Reciclarea joacă un rol esențial în reducerea cantităților de deșeuri existente și prezervarea resurselor naturale ale planetei. De asemenea, prin tehnologii de reciclare inovatoare se obține o eficiență energetică superioară, lucru benefic pentru activitățile economice și pentru utilizatorii casnici deopotrivă. Vă prezentăm în continuare cum se pot utiliza aceste tehnologii și care sunt condițiile pentru implementarea soluțiilor optime la nivel local, regional și național.

Industria reciclării - un domeniu în continuă dezvoltare și transformare

La nivelul UE activează peste 60.00 de companii cu impact direct în industria reciclării și în managementul deșeurilor. Măsurile legislative, programele de dezvoltare și schemele de finanțare a inițiativelor de mediu au dus la dezvoltarea acestui domeniu și la conștientizarea importanței pe care o au acțiunile de reciclare a deșeurilor și de reducere a amprentei de carbon în activitățile economice.

Pot fi menționate în acest context WEEE (Directiva privind deșeurile de echipamente electrice și electronice) sau ELV (Directiva privind terminarea ciclului de viață al vehiculelor). Aceste inițiative sunt preluate și continuate în Pactul Ecologic European (European Green Deal), ce vizează obiective precum zero emisii nete de gaze cu efect de seră până în 2050 și disocierea creșterii economice de utilizarea resurselor.

Pentru alegerea celor mai potrivite tehnologii de reciclare și sustenabilitate este recomandată colaborarea cu o organizație de implementare a obligațiilor privind responsabilitatea extinsă a producătorului (OIREP) cum este Marathon EPR, ce are experiență de peste 5 ani în implementarea schemelor de responsabilitate extinsă a producătorilor din România.

Tipuri de tehnologii de reciclare - eficiență, echipamente, procese tehnologice

Prin colaborarea cu Marathon EPR companiile ce activează în diferite domenii economice își pot îndeplini obiectivele legale de valorificare a deșeurilor de ambalaj. Transparență, încredere și profesionalism sunt valorile pe care se bazează specialiștii Marathon EPR, iar expertiza lor reprezintă un beneficiu important în alegerea celor mai bune metode și tehnologii de reciclare. Comisia Europeană sprijină acele tehnologii care dau cel mai bun grad de reciclare, în vederea trecerii la o economie circulară, organizată pe baze sustenabile. Principalele tehnici de reciclare pentru deșeuri municipale sunt de tratament mecanic, tratare biologică și tratament termic.

Prin tratament mecanic se obțin opt tipuri de materii prime, ce urmează să fie selectate și balotate. Acestea sunt plastic, carton, hârtie, PET, MET, textile, sticlă și metal. Tratarea biologică se referă la deșeuri organice/deșeuri verzi și constă în procesul de compostare în condiții controlate, fără impact negativ asupra mediului și fără poluarea apei, solului și aerului. Se obțin compuși ecologici îmbogățiți cu minerale și fosfați, ce sunt folosiți apoi în domeniul agricol. Tratamentul termic se aplică la restul deșeurilor combustibile, care nu pot fi reciclate din cauza dimensiunilor și a structurii. O atenție deosebită trebuie acordată deșeurilor industriale cum sunt deșeurile de construcții (ciment, cărămizi, ţigle, ceramică, roci, ipsos, plastic, metal, fontă, lemn, sticlă, resturi de tâmplărie, cabluri etc.). Aceste deșeuri nu sunt biodegradabile, dar în general pot fi revalorificate.

Agenții economici trebuie să aibă în vedere utilizarea tehnologiilor inovatoare în domeniul reciclării. Este necesară consultarea cu specialiști în domeniu pentru setarea priorităților adecvate, în materie de evitare a generării de deșeuri de ambalaje, reutilizare a ambalajelor rămase în urma consumului, reciclare & compost, depozitare a deșeurilor.

Sursa foto: marathonepr.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri