Puțină lume își mai amintește, dar din septembrie 2021, România are o ”Comisie parlamentară de anchetă pentru stabilirea cauzelor creşterii substanţiale a preţurilor gazelor naturale şi energiei electrice”. Au trecut de atunci mai bine de un an și jumătate și nu există niciun raport al Comisiei care să ne spună de ce s-au scumpit gazele și energia electrică (care, între timp, au început să se ieftinească la loc). Care e motivul? Am primit răspunsuri de la vicepreședintele comisiei, senatorul USR Cristian Bordei.

”Din păcate, aceste comisii, din câte am constatat, nu-și propun neapărat să găsească adevărul, cât să ofere un adevăr prestabilit, în funcție de interesul politic a celor care domină pe moment configurația parlamentară”, a afirmat Cristian Bordei în cadrul evenimentului Energy R/Evolution 2023, organizat de wall-street.ro. Acest adevăr prestabilit, spune senatorul, era că în spatele creșterii prețurilor ar fi stat două cauze: liberalizarea pieței de energue, pe de o parte, și furnizorii și traderii, pe de altă parte. Aceștia erau văzuți ca ”niște speculanți care încearcă să facă bani pe seama poporului”.

De ce nu avem nici acum un raport privind cauzele scumpirii energiei și gazelor

Însă, a explicat parlamentarul USR, Comisia nu a ajuns la un raport tocmai pentru că, în urma audierilor tuturor actorilor din piața energiei, concluziile prestabilite de fapt nu prea reieșeau. Așa încât, deși avea Comisia o durată de viață de 3 luni, s-a depus o cerere de prelungire, care nici până acum nu a fost pusă pe ordinea de zi a camerelor reunite. Din acest motiv nu s-a emis încă un raport.

Dar, din dialogul parlamentarilor cu toți actorii din piață, a rezultat că nu liberalizarea pieței este cauza crizei prețurilor energiei. Liberalizarea, care a tot fost amânată la clienții casnici, trebuia să termine în 2018, dar în realitate a fost împinsă până la 1 ianuarie 2021 – și asta doar de teama de a nu intrat în infringement, Doar că aceste amânări au dus la suprapunerea liberalizării cu fenomene externe care au dus la creșterea prețurilor.

”Dacă s-ar fi terminat liberalizarea atunci când era stabilit impactul ar fi fost cu totul altul, piața ar fi fost mult mai pregătită pentru acest moment”, afirmă Cristian Bordei.

Furtuna perfectă care a lovit piața energiei

Legat de cauzele reale ale creșterii prețurilor la energie și gaze, senatorul spune că a fost o cascadă de fenomene nefavorabile la nivel european și mondial, care au constituit ”un fel de furtună perfectă”. Combinate cu slăbiciuni interne și cu măsuri neinspirate de protejare a consumatorilor, acestea au dus la o creștere și mai mare.

În 2021, momentul în care restricțiile din pandemie au început să fie ridicate peste tot în lume, s-a produs un boom al cererii, după ce în pandemie aceasta era jos – și la fel și prețurile. El s-a suprapus cu o iarnă și o primăvară mai rece ca de obicei, deci cu stocuri de gaz mai reduse. Nici vântul nu a bătut în acea primăvară, astfel că s-a pus tot mai multă presiune pe consumul de gaz pentru producerea de energie. Cum prețul acestuia și al electricității sunt legate în modelul pieței europene de energie, prețurile au crescut simultan. S-a adăugat și creșterea prețurilor la certificatele de carbon, apoi a venit și războiul din Ucraina.

Dar nici politicile interne nu au fost adecvate, afirmă senatorul USR. Măsurile luate inițial prin OUG 118/2021 (schema de compensare) și apoi prin OUG 27/2022 (plafonarea, care continuă și acum într-o formă modificată), nu au stimulat în niciun fel reducerea prețurilor.

O goană nebună după energie

”Acest lucru a fost agravat de ușurința cu care producătorii, de exemplu, puteau rezilia contractele către furnizori, în condițiile în care furnizorii erau obligați prin lege să semneze cu orice client care-și manifesta această dorință. Și atunci s-au reziliat contracte încheiate demult, tocmai pentru a beneficia de creșterea prețurilor pe piață. Furnizorii au rămas mulți dintre ei, fără energia necesară. Au trebuit să cumpere de pe piața spot, au explodat prețurile pe piața spot și asta a fost”, explică Cristian Bordei.

În opinia sa, încă din toamna anului 2021 trebuia să se discute despre o reglementare a vânzării unei anumite cantități de energie. Astfel s-ar fi putut tempera creșterile provocate de ”goana nebună după energie a furnizorilor care nu aveau de unde să o ia”. În final, tot prin OUG 27/2022 s-a înființat mecanismul de achiziție centralizată, care a stopat parțial creșterile.

O altă problemă a fost că operatorii de distribuție nu și-au mai putut asigura consumul propriu tehnologic decât la prețuri foarte mari. Ceea ce a lovit exact în investițiile care ar fi fost extrem de necesare pentru rezolvarea crizei actuale.

Populismul și naționalismul ne-au crescut facturile

Și în privința gazelor, care erau atât de importante în această conjunctură, exploatarea a fost întârziată, iar proiectele noi continuă să treneze, cum se întâmplă cu Neptun Deep sau Caragele. Populismul și naționalismul, afirmă senatorul, au au stopat exploatarea gazului din Marea Neagră. ”A dat mult mai bine să zici că nu-i lăsăm pe străini să profite de resursele noastre. Și care a fost efectul? A crescut importul de gaz din Rusia”.

Ani de zile, spune Cristian Bordei, companiile de stat din energie au fost forțate să își dea tot profitul sub formă de dividende la buget, așa că nu au putut face investiții. Iar acum taxa de solidaritate ar putea avea același efect, în condițiile în care există deja o suprataxare.

”E mult mai ușor să-i bagi în cap omului că are o factură mare la energie, pentru că au venit străinii să ne fure resursele energetice sau pentru că furnizorii sunt niște speculanți. Pentru că votul, din păcate, emoțional, nu rațional. Și stârnești mult mai ușor emoție cu astfel de teorii și astfel de narative și e mult mai ușor să-ți acoperi greșelile și nerealizările” conchide senatorul USR.

Evenimentul Energy R/Evolution a fost susținut de CEZ, ACUE, ENSYS, LONGi și Parapet în calitate de parteneri, și are, la categoria mobility partner, compania Autonom, iar în categoria supported by regăsim IMOD flowers.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri