Președintele Eurohold, Assen Christov, a declarat că Euroins România îndeplinește criteriile de solvabilitate, iar decizia ASF a venit ca urmare a faptului că Autoritatea nu a recunoscut contractele de reasigurare, iar acționarii companiei vor da în judecată ASF.

Potrivit acestuia, nu există insolvență pentru obligațiile scadente prezente, iar asiguratorul nu are probleme pentru a efectua toate plățile operaționale. Președintele Eurohold a mai spus că Euroins nu are în prezent datorii scadente, toate obligațiile fiind achitate la 17 martie, când s-a dat decizia de ridicare a licenței de funcționare.

Compania are fonduri suficiente pentru a acoperi cheltuielile pentru următoare 15-20 de zile. Având în vedere faptul că și domnul Cristian Roșu (vicepreședinte ASF – n.r.) a precizat că Euroins a achitat aproape la zi toate obligațiile, putem spune că societatea nu are nicio problemă cu acoperirea datoriilor, în ceea ce privește plățile pe termen scurt și nu este insolvabilă”, a declarat Assen Christov.

Potrivit informațiilor transmise către ASF, compania are un exces de fonduri proprii, sunt pasivele companiei, activele fiind compuse din contractele de reasigurarea și celelalte active financiare, care se ridică la circa 2,8 miliarde de lei.

Acesta a mai spus că Euroins este acoperită prin contractul de reasigurare și prin activele pe care le deține, dar că ASF nu a vrut să recunoască acest contract.

Este un contract de reasigurare care este recunoscut de Euroins și de către reasiguratori, având în vedere că sunt contracte reale și mai ales că au fost efectuate plăți pe aceste contracte. Încheierea Contractului de Reasigurare intragrup cu EIG Re este în conformitate cu practicile recunoscute la nivel internațional și îndeplinește cerințele ASF. Dar o echipă și ASF și nu conducerea ei a decis că are dreptul de a nu recunoaște acest contract”, a mai spus Christov.

Potrivit șefului Eurohold, ASF nu ar trebui să aibă o problemă cu contractul de reasigurare al Euroins, chiar dacă a fost efectuat intragrup, deoarece, ca exemplu, și grupul Allianz încheie contracte de reasigurare în interiorul grupului.

Prin urmare, conducerea Euroins a anunțat că vor da în judecată ASF.

„Licența a fost retras fără temei. Noi, ca acționari, dăm în judecată pentru a investiția făcută în valoare de 270 mil. euro. Îi dăm în judecată și pentru 230 milioane euro pentru pierderi diferite”, a mai spus Christov..

Eurohold: O decizie abuzivă, o preluare agresivă

Eurohold, proprietarul Euroins, declara după anunțul ASF de a retrage licența de funcționare și deschiderea procedurii de faliment, acuzând o decizie abuzivă și că va face demersurile necesare pentru a se proteja în instanță.

Referitor la decizia autorității române de supraveghere financiară ASF de a confisca Euroins România (parte a grupului de asigurări Euroins Insurance deținut de Eurohold Bulgaria) prin revocarea licenței de funcționare și deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asigurărilor (FGA) în calitate de administrator interimar al societății, considerăm aceasta ca fiind o preluare ostilă a activelor filialei din România.

Într-o nouă dovadă de iresponsabilitate, ASF, instituția care nu a reușit să oprească trei falimente din industria asigurărilor, a eșuat de această dată să înțeleagă un contract de reasigurare, aruncând piața asigurărilor RCA într-un adevărat dezastru: românii vor plăti RCA la prețuri indecente pentru a finanța incompetența autorităților și tâlhăria sistematică practicată de COTAR.

COTAR: Daunele se ridică la cel puțin 1 miliard de euro

Președintele Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România, Vasile Ștefănescu, a declarat pentru wall-street.ro, că paguba creată de situația de la Euroins se ridică la cel puțin 1 miliard de euro, „doar la prima vedere”.

Potrivit acestuia, daunele create de ieșirea Euroins de pe piața asigurărilor se vor ridica la un nivel uriaș, numai dosarele din instanță în care este implicată compania ridicându-se la peste 300 de milioane de euro.

Nu vă mai spun că, timp de un an de zile, domnul Roșu ne-a asigurat că Euroins este solvabilă, că a intrat BERD. Dar cu cât a intrat BERD? Cu 20 de milioane de euro? E o nimica toată. Domnule, dauna se ridică la 1 miliard de dolari. Am citit anunțul ASF, iar la prima vedere vă spun că paguba se ridică la 1 miliard de euro. Și cine vor plăti banii ăștia? Tot noi, cetățenii!”, a mai spus președintele COTAR.

Potrivit lui, principalii păgubiți sunt clienții, service-urile și persoanele care au cazuri în instanță. Sunt service-uri care încearcă să-și recupereze banii de la Euroins, care a plătit doar 20-30% în multe cazuri din costurile necesare reparațiilor care trebuiau acoperite de asigurări.

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, vineri, 17 martie, să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei.

Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar.

La data de 30.06.2022 societatea nu deține fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situație care se menține și la data de 30.09.2022. Pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei. Decizia retragerii autorizației a fost luată în condițiile în care situația Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluție.

Citeste si:

    Decizia Consiliului ASF se bazează pe o amplă analiză a situației Euroins România. În acest sens, menționăm faptul că, începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor acțiuni intense de control care au avut drept rezultat evidențierea situației reale a societății. Între februarie 2020 și ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acțiuni de control. Toate sancțiunile aplicate de ASF societății Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanțele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor.

    Sursa foto: Wall-Street.ro

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Adrian Ungureanu
    Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Social »



    Setari Cookie-uri