O anchetă a Comisiei Europene a dezvăluit recent că aproape jumătate din mierea testată în Marea Britanie nu este autentică, ci ”falsificată” prin adăugarea unui sirop ieftin de zahăr, adus cel mai probabil din China. În lumina acestei informații, wall-street.ro a stat de vorbă cu mai mulți apicultori din România, pentru a afla dacă nu cumva și mierea care se vinde în România este susceptibilă de un procedeu similar. Declarațiile acestora au fost făcute sub rezerva anonimatului.

Astfel, un apicultor din zona Caraș-Severin a explicat că mierea curată este luată de procesatori de la producători cu jumătate de preț, iar ulterior, după ce "bagă chimicale în ea", respectiv amidon de porumb, "o fac mai multă" și o vând ei.

Acesta a precizat că acest procedeu este practicat de cel puțin 10 ani.

Totodată, apicultorul a adăugat că se aduce sirop din Ungaria, iar procesatorii mari, după ce iau mierea la jumătate de preț și o tratează conform procedeului descris mai sus, "o bagă la copii în școli".

Acesta mai evidențiază pierderea pe care o suferă apicultorii români prin faptul că, de la 30 de lei, cu cât obișnuia să se vândă kilogramul de miere de salcâm, acesta a scăzut acum la jumătate de preț, în vreme ce turta proteică, care trebuie dată iarna la stupi, ca hrană pentru albine, s-a făcut 12 lei.

Acesta mai spune că este membru al Asociației Crescătorilor de Albine (ACA), cea mai mare din România, dar tot degeaba, de vreme ce sunt vreo trei sau patru procesatori în România care adună mierea și, conform spuselor sale, "ei fac prețul, ei taie și ei spânzură".

De asemenea, acesta mai adaugă faptul că apicultorii sunt mulțumiți că vin să le ia mierea și astfel pot să trăiască și ei.

În toate magazinele, nu e miere curată ce scrie acolo - miere polifloră, de tei, sau de salcâm -, de unde? Mierea de salcâm nu trebuie să se zaharisească. Și dacă vă duceți în magazine, e toată zaharisită, dacă are 10%-20% miere de salcâm și restul e amidon, sau cine știe ce bagă în ea. Sirop F40, așa se numește.

Apicultor din Caraș-Severin

Versiunea acestuia este susținută, de asemenea, de o apicultoare din Călărași, care spune că este adevărat ce se spune cu privire la amestecul mierii vândute de apicultori cu miere adusă din afara spațiului comunitar.

Astfel, aceasta afirmă că, la cum arăta într-o zi mierea pe care a văzut-o în supermarket, care avea o culoare ciudată, adăugând la acest aspect prețul mic la care se vindea, nu știe cu adevărat cât ar fi de naturală.

De asemenea, un al treilea apicultor cu care am stat de vorbă a explicat, tot sub rezerva anonimatului, faptul că apare în toate supermarketurile miere la jumătate de preț față de cea reală, pentru că își permit (procesatorii, n.r.) să vândă altceva în afară de produsul natural.

Acesta a mai arătat totodată, citând propriul său caz, că se mai petrece un fenomen conform căruia, el, spre exemplu, a fost ofertat de cineva cu 17 lei pe kilogramul de miere pentru ca ulterior să vadă același produs la persoana respectivă în magazin cu 64 de lei kilogramul.

Un al patrulea apicultor explică faptul că, după părerea sa, mierea nu este contrafăcută, ci amestecată cu miere din China, care este mai ieftină, astfel că automat prețul de raft va fi mai jos.

Cu toate acestea, afirmă acesta, care activează în zona Moldovei, acest lucru este scris clar pe etichete, cu alte cuvinte marii ambalatori de pe piața românească scriu pe etichete că este amestec.

Este miere bună, vine cu analize, cu aviz. Nu-și permite nimeni să o contrafacă și să o pună pe piață atât timp cât sunt laboratoare autorizate care în orice moment pot să o analizeze. Că este miere amestecată cu miere adusă din afară din alte surse, asta da, dar sursele acelea sunt legale și oficiale. Nu scrie proporția, dar scrie ce este, pentru că așa spune legislația noastră.

Apicultor din zona Moldovei

Nu în ultimul rând, acesta mai adaugă că cel mai concludent și mai sigur răspuns este analiza de laborator, până la acel moment fiecare dându-și cu părerea și având o poziție mai mult sau mai puțin obiectivă.

În acest sens, din cinci produse analizate de wall-street.ro în cadrul a doi retaileri, pe eticheta unuia singur scria faptul că în compoziție este miere din China, Republica Moldova și Ucraina (Moș Costache, Carrefour), pe a altuia că în compoziție este miere din America Latină (miere bio, produs propriu Carrefour), în vreme ce pe a altor două produse, că este miere provenită din România (Drag de România - Carrefour și Gusturi românești - Mega Image).

În același timp, pe un alt produs - miere Apimelia, comercializat de Carrefour, nu era specificată nicio țară de proveniență.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri