Vorbim tot mai mult despre becuri LED și economice, dar cum alegem de fapt becul potrivit? Cât de bune sunt, în realitate, becurile de pe piața românească și la ce trebuie ne uităm atunci când cumpărăm un bec? Am primit răspunsuri de la Dan Vătăjelu, CEO Flash Lighting Services și președinte al Asociației Române pentru Iluminat.

Teoretic, în România becurile cu incandescență nu se mai vând - practic, însă, realitatea de la micul non-stop din colț e puțin diferită. Ar trebui cu toții să trecem la becuri bazate pe noile tehnologii, cum ar fi becurile LED. Dar la ce ne uităm când vrem să cumpărăm un astfel de bec, mai ales că prețul nu mai e chiar de 1-2 lei, ca la becurile clasice? Pe etichetă sunt numeroși parametri, iar mulți dintre noi facem greșeala de a ne concentra pe consumul de energie. Or consumul nu mai e așa de relevant ca în cazul becurilor cu incandescență; alți parametri sunt mai importanți atunci când alegem un bec.

Nu avem un control al becurilor puse pe piață

”Pentru a pune un bec cu LED în locul unui unuia cu incandescență, trebuie să fim atenți la cel puțin șapte caracteristici, nu mai e atât de simplu ca înainte”, spune Dan Vătăjelu. ”Din păcate, în România nu avem un control al intrării pe piață a produselor, lucru care se întâmplă în alte țări. Din motivul acesta există multe produse pe piață care nu sunt conforme, nu sunt la nivelul așteptărilor.”

De pildă, cei care caută soluții de iluminat smart trebuie să știe că la 90% din becurile existente pe piață nu poate fi controlat nici măcar dimming-ul, reducerea luminozității. Majoritatea becurilor noi au pe cutie un X la parametrul de variere a fluxului luminos (semnul cu un cerc într-un triunghi) – altfel spus, nu se poate.

Probabil cel mai important este ce tip de lumină ne dorim. Becurile pot emite de la 2700 K până la 6500 K. ”Recomandarea generală este ca pentru toate activitățile desfășurate să avem temperatura de culoare de maxim 3000 K”, spune Dan Vătăjelu. ”Asta înseamnă lumină caldă sau lumină neutră. În niciun caz utilizarea luminii reci nu este de dorit.”

Lumină caldă vs. lumină rece

Această informație există pe ambalajul becurilor. Deși poate să pară contraintuitiv, e mai bine să alegem becuri cu temperatura de culoare cât mai mică, pentru a avea o lumină cât mai caldă.

”Există studii potrivit cărora lumina rece obținută din sursele de tip LED are un conținut ridicat de lumină albastră. Or aceasta din urmă inhibă secreția de melatonină care este responsabilă cu ciclul circadian, este responsabilă cu autovindecarea, cu somnul și predispoziția noastră pentru anumite afecțiuni. Deci recomandarea este: utilizați lumină caldă maxim 3000 K, iar pentru utilizatori utilizări de tip casnic, 3000-2000 K”, afirmă președintele Asociației Române pentru Iluminat.

Un alt parametru extrem de important și la care mulți nu se uită este redarea culorilor. Modul în care culorile sunt redate prin intermediul iluminatului diferă de la bec la bec, pe o scară de la 0 la 100. Există LED-uri pe piață unde redarea culorilor este la nivelul 50 - ”adică doar jumătate dintre culorile pe care le percepe ochiul uman sunt redate de respectiva sursă de lumină”, explică Dan Vătăjelu. Recomandarea sa este să căutăm surse de lumină cu un indice de redare a culorilor de cel puțin 80. Și acest indice este ușor de găsit pe eticheta becurilor.

Consumul unui bec nu mai contează atât de mult

Surprinzător pentru mulți, consumul unui bec nu este atât de semnificativ, odată ce am renunțat la becurile cu incandescență. La ora actuală, într-o gospodărie obișnuită, iluminatul are o pondere de circa 7% din consum, deci redarea culorilor și temperatura de culoare pot fi mai importante atunci când ne uităm la un bec. Asta nu înseamnă că nu trebuie să căutăm eticheta de eficiență energetică, dar ar fi o greșeală să ne concentrăm în principal pe consum.

Important, spune Dan Vătăjelu, este să ne uităm și la garanția becului. Sursele de iluminat cu LED ar trebui să aibă o durată de viață de 3-5 ani sau chiar mai mult, spre deosebire de becurile incandescente, a căror durată de viață era, în general, de 1 an. Și la acest parametru ne putem uita pe ambalaj – poate fi marcat fie numărul de ore, fie numărul de cicluri pornire/oprire. Durata de viață se calculează pe baza unei utilizări medii de 3 ore/zi, cu un număr de cel puţin 650 cicluri de pornire/oprire.

”Puțini păstrează 5 ani un bon pentru o sursă de lumină care probabil că a fost la 10-15 lei. Dar dacă faceți lucrul ăsta, vă recomand să mergeți la magazinul de unde l-ați cumpărat și să vă cereți drepturile”, spune Dan Vătăjelu.

Puterea echivalentă, mai puțin importantă ca fluxul luminos

Un parametru la care deseori ne uităm la un bec, dar care poate fi înșelător, este puterea echivalentă. Și asta deoarece la noile tehnologii este, de fapt, mai relevant fluxul luminos, adică cantitatea de lumină produsă. E important să ne uităm la lumeni, nu la watti deoarece becurile moderne au consum mai mic, deci acest criteriu nu mai e important, cum era la becurile cu incandescență. Practic, un bec este cu atât mai economic si mai eficient cu cat raportul lm/W e mai mare.

”Din păcate, neexistând o reglementare și un control strict al autorităților, acolo mai există erori. O sursă cu LED, ca să fie echivalentă cu un bec cu incandescență de 60W ar trebui să aibă fluxul luminos peste 800 de lumeni. Dacă nu se întâmplă lucrul ăsta, nu este echivalent. Dacă mergeți în magazin o să vedeți echivalentele scoase un pic din pix, de pildă scrie că un becul este echivalent cu unul de 60 W, dar el emite un flux luminos de 500 lm”, explică Dan Vătăjelu.

Desigur, nu trebuie să nu uităm și de tipul de soclu (dulie, fasung). Cel mai comun este E27 - și acest lucru este marcat pe ambalaj.

Timpul de aprindere este un alt parametru la care ne putem uita, dacă ne deranjează când un bec se aprinde lent. Becurile cu halogen sau LED au aprindere instantanee, dar alte becuri pot ajunge la lumina maximă și după 40 de secunde.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri