Primarul general a anunțat că începe procesul de automatizare a macazurilor pentru liniile de tramvai din București. În 2023, majoritatea macazurilor din Capitală încă se mai schimbă cu ranga de către vatman. Poate părea surprinzător, dar în anii '70 situația era mai bună, din acest punct de vedere.

”Demarăm procesul de automatizare a macazurilor pentru liniile de tramvai”, a anunțat Nicușor Dan. A fost lansată o consultare de piață în SEAP, Primăria intenționând să cumpere 95 de macazuri electrice cu sistem de încălzire (ca să nu înghețe iarna).

”Acest proces va aduce un plus de siguranță și pentru vatmani care nu vor mai fi nevoiți să coboare pe calea de rulare a tramvaiului pentru a schimba manual macazul”, a scris Nicușor Dan pe Facebook.

De ce se schimbă macazul cu ranga pe liniile de tramvai din București

Capitala are - pe hârtie - și la ora actuală macazuri automate, care se acționează din interiorul cabinei. Acestea au fost cumpărate începând din 2007. Doar că, din informațiile wall-street.ro, de ani buni nu au mai fost reparate sau înlocuite. Cum unele defecțiuni au dus chiar la accidente grave, s-a preferat schimbarea manuală. Astfel că, în clipa de față, majoritatea macazurilor de pe liniile de tramvai din București se chimbă cu ranga.

Conform Asociației Metrou Ușor, în Capitală, macazurile au fost principalele generatoare de accidente grave cu ciocniri între vagoanele de tramvai din ultimii ani.

Primul macaz automat din București, instalat acum 75 de ani

Primul macaz automat din România, acționat de către dispecer, nu de către vatman, a fost dat în folosință în 1948, în Piața Gării de Nord din București. În perioada comunistă asemenea macazuri s-au generalizat în Capitală. Însă în anii '80, în contextul politicii de economii a regimului Ceaușescu, s-a renunțat treptat la ele, tendință care a continuat în primii ani după Revoluție.

Macazurile automate se stricau destul de des, din cauza infiltrării apei sau zăpezii în electromotor. Ca urmare, treptat au fost înlocuite cu cele manuale, schimbate cu o pârghie lungă sau cu levierul - și mult mai ieftine, dat fiind că nu presupun o parte electrică.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri