Un nou studiu semnat de un grup de oameni de știință din Marea Britanie arată că, în realitate, consumul de droguri și alcool nu-ți cresc creativitatea, în ciuda teoriilor care s-au propagat de-a lungul aniilor, mai ales în legătură cu anumite droguri.

În 1954, autorul american Aldous Huxley publica volumul cu caracter autobiografic „The Doors of Perception”, o carte în care acesta povestea despre efectele halucinogenice și psihedelice ale mescalinei. Titlul cărții, inspirat dintr-un poem semnat de William Blake, a dat și numele unei formații rock din anii '60, The Doors, cunoscută ca o reprezentantă a curentului psychedelic rock a acelei decade. Ca și Huxley, și membrii trupei au folosit droguri psihedelice - LSD, de pildă - pentru a găsi noi surse de inspirație și noi unghiuri din care să privească lucrurile.

Se pare, însă, că nici drogurile, dar nici alcoolul, nu reprezintă modalități care te ajută, cu adevărat, să gândești mai creativ. Un studiu al oamenilor de știință de la University of Essex a ajuns la concluzia că alte experiențe sunt mult mai pozitive când vine vorba de creșterea creativității unei persoane. „Aceste substanțe (alcoolul și drogurile - n.r.) nu influențează în niciun fel creativitatea. Nu există beneficii la acest capitol, pur și simplu”, a declarat Dr. Paul Hanel, citat de The Guardian.

Cei implicați în studiu au analizat efectele alcoolului, dar și a anumitor droguri precum amfetamina și psilocibina care se găsește în ciupercile halucinogene (magic mushrooms). „Primim din media diverse exemple de oameni care au folosit droguri și, mai apoi, au devenit mai creativi sau mai inspirați ca urmare a uzului de astfel de substanțe. Nu auzim, însă, despre situațiile când un om ia droguri și devine inconșient, deci, evident, mai puțin creativ decât era înainte”.

Oamenii de știință din Albion au fost ajutați de colegi de la Humboldt University din Berlin să analizeze sute de alte studii științifice pe acest teme și altele legate de consumul de stupefiante. Un alt studiu, apărut recent, a dezbătut efectul avut de „magic mushrooms” asupra forței de muncă și creativității angajaților din Silicon Valley. În ciuda mitului creat în jurul acestui drog, el nu i-a ajutat pe consumatori să fie mai creativi, aceștia dând dovadă de un randament mai scăzut.

Jennifer Haase, co-autoare a studiului, a declarat că multe dintre ideile care-ți vin atunci când ești sub influența drogurilor nu sunt, în fapt, folositoare. „Ele sunt, adesea, greu de pus în practică sau, pur și simplu, fără sens, dar de asta nu-ți dai seama decât ulterior, când ești treaz”, a spus omul de știință din Berlin care subliniază că nu se poate recomanda, sub nicio formă, să consumi droguri dacă-ți dorești să-ți crești creativitatea.

Dacă vrei, în schimb, să vezi lumea cu alți ochi și să ai și un plus de creativitate, există soluții. Autorii studiului au constatat că diverse activități recreative ca yoga sau alte feluri de meditație te pot ajuta. În mod similar, o viață culturală activă, dar și călătoriile te pot ajuta să-ți crești creativitatea deoarece vei fi expus la alte culturi, opere și popoare, iar asta te va face să vezi lumea din noi unghiuri pe care, poate, nu le observai anterior.

Sursa foto: Unsplash.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri