Zona de asigurări este una problematică, şi în special cea de RCA, aceasta fiind una dintre puţinele situaţii în care Consiliul Concurenţei a trebuit să dea două rânduri de amenzi companiilor implicate, a declarat, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, la audierile de la Comisia economică, industrii şi servicii din Senat, relatează Agerpres.

"Zona de asigurări e pe de o parte una unde am avut o activitate intensă, pe de altă parte e o zonă problematică. Şi în special zona de RCA. Nu numai zona de RCA, dar cu predilecţie zona de RCA. De ce spun asta? E una dintre puţinele situaţii în care noi a trebuit să dăm două rânduri de amenzi companiilor implicate. În majoritatea situaţiilor intervenim într-o piaţă, dăm amenzi, lucrurile se normalizează, nu e nevoie să ajungem la al doilea rând de sancţiuni”, a spus preşedintele Consiliului Concurenţei.

Potrivit lui, în alte industrii se ajunge foarte rar la situația în care Consiliul trebuie să aplice două rânduri de sancţiuni aceloraşi companii.

Şi evităm pe cât se poate acest lucru. La asigurări suntem din păcate în situaţia în care sunt companii care au primit două sau trei amenzi din partea noastră. Amenzile sunt foarte mari. Nu sunt amenzi mici, procedurale. Sunt amenzi foarte mari, de milioane de euro. Deci e o industrie care e problematică din punctul nostru de vedere", a mai spus Bogdan Chirițoiu.

Acesta a explicat că instituţia investighează comportamente care duc la creşteri ale preţurilor la consumatori. El a menţionat că a făcut o analiză în această piaţă, iar pe baza ei au fost făcute o serie de recomandări. Acestea se regăsesc în ordonanţa guvernului din 2016, dar mai sunt o serie de elemente care nu au fost preluate şi implementate. Recomandările merg pe ideea de a reduce costurile şi în acest fel preţurile.

"Din păcate avem o nouă criză pe piaţa de asigurări. Ceea e foarte rău pentru toţi cei implicaţi. Dar crizele pot fi şi oportunităţi să venim să reglementăm lucrurile care nu merg atât de bine. Acelea care au mai rămas de îmbunătăţit", a subliniat Chiriţoiu.

De asemenea, el a menţionat legătura pe care Consiliul Concurenţei o are cu Autoritatea de Supraveghere Financiară.

"Noi suntem creaţi ca să ne asigurăm cumva că preţurile nu cresc prea mult. Să ne asigurăm că avem concurenţă şi preţurile nu cresc. ASF-ul a fost creat pentru ca firmele de asigurări să nu-şi ia riscuri pe care nu le pot duce. (...) Desigur, lucrăm strâns unii cu alţii. Dar evident nu putem să suplinim unii activitatea altora. Pentru că nu avem pârghii legale. Eu nu pot să fac ce face ASF-ul. Nici eu şi nici colegii mei. Nici ASF-ul nu poate să facă ce facem noi. Şi nu avem nici expertiza. Adică dacă ne punem să calculăm, se vorbeşte de plafonare. Dacă ne întrebaţi pe noi cât să fie RCA-ul, că e bine să fie cel din martie 2022 sau din aprilie, nu ştiu să vă spun. Că nu avem niciun fel de expertiză să spunem noi cât ar fi bine să fie preţul", a mai precizat şeful autorităţii de concurenţă.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri