Multe persoane asociază un consum mai mic de energie cu un standard de viață mai scăzut, însă adoptarea unor soluții inteligente îți permite să menții un stil de viață armonios fără a face sacrificii. Iată, mai jos, câteva idei și recomandări pentru a fi smart pe energie.

Obține un consum redus de apă și energie în baie și bucătărie

Consumăm cele mai multe resurse de energie electrică și apă în baie și bucătărie. Iată câteva soluții de economisire smart în baie:

  • Petrece mai puțin timp la duș - un timp mai mic sub duș te poate ajuta să ai un consum mai mic de energie electrică și apă. În funcție de presiunea apei și de capătul de duș pe care îl folosești, consumul de apă poate varia între 7 și 25 de litri pe minut.
  • Redu temperatura apei la duș - o temperatură mai mare la duș nu înseamnă neapărat mai mult confort și relaxare. Pentru a te destinde, temperatura ideală este de 37-38 de grade Celsius.

Acestea sunt doar câteva soluții inteligente de a economisi apă și energie electrică în baie. Descoperă și alte modalități smart de a economisi apă și energie în baie.

Iată câteva recomandări și pentru a reduce consumul de energie electrică și apă în bucătărie:

  • Dezgheață alimentele înainte de a găti, pentru a reduce timpul de preparare.
  • Taie sau toacă ingredientele folosite în bucăți mici pentru a accelera timpul de gătire.
  • Folosește capacele atunci când gătești. Astfel, vei grăbi procesul de preparare.
  • Dacă speli vasele manual, pornește apa doar atunci când le clătești, nu o lăsa să curgă permanent.

Izolația locuinței nu se rezumă la pereți

O bună izolație a ferestrelor, podului și a pardoselii te ajută să economisești energie electrică și să crești eficiența energetică a locuinței. Acestea fiind spuse, buna anvelopare a pereților exteriori poate diminua valoarea facturilor la încălzire cu până la 40%, potrivit datelor Energy Policy Group (EPG). Să trecem la ce presupune izolația altor componente. Iată câteva sugestii pentru izolația ferestrelor:

  • Folosește calafat cu latex acrilic pentru a umple fisurile sau găurile pe unde se pierde căldură. O astfel de soluție durează circa un an.
  • Aplică folii pe geam - au efect de barieră, păstrează căldura în locuință și împiedică pătrunderea aerului rece.

Izolația podului și a acoperișului este la fel de importantă. Aproximativ 25% din pierderile de căldură au loc în aceste zone, conform EPG. Iată câteva sfaturi pentru o bună izolație:

  • Izolează fisurile acoperișului și punțile termice ale podului.
  • Folosește vată bazaltică sau de sticlă pentru a izola podul.

Nu sărim nici peste izolația pardoselii:

  • Izolează pardoseala cu panouri de polistiren extrudat de minimum 5 cm grosime, cu spumă de poliuretan, șapă izolantă cu bile de polistiren, panouri de lemn și vată minerală.
  • Acoperă pardoseală cu un covor pentru a limita pierderile de căldură și pentru a reduce consumul de energie.

Folosește smart aparatele electrocasnice

Modul în care folosești electrocasnicele din locuință poate influența consumul. Vom trece în revistă aparatul de aer condiționat și centrala termică.

În cazul aerului condiționat, există opțiunea de răcire forțată și de răcire graduală. Răcirea forțată va dura mai mult timp, în special dacă afară sunt 40 de grade Celsius. Răcirea graduală ajunge la 24-25 de grade Celsius, după care se oprește. Dacă alegi răcirea graduală, poți reduce consumul de energie electrică cu până la 50%, așa cum arată EPG.
Inclusiv dacă ai centrală termică, poți economisi energie în mod inteligent. Iată câteva sugestii:

  • Reglează hidraulic caloriferele - altfel, riști ca acestea să nu se încălzească deloc sau doar pe jumătate.
  • Folosește robineți de calorifer termostatici și asigură-te că funcționează corect.

Ține-te departe de miturile despre consumul redus de energie electrică și termică

Consumul redus de energie nu înseamnă o reducere a standardului de viață, ci alegerea de opțiuni smart pentru locuința ta. Iată câteva mituri demontate de către Energy Policy Group despre consumul redus de energie electrică și termică:

  • „Contorul inteligent consumă mult” - un dispozitiv de acest fel consumă foarte puțină energie electrică, aproximativ 1 kWh/an.
  • „Înlocuirea becurilor clasice cu LED este costisitoare” - becurile LED reprezintă o investiție pe termen lung, care te ajută să consumi mai puțină energie electrică. Un singur bec LED consumă de șase ori mai puțină energie electrică decât un bec incandescent.
  • „Când plec de acasă trebuie să opresc căldura” - centrala termică va consuma mai multă energie electrică în prima fază, pentru a încălzi o cameră rece. Dacă menții o temperatură constantă de 16-18 grade Celsius, vei avea un consum mai mic de electricitate.

Așadar, poți reduce consumul de energie electrică și apă dacă faci alegeri inteligente pentru prezent și viitor. Un consum mai mic de energie nu înseamnă restricții sau afectarea standardului de viață, ci optarea pentru soluții smart.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri