În vreme ce majoritatea europenilor se văd drept ”adepți” (”followers”), românii se percep drept ”victime”. Acesta este unul dintre rezultatele surprinzătoare ale unui recent studiu realizat de McCann Worldgroup.

Încercând să răspundă la întrebări privind modul în care europenii văd viitorul continentului și ”visul european”, studiul McCann se bazează pe 27.000 de interviuri individuale și predicții de la 62 de liderii din lumea afacerilor. Iar rezultatele nu sunt neapărat optimiste: 1 din 3 europeni spune că e foarte probabil va pleca în viitor pe alt continent pentru a duce o viață mai bună. Procentul ajunge la aproape 50% în cazul minorităților, la 43% în cazul reprezentanților generației Z, la 40% în cazul liderilor din business și la 39% în cazul celor care se identifică drept conservatori din punct de vedere politic (însă doar 28% în cazul liberalilor).

Aproximativ jumătate dintre respondenți se tem că nu vor avea ce pune pe masă pentru ei și familiile lor. Procentul trece de 50% în cazul țărilor iberice, Poloniei și Turciei.

Întrebați dacă vremurile de aur ale Europei sunt în prezent, în trecut sau în viitor, 54% dintre europeni au ales trecutul. Românii sunt printre unele excepții: majoritatea cred că în prezent și în viitor va fi mai bine.

În ce privește țara văzută drept ”trend-setter” european, cei mai mulți au indicat Germania. Iar ca personalitate reprezentativă pentru Europa, alegerea – surprinzătoare - a fost Napoleon Bonaparte.

La întrebarea ”ce rol va juca țara voastră pe scena globală”, cei mai mulți europeni au răspuns ”adept” (”follower). Britanicii, turcii și francezii au optat pentru ”lider”, germanii și suedezii, pentru ”binefăcător”, polonezii, pentru ”bufon”, iar românii pentru ”victimă”.

În ce privește companiile, 90% dintre europeni consideră că șefii acestora ar trebui să fie trași la răspundere, exact ca liderii politici, 89% cred că brandurile și firmele ar trebui să facă mai mult pentru a îmbunătăți calitatea vieții de zi cu zi. Iar 81% susțin că e nevoie de o implicare mai mare în economia circulară.

Sursa foto: Danilovski / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri