Piața asigurărilor din România este reprezentantă în proporție de circa 50% de polițele de Răspundere Auto Civilă (RCA), cam dublu față de orice altă țară, iar acesta este efectul faptului că agenții de vânzări ai companiilor de asigurări ori ai brokerilor de asigurare nici nu vor să-și bată capul prea mult cu alte tipuri de asigurări.

Virgil Șoncutean, CEO-ul companiei de asigurări Allianz-Țiriac a declarat în cadrul unei întâlniri cu presa că mulți brokeri și agenți de asigurări nici nu se pregătesc pentru a vinde alte tipuri de asigurare, cei mai mulți specializându-se pe asigurările autor.

„Mă uit la piața asigurărilor din România de astăzi care este dominată de asigurări auto și dacă ne uităm la cine distribuie aceste polițe vedem că sunt brokeri și agenți de asigurări. Nivelul lor de pregătire este cu precădere în zona asigurărilor auto.

Și cred că nivelul de pregătire al celor care vând polițele este în legătură directă cu ce produse ajung la clienți. Pentru că, dacă vânzătorul nu aduce în discuție și o asigurare de viață, clientul nu va deschide el subiectul”, a declarat Virgil Șoncutean.

Potrivit lui, creșterea distribuției altor tipuri de asigurări în afară de cele auto ține de eforturile fiecărui asigurator pentru a-și pregăti rețeaua de distribuție astfel încât oamenii de vânzări să prezinte și celelalte tipuri de asigurări.

Este de trei ori mai greu să vinzi o asigurare de viață

Întrebat de ce piața din România este atât de mult dominată de asigurările auto, Virgil Șoncutean a explicat pentru wall-street.ro că principalul motiv este simplu: comisioanele.

Este de trei ori mai greu să vinzi o asigurare de viață, decât un RCA, chiar dacă și câștigul este de trei ori mai mare. Un RCA îl faci pe loc, dar o asigurare de piață este un proces mai complicat. Este o decizie pentru care clientul are nevoie de mai multe argumente și de mai mult timp de decizie” a mai spus Virgil Șoncutean.

Potrivit lui, în România, circa 50% din polițele de asigurare sunt reprezentate de asigurările RCA, în timp ce în alte țări, inclusiv printre cele mai apropiate economic și/sau geografic de țara noastră, cota RCA este de circa 25%.

Inclusiv în portofoliul Allianz-Țiriac 49,9% dintre asigurările încheiate este reprezentat de RCA, urmat de asigurările CASCO, în pondere de 16,2%, urmate de cele de proprietate (locuințe și proprietăți comerciale) cu circa 10,7%. Asigurările de viață reprezintă 9,7% din portofoliul Allianz-Țiriac, iar cele de sănătate doar 5%.

Șeful Allianz-Țiriac ne-a mai spus că interesul pentru asigurarea locuințelor a început să crească în urma cutremurelor din Turcia, dar și cele din zona Olteniei.

„Din păcate, interesul pentru anumite tipuri de polițe de asigurare crește doar după ce se întâmplă un eveniment tragic”, a mai spus Virgil Șoncutean.

Allianz-Țiriac a achitat despăgubiri de 1,2 miliarde lei în 2022

Allianz-Țiriac a încheiat anul 2022 cu prime brute subscrise în valoare de 2,9 miliarde de lei, în creștere cu peste 40% față de 2021 și despăgubiri plătite în valoare de 1,2 miliarde de lei. Plățile către clienți și în numele acestora au crescut anul trecut mai rapid decât vânzările, respectiv cu circa 53%.

Pe lângă despăgubirile plătite, Allianz-Țiriac avea la finalul lunii decembrie 2022 peste 3 miliarde de lei în rezerve tehnice. Prin constituirea acestor rezerve, Allianz-Țiriac garantează asiguraților că și angajamentele viitoare față de ei vor fi îndeplinite.

Compania a ajuns la 1,5 milioane de clienți, după ce a atras circa 600.000 de clienți noi, cei mai mulți venind tot pe segmentul RCA, după falimentul celor de la City Insurance.

Asiguratorul a încheiat anul trecut cu un profit operațional de 250 de milioane de lei.

Cele mai mari despăgubiri plătite în 2022

Cea mai mare despăgubire din 2022 a fost de 5,2 milioane de lei și a fost plătită în baza unei asigurări RCA pentru un accident auto care a avut loc în străinătate și în urma căruia un pieton a decedat.

Pe linia asigurărilor de proprietăți, cea mai mare despăgubire, în valoare de 3,8 milioane de lei, a fost platită în urma unui incendiu la un parc de agrement. Despăgubiri similare au fost plătie în urma unei alunecări de teren care a afectat un parc fotovoltaic și a unui incendiu care a distrus toate echipamentele de producție ale unui client din industria textilă. În cazul clienților persoane fizice, cea mai mare plată efectuată în baza unei asigurări de proprietate s-a situat la aproape 800.000 de lei. Despăgubirea a fost plătită în urma unui incendiu care a afectat locuința.

În cazul asigurărilor de sănătate, unde plățile sunt frecvente, cea mai mare despăgubire plătită a fost de 92.000 de lei, pentru o intervenție chirurgicală.

Sursa foto: Allianz-Țiriac

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri