amplu program de modernizare și rezultatele nu au întârziat să apară, segmentul cuprins între strada Brăilei și strada N. Gamulea (Biserica Greacă) fiind refăcut, la fel și Parcul Mihai Eminescu unde se află cea mai veche statuie a poetului, sau Parcul de la Parfumul Teilor ori Piațeta Florilor de Tei.

Noul proiect demarat de către Primărie vizează clădirea situată la nr. 24. Este vorba despre Casa Simion Gheorghiu, aflată în prezent într-o stare avansată de degradare. Construită în urmă cu 100 de ani, clădirea și-a păstrat însă acele elemente care o fac unică. Astfel, ea va fi renovată și pusă în valoare, cu fonduri prin PNRR, în cadrul proiect de peste 17 milioane de lei. Durata acestuia este de 24 luni (4 luni pentru proiectate și 20 luni pentru execuția lucrărilor).

În cadrul proiectului, sunt prevăzute în principal următoarele: restaurarea și consolidarea fațadelor care se păstrează, dinspre str. Domnească și str. Gamulea; construcția propriu-zisă a clădirii noi; realizarea racordului/branșamentului, a instalațiilor interioare și exterioare de apă-canal, electrice, gaze etc; realizarea finisajelor interioare și exterioare; realizarea căilor de acces și pietonale; amenajarea și împrejmuirea terenului; termoizolații la pereți și acoperiș; lucrări de reabilitare termică; instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și termice pentru consum propriu si utilizarea surselor regenerabile de energie; instalarea sistemelor de climatizare; sisteme de management energetic integrat pentru clădiri; crearea de facilităţi pentru persoanele cu dizabilităţi; echipamente antiefracție; mobilier etc.

Autoritățile din Galați continuă astfel amplul programul de modernizare a zonei străzii Domnească unde se vor derula multe alte proiecte importante ce vor duce în cele din urmă la crearea unui ansamblu urban. Acesta include Teatrul Dramatic, care va fi renovat, modernizarea Piațetei de la Biserica Greacă, amenajarea spațiului din imediata apropiere a străzii Eroilor ce presupune și crearea unei parcări subterane, reconfigurarea parcului unde se află Monumentul Eroilor Revoluției. Totodată, clădirea de patrimoniu de pe strada Domnească nr. 58 a devenit „Casa Artelor”, grație unui alt proiect european derulat de către Primărie. Totodată, un nou segment al străzii, cuprins între Biserica Greacă și Biserica Catolică va intra în modernizare.

Strada Domnească vă așteaptă să o descoperiți!

Articol susținut de Primăria Municipiului Galați.

Sursa foto: Primăria Municipiului Galați

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri