15 Decembrie 2023

FOTO: ANPC vrea să închidă două restaurante cunoscute din București. Cum arată neregulile



Comisariatele pentru Protecția Consumatorilor (CPC) Sector 1 și Sector 2 au desfășurat o acțiune de control în vederea verificarii respectării prevederilor legale în domeniu, la unitatea de alimentație publică administrate de operatorul economic Restaurant Gargantua SRL, din sectorul 2 al Capitalei.

În urma abaterilor constatate, au fost aplicate următoarele sancțiuni:
• amenzi contravenționale în cuantum de 53.000 lei
• oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme identificate, în valoare de circa 6.500 lei
• oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficiențelor
propunerea închiderii temporare a unității pe o perioadă de cel mult 6 luni.

„Deja la a doua abatere, la fel de gravă ca prima, acest operator economic pare fie că nu poate, fie că nu vrea să respecte legea si, automat, pe dumneavoastră. Am primit informațiile, ce au condus la aceasta acțiune, de la consumatorii siderați de ceea ce au văzut în bucătărie, când mergeau spre…baie!” – Horia Constantinescu, președintele ANPC.

Dintre neregulile constatate menționăm:

• folosirea unor produse alimentare (materie primă, semipreparate, deserturi etc.) fără etichetă cu elemente de identificare și caracterizare, precum și fără data limită de consum/încadrarea în data limită de consum
• folosirea unor produse alimentare cu data limită de consum depășită
• schimbata stării termice a materiilor prime
• realizarea decongelării la temperatura mediului ambiant
• folosirea unor spațiile de refrigerare și lăzi congelator uzate și neigienizate, cu chedere depreciate, cu gheață în strat masiv, cu părți lipsă, cu acces la materialul de izolație
• utilizarea unor ustensile și vase de bucătărie neprofesionale, uzate
• folosirea unei hote cu grăsime arsă pe zona extinse
• condiții igienico sanitare precare în spațiul de lucru: tavanul cu plăci lipsă, sparte și infiltrații, pavimentul neigienizat corespunzător, cu resturi alimentare, praf, impurități, tapet depreciat, rupt, în hol, cu oglinzi cu zone cu sparte
• folosirea unor materii prime bazate pe grăsimi vegetale, în timp ce în meniu era menționat ingredientul smântână
• depozitarea în spațiul frigorific a diverse sortimente de ciorbă pentru care carnea era păstrată separate, faptă sancționată în trecut și pentru care a fost emisă Decizie prin care a fost dispusă măsura de încetare a practicii comerciale incorecte
• lipsa menționării ingredientelor preparatelor culinare și evidențierea ingredientelor cu potențial alergen, în forma scurtă a listei meniului.



Citeste si