"Nicio masă fără carne de miel în perioada Paștelui" - acesta este sloganul nescris după care își petrec sărbătorile de Paște majoritatea românilor, dar pentru ca acest lucru să se întâmple, ei trebuie să o și cumpere. De unde însă și la ce preț, acesta rămâne un subiect de discuție în fiecare an, iar pentru a oferi mai multe informații utile în acest sens, am stat de vorbă cu câțiva comercianți și producători de carne de miel din România.

Astfel, Florian Mateiță, fondator al platformei Obor21.ro, a explicat pentru wall-street.ro că, din punctul de vedere al operatorilor platformei, cantitățile de carne de miel sunt similare cu cele de anul trecut.

Prețurile cărnii de miel de Paște 2023

Din punct de vedere al prețurilor, însă, spune acesta, există creșteri pe toate palierele. Prin urmare, Obor21 s-a străduit să absoarbă cât mai mult din ce a însemnat creșterile de prețuri în ce privește transportul, prețul mieilor, serviciile de abatorizare, ba chiar și costurile ambalajelor și pungilor, toate find pe creștere destul de mare față de anul trecut.

La transport, spre exemplu, adaugă Florian Mateiță, costul este cu 30% mai mare față de anul trecut, iar la ambalaje de 60%.

Unele cheltuieli în formarea prețului nu sunt atât de importante, altele sunt. Logistica este o componentă importantă, pentru că noi având ambiția de a livra în 72 de ore de la sacrificare și de a putea identifica pe hartă de unde provine, logistica are o pondere destul de mare, mai ales că nu sunt volumele atât de mari.

Florian Mateiță, fondator Obor21.ro

Cât privește calitatea cărnii de miel comercializate pe piața liberă, fondatorul Obor21 spune că din punctul de vedere al operatorilor platformei există siguranța privind calitatea cărnii pe întreg fluxul.

Pe de altă parte, adaugă acesta, dacă carnea de miel este prea ieftină, adică undeva sub 45-50 de lei la carcasă, oamenii trebuie să-și pună întrebări, pentru că s-ar putea să lipsească ceva din tot lanțul.

Florian Mateiță mai spune de asemenea că, la cum știe că este această perioadă, probabil cei care vor să ia de la stână ar trebui să încerce să ia de acolo, iar cei care iau din piață să nu se lăcomească la oferte.

Cu alte cuvinte, completează fondatorul Obor21, acolo unde consumatorii văd că este ceva foarte ieftin, sigur este ceva care lipsește de pe întreg fluxul.

În rest, concluzionează Florian Mateiță, fiecare se pricepe cum să-și determine prospețimea cărnii, are fiecare semnalele lui, noi toți fiind oameni care mănâncă carne de ceva timp și știu la ce să se uite când caută carne proaspătă.

Cum stabilim diferența dintre ied și miel

Un crescător de animale din județul Giurgiu a explicat de asemenea pentru wall-street.ro că există cerere pentru carne de miel și, mai mult decât atât, observă o oarecare a schimbare a clasei clienților, în sensul în care au dispărut clienții în vârstă care cereau de obicei miei mici, mai ieftini și acum au rămas oamenii cu un statut social mai bun, care cer calitate bună și cantitate mare.

Per total, prin urmare, adaugă acesta, nu este o diminuare a cererii față de anul trecut, ba chiar dimpotrivă, astfel că de multe se regăsește în situația în care oamenii cer cantitate mare și calitate bună și nu are ce să le dea.

Eu, de exemplu, am fost nevoit să măresc prețurile cam cu 7-8% față de anul trecut, adică de la 35 de lei la 38 de lei kilogramul, deci o mărire mai mult simbolică ținând cont de faptul că materia primă s-a dublat. Dar nu aveam cum să dublez și eu, pentru că se bloca tot lanțul, nu mai vindeam nimic.

Cătălin, crescător de animale din județul Giurgiu

Cât privește aspectele la care trebuie să se uite românii atunci când cumpără carne de miel, acesta spune că trebuie urmărită culoarea cărnii, iar dacă se observă că e vânătă carcasa, acest lucru ar putea fi cauzat de faptul că nu este foarte proaspătă.

Astfel, adaugă Cătălin, este indicat să solicităm să fie carcasa întreagă, inclusiv cu cap. Iar diferența dintre ied și miel, în carcasă, mai spune acesta, se poate vedea la unele detalii, cum ar fi capul, dar cel mai sigur la coadă, din moment ce mielul are coada lungă și iedul coada scurtă.

Carne de oaie pe post de carne de miel?

Pe de altă parte, Adrian Nechita, fondator al platformei carneproaspata.ro, a declarat pentru wall-street.roa sesizat o scădere în ce privește solicitarea mărfii față de anul trecut, la miel în special, dar și la alte tipuri de carne.

Acesta spune că de vină ar fi scăderea puterii de cumpărare a românilor, plus prețurile crescute nejustificat.

Astfel, conform acestuia, prețul kilogramului de carne de miel acum este între 45 și 50 de lei, dar depinde unde: piețe, hipermarketuri etc.

Cât privește calitatea cărnii de miel, Adrian Nechita afirmă faptul că există mai multe moduri de a verifica că aceasta este conformă: să aibă aplicată ștampila de control sanitar-veterinar, iar mielul să fie întreg, întrucât se mai practică vânzarea de oaie, dar mai mică, comercianții respectivi pretinzând că în schimb că este miel, mai ales când este vândută pe părți.

Sursa foto: Shutterstock / VICUSCHKA

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri