Deși numărul pensionarilor din România a scăzut puțin anul trecut față de 2021, raportul între pensionari și salariați a rămas de 8 la 10. Iar puterea de cumpărare a pensiilor a fost erodată de inflație.

Mai precis, conform datelor Institutului Național de Statistică, în 2022 numărul mediu de pensionari din România a fost puțin peste 5 milioane – o scădere de 75.000 de persoane față de anul 2021. Pe de altă parte, în 1990 erau doar 3,2 milioane de pensionari (cu tot cu cei din agricultură).

Pensii speciale versus pensii normale

Dintre aceste 5 milioane, peste 4,6 milioane sunt pensionari ”obișnuiți” – adică încasează pensie de asigurări sociale de stat. Restul au alte tipuri de pensii, (agricultori, avocați, culte) inclusiv pensiile speciale.

Pensia medie lunară a fost de 1.855 lei, în creṣtere cu 11,3% faṭă de anul precedent. Cum rata inflației a fost semnificativ mai mare, creșterea pensiilor nu a acoperit însă scumpirile. În plus, dacă se exclud diverse tipuri pensii speciale sau plătite din alte bugete decât cel al asigurărilor sociale de stat, pensia medie scade la 1.666 de lei.

Cea mai mare pensie specială înregistrată în România a fost de 77.000 de lei. La nivelul anului 2022, cea mai mare pensie medie de serviciu era de 21.333 de lei.

Cele mai mari pensii, în Hunedoara

Raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 8 la 10. Există însă variații foarte mari între județe. În Ilfov sunt doar 4 pensionari la 10 salariaţi. În schimb, sunt 13 pensionari la 10 salariaṭi în judeţele Botoṣani, Caraṣ Severin, Călăraṣi, Giurgiu, Mehedinṭi ṣi Neamṭ, 14 pensionari la 10 salariaţi în judeţul Vaslui și la 15 pensionari la 10 salariaṭi în judeţul Teleorman.

De asemenea, pensia medie de asigurări sociale de stat a variat mult de la un județ la altul. Cele mai mici pensii sunt în județul Botoșani, cu o medie de 1.409 lei, apoi în Giurgiu și Vrancea, cu valori doar puțin mai mari. În top se găsesc județul Brașov (2.085 lei), Capitala (2.250 lei) și, pe primul loc, judeṭul Hunedoara, cu 2.357 lei. Motivul este acela că în zonă au ieșit la pensie mulți angajați din minerit, dar și din sectorul siderurgic.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri