Nu trebuie să ne facem iluzii că războiul purtat de Rusia mai poate fi unul limitat, a explicat expertul de politică externă și securitate Claudiu Degeratu. Dimpotrivă, ar trebui să fim pregătiți pentru apărarea teritorială, așa cum face deja Polonia, o țară într-o situație similară cu a noastră

”În continuare războiul în Europa s-ar putea să fie pe scară largă și s-ar putea să nu fie atât de ultra- tehnologizat și în spațiul cibernetic, cât să fie distrugător în mod fizic, și extins, cu trăsături clare de război total”, a spus Claudiu Degeratu, în cadrul dezbaterii ”Cheltuielile de apărare în Europa” organizată de Friedrich-Ebert-Stiftung România și Institutul Diplomatic Român.

Mai concret, conform expertului de politică externă și securitate, nu vom avea de-a face cu un ”război centrat militar, profesionist, cu obiective limitate care să ducă la efecte clare de înfrângere a unui adversar. Să ne uităm la ce face Rusia, care merge pe direcția unui război total, în care țintele civile nu sunt discriminate față de cele militare”.

Ca exemplu, Rusia a atacat infrastructura energetică a Ucrainei în plină iarnă. În decembrie 2022, ONU estima că peste 55% din aceasta a fost distrusă de atacurile Kremlinului. Or, deși infrastructura energetică este considerată ”dual-use” (adică are atât utilizare civilă, cât și militară), un atac asupra sa în mijlocul iernii poate fi considerată o încălcare a protocolului adițional nr. 1 al Convenției de la Geneva. Acesta specifică că ”sunt interzise actele sau ameninţările cu violenţa al căror scop principal este de a răspîndi teroarea în populaţia civilă”, la fel și ”atacurile fără discriminare”.

Unul dintre efectele colaterale (și foarte probabil, intenționate) ale acestei decizii a Kremlinului a fost aceea că Moldova, care începuse să importe energie din Ucraina, a fost nevoită să apeleze din nou la producția centralei de la Cuciurgan, controlată de separatiștii pro-ruși.

În acest condiții, a explicat Claudiu Degeratu, ”componenta teritorială și de război pe scară largă va fi foarte importantă. În cazul Poloniei este foarte evident, ambițiile lor sunt acelea de a avea cea mai importantă forță terestră din Europa, iar obiectivul Germaniei înțeleg că este să fie cea mai importantă forță militară din Europa.”

Statistic: Countries with the highest military spending worldwide in 2021 (in billion U.S. dollars) | Statista
Find more statistics at Statista

Ca termen de comparație, afirmă analistul, cheltuielile europene totale cu apărarea au fost de 214 miliarde de euro în 2021 și până în 2025 ar putea ajunge la 260 de miliarde. Dar Germania a anunțat pentru 2022, pe lângă bugetul deja existent al apărării, încă 100 de miliarde de euro. Sunt însă sume extrem de mici comparat cu Statele Unite, care în ultimii ani au fost în jurul a 800 de miliarde de dolari – dar și cu China, care a ajuns la circa 300 de miliarde de dolari.

Pe lângă nevoia unui accent mai mare pe apărarea teritorială – care la noi este în continuare reglementată de lege.a din 1994 – o altă problemă este baza industrială. Aici, potrivit lui Claudiu Degeratu, este nevoie de o decizie care să pună capăt distincției între Europa de Est, care însă se centrează pe tehnologia sovietică, și Occident.

Sursa foto: MApN

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri