Au fost prezentate informațiile despre Terminalul 4 al Aeroportului din Iași care va deveni, după ce va fi gata, al doilea cel mai mare terminal din România. Autoritățile au anunțat că acesta va avea o capacitate de 3,5 milioane de pasageri pe an și va costa peste 90 de milioane de euro.

Terminalul T4 va deservi zborurile internaționale, în timp ce terminal T3 va prelua cursele interne, ambele clădiri urmând a fi conectate prin două coridoare, se arată într-o postare pe Facebook a Iași Airport. Proiectul de dezvoltare și modernizare este în plină desfășurare, iar acesta include, în prima sa etapă de implementare, următoarele obiective:

  • Reconfigurare T3
  • Terminal T4
  • Parcare auto extinsă
  • Reconfigurare căi de acces (în fața terminalelor)
  • Parc fotovoltaic 1MWh
  • Centrală termică
  • Punct control acces
  • Gospodărire de apă
  • Rețele exterioare.

T4 va avea o suprafață desfășurată de 31.250 mp, o lungime de 200 metri și va fi ridicat pe trei niveluri. Noul terminal va o capacitate de procesare de 3,3 – 3,5 milioane de pasageri pe an (950 pax/oră vârf) și, conform graficului, va fi gata la finalul lunii decembrie 2023.

  • La subsol vor fi amenajate zonele de triere a bagajelor și zona tehnică.
  • Parterul va găzdui Sosirile internaționale, zona de așteptare și o zonă publică de Plecări internaționale.
  • Etajul va fi dedicat formalităților de check-in (vor fi 20 de birouri de check-in și 8 kiosk-uri pentru self check-in) și cele de îmbarcare pentru Plecări internaționale. Aici vor exista şapte porţi de îmbarcare, trei fiind prevăzute cu aviobridge-uri, iar alte trei porți vor funcționa la Parter, în zona de Sosiri. Tot aici vor fi amenajate o zonă de relaxare cu spații comerciale, restaurante, precum și un spațiu de joacă pentru copii.

Proiectul are o valoare totală de peste 447 milioane de lei (fără TVA), valoarea eligibilă fiind de peste 303 de milioane de lei. Din această sumă, 85% reprezintă contribuţia de la Fondul European de Dezvoltare Regională, 13% este contribuţia de la bugetul de stat, iar restul va fi alocat din bugetul Aeroportului. În 2022, prin Aeroportul Iași au trecut puțin peste 1,5 milioane de pasageri.

Sursa foto: IASI Airport

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri