Prețul energiei electrice ar putea să nu mai fie plafonat, în curând, pentru consumatorii finali, casnici sau non-casnici. Este recomandarea Bruxelles-ului - și ar fi și o soluție pentru gaura din buget care dă acum atâtea bătăi de cap Guvernului.

Teoretic, plafonarea ar trebui să se încheie abia în aprilie 2025. Dar Comisia Europeană le-a recomandat statelor UE să pună capăt până la sfârșitul acestui măsurilor de sprijin în domeniul energiei. Bruxelles-ul a precizat că, dacă prețurile energiei vor crește iar, se recomandă măsuri țintite pe consumatorii casnici și non-casnici vulnerabili și pe stimularea eficienței energetice.

În clipa de față, prețurile energie și gazelor s-au normalizat, iar măsurile de sprijin – cum este plafonarea de la noi – sunt nesustenabile, afirmă Comisia Europeană. România este printre țările nominalizate pentru dezechilibre macroeconomice – ”dezechilibre care ar putea devenit excesive în viitor dacă nu se intervine urgent prin politici publice”.

Doar 2 furnizori de energie au prețuri sub plafon

În acest moment, doar doi furnizori – Hidroelectrica și Nova Power & Gas – le oferă clienților casnici din România prețuri sub cel plafonat. În același timp, pentru prima dată în istoria pieței noastre de energie s-a ajuns la prețuri negative, deci furnizorii ar putea achiziționa extrem de avantajos energie. Această situație nu este însă stabilă, fiindcă depinde de producția din surse regenerabile, care este volatilă.

Va fi foarte greu de ieșit din schema de plafonare atât la nivelul cetățenilor, cât și la nivelul industriei chiar și în 2025 dacă nu investim și nu ne folosim de fondurile europene pentru a crește eficiență energetică, avertiza recent Daniela Dărăban, director executiv ACUE (Asociația Companiilor de Utilități din Energie). ”Vom avea exact aceeași problemă în 2025, pentru că nu vom fi competitivi și problemele cumva sunt ciclice”, spunea ea.

5 milioane de români au facturi lunare de energie sub prețul a 2 pachete de țigări

La ora actuală, toți cei 9 milioane de consumatori casnici de energie din România, fie că sunt vulnerabili, beneficiază de prețuri plafonate, doar că la niveluri diferite. La nivelul anului trecut, în jur de 5 milioane dintre ei au avut un consum până în 100 kWh. Iar dintre aceștia, aproximativ jumătate au avut facturi la energie de 34-35 de lei - mai puțin decât prețul a două pachete de țigări. Aceștia ar fi consumatorii care ar trebui vizați de măsurile de protecție, afirmă furnizorii – dar statul se împiedică în identificarea acestor consumatori.

”Cea mai mare problemă pe care statul român o are astăzi nu este neapărat sursa de finanțare, ci accesul la date reale, să se poată asigura că într-adevăr știe unde se află consumatorul care trebuie ajutat”, afirma Daniela Dărăban. ”Să avem un sistem public un pic mai aplecat pe date”.

Eliminarea plafonării ar mai astupa gaura din buget

În același timp, eliminarea plafonării ar ajuta Guvernul să mai astupe deja celebra ”gaură din buget”. Sumele decontate furnizorilor pentru diferența dintre prețul de piață al energiei și prețul plafonat, achitat de consumatori, a depășit 15 miliarde de lei. Pentru a achita măcar parțial aceste sume, Guvernul s-a văzut nevoit să apeleze, recent, la fonduri europene.

O analiză realizată de Institutul Bruegel, unul dintre cele mai importante think-tank-uri economice din lume, arată că România a alocat circa 3,7% din PIB (9 miliarde de euro) pentru protejarea consumatorilor de creșterea prețurilor la energie și gaze. Cum aceste politici au fost prea puțin țintite, ele nu au încurajat prea mult economisirea de energie nici la nivelul clienților casnici, nici al celor non-casnici. Pe de altă parte, atunci când Guvernul a încercat să introducă o măsură mai țintită - să aplice plafonarea doar la un loc de consum - rezultatul a fost o uriașă confuzie, dat fiind că sarcina identificării consumatorilor vizați a fost aruncată în seama furnizorilor.

Sursa foto: Gabriel Preda RO / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri