Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei are un nou șef, liberalul George Niculescu, după ce până acum a fost condusă de un social-democrat. Cine este George Niculescu și ce experiență în domeniul energiei?

George Niculescu (PNL) a fost susținut de coaliția de guvernare pentru șefia ANRE, astfel încât a obținut fără probleme votul final în Parlament. El era secretar de stat în ministerul Energiei de peste două ani.

Fostul șef al ANRE, Dumitru Chiriță, fusese susținut de PSD, deci principiul rotativei guvernamentale cerea ca următorul șef al instituției cu rol de arbitru în domeniul energiei să le revină liberalilor. Însă nominalizarea a creat probleme, deoarece UDMR rămâne fără niciun reprezentant, până acum având postul de vicepreședinte: Zoltan Nagy-Bege, unul dintre puținii reprezentați ai autorităților apreciat pentru competența sa. În locul său, coaliția l-a susținut pe Gabriel Andronache, președintele directoratului Transelectrica, propus de PSD. Ca urmare, UDMR nu a participat la votul din plenul Parlamentului pentru şefia ANRE, ieșind din sală. PNL are deja și un vicepreședinte, pe Mircea Man.

Pe lângă George Niculescu au existat mai multe candidaturi, atât din partea partidelor (chiar și a celor din coaliție) cât și ale unor independenți, inclusiv jurnalista Gabriela Moroianu. Decizia finală privind numirea președintelui ANRE aparține însă Parlamentului României, deci a depins de majoritatea parlamentară.

Pe 23 aprilie deveneau vacante funcțiile de președinte și vicepreședinte al ANRE, ca și 2 funcții de membri. Mandatele șefilor arbitrului pieței de energie trebuiau să expire de anul trecut, dar au fost prelungite cu 6 luni prin OUG.

Cine este George Niculescu, noul șef al ANRE

Înainte de a fi secretar de stat la Energie, George Niculescu a fost prefect al județului Constanța. A fost director comercial la o firmă de turism, a condus o mică companie din domeniul energiei (CDG) între 2016 și 2019, dar a fost și administrator, între 2014 și 2017, la mai cunoscuta We Power Team, un furnizor de energie. În 2022, We Power Team a fost amendată de ANRE pentru transmiterea de informații inexacte și practici de manipulare a pieţei angro de energie electrică.

George Niculescu are o licență în drept și studii post-universitare în domeniul energiei, în cadrul ASE,conform CV-ului său. În clipa de față este membru în Comitetul de supraveghere al Hidroelectrica, după ce i-a încentat mandatul în consiliul de administrație al Nuclearelectrica.

Fosta conducere ANRE, criticată

Activitatea ANRE sub conducerea lui Dumitru Chiriță a fost apreciată mai degrabă negativ și de unii lideri ai coaliției. ”ANRE a fost o prezenţă extrem de discretă, ca şi activitate, până acum”, spunea în septembrie 2022 purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe. "Poate punem un specialist mai bun” la conducerea ANRE, declara în august vicepremierul Sorin Grindeanu, prim-vicepreşedinte al PSD.

Neoficial, s-a discutat numele lui Iulian Iancu pentru conducerea Autorității (dar a devenit doar membru în Comitetul de Reglementare), iar apoi cel al fostului prim-ministru Mihai Tudose. Aceștia erau însă susținuți de PSD, or principiul rotativei guvernamentale cerea ca acum conducerea ANRE să revină unui liberal.

Sursa foto: Nuclearelectrica

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri