Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) a reacționat după decizia ASF în cazul Euroins și a afirmat că speră ca autoritățile să găsească atât cauzele acestei situații, dar și modalități prin care să fie evitate repetarea altor cazuri asemănătoare în viitor.

Potrivit unui comunicat remis redacției, reprezentanții UNSAR, organizație din care făce parte și Euroins, au afirmat că au luat notă de decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) privind retragerea autorizației de funcționare a societății Euroins România, promovarea de către autoritate a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea FGA – Fondul de Garantare a Asiguraților ca administrator interimar al societății.

Având în vedere falimentele care au marcat în ultimii ani anumite societăți axate pe zona asigurărilor obligatorii RCA, ne exprimăm încrederea că autoritățile statului vor găsi nu numai cauzele care au condus la aceste evoluții, ci și căile de a preîntâmpina astfel de situații pe viitor, inclusiv o analiză detaliată și imparțială a întregului context legislativ specific RCA”, se arată în declarația de presă, transmisă redacției.

Între timp Eurohold, proprietarul Euroins, a reacționat după anunțul ASF de a retrage licența de funcționare și deschiderea procedurii de faliment, acuzând o decizie abuzivă și că va face demersurile necesare pentru a se proteja în instanță.

Aceștia mai spus că este însă important de punctat că problemele din zona RCA nu se regăsesc și în cazul altor tipuri de asigurări.

„Astfel, industria de asigurări înglobează mult mai multe segmente, precum asigurările de viață, sănătate, de bunuri și proprietăți, locuințe și nu numai, reprezentând un pilon important al economiei românești. Per ansamblu, în ciuda acestor situații cu care s-a confruntat, industria de asigurări a rămas alături de clienți de-a lungul timpului, plătind în fiecare zi calendaristică despăgubiri de circa 3,7 milioane EUR și gestionând aproape 16 milioane de polițe”, se mai arată în comunicatul citat.

În ceea ce privește daunele posibile cauzate de situația de la Euroins, oficialii COTAR au declarat pentru wall-street.ro, că asiguratorul avea peste 300 de milioane de euro daune doar în dosarele care au ajuns în instanțe.

Informații utile pentru asigurați si păgubiți

Referitor la informațiile care-i privesc pe asigurați, UNSAR a transmis că, în primul rând, că polițele de asigurare încheiate de clienți la Euroins România rămân valabile, conform prevederilor legale, încă 90 de zile după data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment. Astfel, șoferii care aveau polițe RCA la această societate vor putea circula în continuare pe drumurile publice, rămânând asigurați până la data respectivă. De asemenea, aceștia au posibilitatea de a denunța în orice moment polița, pentru a încheia una nouă, la un alt asigurator autorizat.

În al doilea rând, în ceea ce îi privește pe păgubiții unui accident cauzat prin intermediul unui vehicul acoperit printr-o poliță RCA emisă de societatea Euroins România, ei vor fi despăgubiți în baza acesteia, în limitele și termenele stabilite de legislația în vigoare privind Fondul de Garantare a Asiguraților, respectiv de până la 500.000 lei pentru fiecare creanță de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri