Pentru a elimina neclaritățile privind factura la energie electrică, ANRE a luat decizia ca facturile consumatorilor casnici să aibă același format pentru toată lumea, indiferent de furnizor. Ordinul în acest sens a fost aprobat și se va aplica de la 1 aprilie 2023.

De la 1 aprilie 2023, prin noul regulament de furnizare a energiei electrice, toate facturile de energie, indiferent că sunt emise de Electrica, Enel, E.On, Hidroelectrica sau altă companie, vor avea același format. Acest format este similar celui dinaintea liberalizării pieței de energie.

Ce informații vor conține noile facturi la energie electrică

Conform comunicatului ANRE, modelul de factură pentru clienţii casnici a fost simplificat şi va conţine:

  • date de identificare şi contact ale furnizorului şi ale clientului;
  • data de încetare a contractului;
  • dacă contractul este încheiat pe perioadă determinată;
  • perioada de facturare;
  • cantitatea totală de energie electrică facturată;
  • preţul final facturat;
  • valoarea totală de plată;
  • data scadentă a plăţii;
  • TVA.

Noul model al facturilor de energie

Acesta este modelul de factură de energie electrică care va fi primit de toți clienții casnici din România începând de la 1 aprilie 2023 (click pe imagini pentru a le mări):

Ce facturi vor putea fi plătite eșalonat

În cazul în care furnizorul emite factura de energie pentru o perioadă de facturare mai mare decât cea prevăzută în contract sau cea stabilită conform reglementărilor în vigoare, furnizorul este obligat să eşaloneze la plată sumele datorate de către client, pe o perioadă cel puţin egală cu perioada de facturare pentru care a fost emisă factura, fără a percepe penalităţi. Altfel spus, dacă primiți o factură întârziată de 3 luni, aceasta va putea fi plătită eșalonat pe 3 luni.

În ultimele luni, unii furnizori - Electrica, Enel - au anunțat întârzieri ale facturilor ca umare a implementării în sistemele lor informatice a noilor reguli.

În contractul – cadru de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal au fost introduse noi clauze:

  • perioada de facturare este de 1 lună;
  • intervalul de citire a indexului grupului de măsurare este de cel mult 3 luni;
  • regularizarea consumului de energie electrică se face la maximum 3 luni și este inclusă în prima factură emisă după citirea indexului de către operatorul de distribuție.

În plus, în cazul consumatorilor vulnerabili, furnizorii sunt obligați ca eşalonarea la plată a facturii să fie pe o perioadă de cel puțin 3 luni - sau altă perioadă convenită de părţi.

De ce se schimbă facturile de energie electrică

Măsura a fost luată deoarece au existat discuții privind complexitatea facturilor, atât de energie cât și de gaze. În Parlament s-a cerut să se găsească un format care să poată fi înțeles ușor de ”un consumator mediu”. Ca urmare, s-a revenit practic la vechiul format al facturilor de curent. Aceeași măsură de simplificare a fost luată și în cazul facturilor de gaze naturale.

”Prin noile prevederi am simplificat modelul de factură, astfel încât elementele conţinute să permită clientului casnic o mai bună înțelegere a modului de determinare a valorii facturii, iar informațiile suplimentare incluse în anexa de la factură să îl ajute în gestionarea propriului consum de energie electrică”, a afirmat Dumitru Chiriță, președintele ANRE.

Trebuie precizat că e vorba de o modificare pur ”cosmetică”. Prețurile la energia electrică pentru clienții casnici vor rămâne aceleași, adică cele conform măsurilor de plafonare care se aplică de la 1 ianuarie 2023 și până la 1 aprilie 2025.

Sursa foto: wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri