În ultimii 17 ani, am întâlnit mii de arhitecți fără diplomă, dar totuși arhitecți de succes - ai propriei vieți. Astfel că îți pot spune cu mare încredere: și tu îți poți proiecta în cel mai mic detaliu viitorul! Nu din neant. Începi prin a călători în trecut, al tău și al altora, pe calea amintirilor și a tuturor consemnărilor scrise care ne sunt acum accesibile. Acolo îți vei găsi fundația pentru viitor. Apoi, călătorești în viitor, printr-un exercițiu în care îți definești sau rafinezi viziunea. Te duci acolo, în acel viitor al tău, mai întâi cu gândul și cu emoția cu care deschizi porți interioare spre o gândire mai clară și mai motivată. Apoi te vei duce și cu acțiunea.

Ce este viziunea?

Viziunea este un organism viu, care crește și se dezvoltă odată cu tine și care este puternic determinat de contextul în care trăiești tu. Planul se schimbă ori de câte ori circumstanțele o cer, totul este curgere către varianta optimă a viitorului. Cei rezilienți înțeleg asta și își dau libertatea să detalieze și să își transforme viziunea.

Rătăcirea în sine face parte din construcția viziunii și, mai ales, din transformarea acesteia în realitate. În acest sens, Mary Catherine Bateson a propus conceptul de ”a ne compune viața”: adică renunțăm să mai privim viața ca pe o călătorie pe un drum cu o destinație fixă, ne îndepărtăm de succesul definit ca fiind cât de direct e drumul între aici și acolo și cât de aproape de obiectiv reușim să stăm. Viața merită mai degrabă trăită ca o șerpuire plină de surprize și direcții noi care derivă din ceea ce inițial pare a fi doar o simplă distragere a atenției.

Te simți blocat pe drumul spre destinațiile care se nasc în imaginația ta când te gândești la viitor?

Pentru a putea avea suficient de multă flexibilitate cât să poți integra schimbările emergente, ai nevoie de capacitatea de a pune lucrurile în perspectivă, de a nu te agăța de gratificarea instantanee, de a fi prezent/ă pentru a putea influența contextul, rezultatele, oamenii. Leaders Experience e un loc bun pentru a-ți antrena aceste (atât de necesare) competențe.

Ca să se orienteze atunci când decid ce să facă sau ce să nu facă, Arhitecții de care vă vorbeam își aduc aminte, în primul rând, de cine sunt ei, ce valori au, ce credințe și ce moștenire își propun să lase în urma lor, trăind în spiritul menirii lor pe acest Pământ.

Viziunea combină în mod flexibil elemente care ne definesc pe noi, cine suntem, de ce suntem, cu proiecția de și în viitor și o serie de competențe pe care le avem, sau pe care le dezvoltăm, în diversele contexte în care inevitabil ne regăsim de-a lungul vieții.

Cum mă poate ajuta Leaders Experience să îmi creionez viziunea proprie și personală?

Leaders Experience este un program național de dezvoltare a competențelor de leadership prin intermediul învățarii experiențiale adresat tinerilor profesioniști din România, derulat de Fundația Leaders.

Este locul în care - dacă nu ai făcut-o deja - aduni într-o schemă de lucru toate elementele amintite anterior. La finalul programului vei pleca acasă cu cel mai puternic instrument de modelare a viitorului, cu prototipul care va continua să se dezvolte pe măsură ce viața se întâmplă.

Dacă viziunea e atât de importantă și utilă, de ce unii dintre noi încă nu și-au definit-o?

Dacă vrei să-ți definești sau să-ți rafinezi viziunea, ai nevoie de un pic de inițiativă, cât să te expui unui context în care viziunea este subiect de conversație și acțiune. Leaders Experience este un asemenea context. Inițiativa necesară este să te înscrii.

Apoi, este nevoie de self-leadership, ca să începi să operezi cu principalele două dificultăți pe care le întâmpinăm în crearea unei viziuni: 1) avem o relație ambivalentă cu noi înșine din viitor și 2) ne credem prea imuni la influența contextului.

Relația noastră ambivalentă cu noi înșine din viitor se manifestă în mai multe moduri. Întreprindem în prezent acțiuni despre care știm sigur că dăunează persoanei care vom fi tot noi peste 3, 5 sau 10 ani. Lista începe cu lipsa de activitate fizică, vizitele anuale de ”revizie/ mentenanță medicală” pe care le amânăm pentru anul viitor și continuă cu multe altele.

Trăim acum pe un credit pe care noi din viitor îl vom avea, inevitabil, de plătit - fizic, emoțional, financiar.

Uităm că la 30 de ani, multe din activitățile pe care le făceam și dorințele pe care le aveam la 20 de ani nu mai au relevanță și nu reușim să ne proiectăm la 40 de ani, înțelegând că o parte din nevoile și dorințele de atunci vor fi foarte diferite de cele prezente.

Mai scăpăm din vedere și oamenii care vin și pleacă în/din viețile noastre, ce duc și aduc cu ei, și cum ne influențează pe noi toate acestea. Vă propun un exercițiu: împărțiți o foaie în două și scrieți în stânga toți oamenii care în ultimii 10 ani au ieșit într-un fel sau altul din viețile voastre și în dreapta pe cei care au intrat în viețile voastre. Apoi însumați efectul lor asupra voastră, ca individ. Integrați toate acestea în următorul vostru exercițiu de definire sau rafinare a viziunii voastre individuale.

Pare că reușim să ne atașăm emoțional mai mult de noi din trecut decât de noi din viitor. Din acest motiv spuneam mai devreme că, pentru a avea prototipul propriei viziuni, vei călători pe axa timpului mai întâi cu gândul și cu emoția. Gândul are o funcție de tip software, iar emoția duce cu sine energia necesară pentru a genera acțiunea.

Imunitatea la context înseamnă că uneori ignorăm influența momentului în timp sau resursele la îndemână, alteori ne credem semi-zei și adoptăm (acum demonstrată a fi păcătoasă) credința că e suficient să vrei ca să poți. A face ceva prea devreme sau prea târziu tot nepotrivire se numește. Cel mai simplu exemplu este inovația, care este o ecuație cu timpul ca variabilă.

Lecția blândeții cu sine este esențială, după cum și absolvenții Leaders Experience o spun: ”Să descoperi cu adevărat ceea ce te pasionează și care este viziunea ta nu e deloc ușor. Ai nevoie de timp petrecut cu tine, ai nevoie să îți cunoști limitele, temerile și să înveți să fii blând cu tine, fără prea multă critică în momentele când simți că nu mai poți.”
O altă formă de imunitate la context este dihotomia bine - rău pe care o adoptăm, mult prea frecvent, în exprimare. Cum ar fi să ne raportăm mai des la conceptele de potrivit și nepotrivit, care omologhează contextul.

Presupunând că astăzi ai (re)descoperit abilitatea ta de a proiecta viitorul, călătorind în timp în viitor, întrebarea mea pentru tine este: Când îți vei face bagajul/ când vei inventaria bagajul existent?

La întrebarea De unde încep? răspund eu: Adresându-ți 56 de întrebări, cele mai multe destul de solicitante emoțional.

Cum, mai exact? Înscriindu-te la următoarea ediție Leaders Experience. Termenul limită este 12 iunie 2023.

Cine sunt eu și de ce voi fi interlocutorul vostru pe tema viziunii?

Eu sunt Mădălina. Trainer Leaders de 20 ani, pasionată de lumea cailor, pe care îi admir pentru modul lor de a-și accesa instant propria viziune pentru a ști în ce măsură sunt în siguranță. Viziunea mea e foarte vizibilă în activitatea din cadrul LEADERS - ca să progresezi trebuie să încerci în mod constant noul. Propun și testez lucruri noi la o viteză foarte mare. Nu e de mirare că prototipul meu de viziune s-a lărgit cu licența de țară pentru metoda educației ghidată de cai Horse Dream Germania. Viziunea este un instrument de a-ți desena viitorul folosind culorile tale preferate, nu ale altora. Înveți din experiențele tuturor și faci apoi designul propriu.

Ca să ai o idee despre cu cine te vei întâlni în exercițiile cu și despre viziune, îți spun că cele mai frecvente descrieri pe care mi le fac participanții sună cam așa: “Este acea persoană care prin prezența ei îți oferă un imbold și un duș rece, dar care te acoperă și cu caldură și empatie.”

Ce trebuie să știi despre Leaders Experience înainte de a te înscrie?

• Program de leadership ce se întinde pe 6 luni, dintre care 13 zile vor necesita prezența ta fizică, iar restul vor provoca disciplina și abilitatea ta de a lucra cu sinele
• Vei avea 3 întâlniri 1-la-1 cu un coach dedicat: la începutul programului, la jumătatea sa și la final
• În program se pot înscrie tineri profesioniști din toată țara, cu maximum 6 ani experiență
• Alături de tine vor participa 29 de tineri high-potential, profesioniști din domenii diverse: de la medicină și inginerie, până la non-profit sau cercetare&educație
• Vei întâlni în cerc restrâns 20 de lideri din industrii diverse, având ocazia să cunoști 20 de viziuni de leadership diferite

Poți aplica până pe 12 iunie 2023, accesând www.leaders.ro/experience

Sursa foto: Leaders

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri