Ati creat un program pentru calculator destinat firmei dumneavoastra si care nu este inregistrat oficial? Daca da, aveti mari sanse sa fiti amendati. Ca sa evitati amenda, trebuie sa mergeti la Oficiul RomÔn pentru Drepturi de Autor si la politie. Aveti mult de alergat si de completat o gramada de hÔrtii.
Sunteti considerat producator de programe pentru calculator. Statul romÔn stie sa-si rasplateasca premiantii.

Avem o noua lege care pune softistii aiurea pe drumuri. E genul de situatie care ţi face pe unii sa creada ca, orice ar fi fost ţnainte, era mai bine decÔt acum.

Dupa fapta si rasplata

Ordonanta nr. 25 din 2006, privind ţntarirea capacitatii administrative a Oficiului RomÔn pentru Drepturile de Autor, a intrat ţn vigoare la 1 martie 2006. Potrivit expunerii de motive care a ţnsotit adoptarea ordonantei de catre Guvern, modificarile vizeaza, pe de o parte, clarificarea atributiilor ORDA, ţndeosebi prin largirea competentelor pentru lupta ţmpotriva pirateriei, iar, pe de alta parte, transpunerea directivelor Uniunii Europene din domeniu, existente pÔna la acea data.
Printre altele, noul act ii obliga pe toti producatorii, importatorii, distribuitorii si comerciantii de programe pentru calculator sa-si ţnscrie programele ţn Registrul National al Programelor pentru Calculator (RNPC). Documentul impune amenzi serioase pentru cei care nu respecta aceste obligatii.

Noul normativ abroga o lege mai veche: Ordonanta nr. 124 din 2000, pentru completarea cadrului juridic privind dreptul de autor si drepturile conexe. Aceasta stabilea clar ca doar äproducerea programelor ţn vederea comercializariiô era de natura a determina producatorul sa se ţnscrie ţn RNPC. ╬n schimb, noua reglementare äuitaô sa mai aminteasca scopul producerii programelor atunci cÔnd obliga producatorul sa se ţnregistreze. Prin urmare, reprezinta obiect al ţnregistrarii si programele produse pentru propriile companii ori programele gratuite.

Confuzia se produce chiar de la ghiseul ori telefonul de relatii cu clientii al ORDA. Orice ţntrebare are un raspuns prestabilit: äInregistrati oriceô. Cu alte cuvinte, orice producator al unui software este obligat sa-si ţnregistreze creatia, altfel este pasibil de amenzi curios de mari. ╬n acest sens, ordonanta nu mai e neclara: äNeţnregistrarea sau neţnscrierea ţn registrele nationale administrate de Oficiul RomÔn pentru Drepturile de Autor, conform prevederilor prezentei ordonante, se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei (RON) la 10.000 lei (RON)ô.

Inamicul public pentru drepturile de autor

Ce este, mai exact, un program pentru calculator? Consiliul European a elaborat, ţn 1991, Directiva 91/250/ CEE, privind protectia juridica a programelor pentru calculator. Aceasta defineste programele pentru calculator ca fiind äansamble de instructiuni destinate a permite executarea unor functii de catre un sistem de procesare a informatiilor, denumit calculatorô. O definitie similara formulase anterior Organizatia Mondiala pentru Proprietate Intelectuala, ţn 1978.

╬n RomÔnia, actul care ar fi trebuit sa defineasca programul pentru calculator, adica Legea nr. 8 din 1996 (privind dreptul de autor si drepturile conexe), se multumeste doar sa identifice elementele unui program pentru calculator care fac obiectul protectiei: äProdusele expresie a unui program, programele de aplicatie si sistemele de operare, exprimate ţn orice fel de limbaj, fie ţn cod-sursa sau cod-obiect, materialul de conceptie pregatitor, precum si manualeleô.
Ajungem astfel la o situatie tensionata, ţn care aplicarea legii este legata de modul ţn care ORDA ţntelege sa defineasca termenul de äprogram pentru calculatorô. Se lasa locul unor posibile abuzuri. ╬n fond, prin program pentru calculator se poate ţntelege, ţn aceeasi masura, atÔt o aplicatie gen Microsoft Office, cat si o aplicatie web-based (aplicatie accesibila prin intermediul Internetului), de tipul unui webmail sau al unui Content Management System. Or, astfel de aplicatii sunt dezvoltate de majoritatea companiilor cu specific IT din RomÔnia.

Multi contravenienti

Statistici din 2005, date publicitatii de catre ANIS (Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii), spun ca doar ţn Bucuresti ar exista peste 3.000 de companii specializate ţn dezvoltarea de solutii informatice. Numarul national al acestor companii poate fi astfel aproximat ca fiind cel putin dublu. ╬n acest context, website-ul www.orda.ro precizeaza ca numarul programelor ţnregistrate pÔna acum ţn RNPC este de 6.926. Potrivit aceleiasi surse, numarul societatilor comerciale care si-au ţnregistrat programe ţn RNPC pÔna la acest moment este de 1.801.

Asadar, o parte importanta a producatorilor de programe pentru calculator din RomÔnia sunt ţn ilegalitate. La orice moment al zilei, inspectorii ORDA pot organiza actiuni de verificare a respectarii prevederilor legii, ţmpreuna cu reprezentanti ai politiei, Garzii Financiare si ai jandarmeriei, care au atributii de control. Se pot aplica amenzi usturatoare pentru nerespectarea legii. Unele companii pot avea noroc, daca programul a fost produs de un informatician binevoitor, care a muncit fara bani si despre care compania controlata nu mai stie nimic. ╬n aceste cazuri, organul care controleaza este pus ţn fata unor acuzatii greu de probat.

Procedura de inregistrare

Va sfatuim deci sa intrati ţn legalitate daca detineti o companie care produce software. Va prezentam mai jos formalitatile pe care trebuie sa le urmati pentru a ţnregistra un program pentru calculator in RNPC.
Veti ţncepe prin a completa o cerere, care trebuie ţnsotita de anumite documente.

Pentru societatile comerciale:

a) cˇpii ale documentelor legale de constituire a societatii si, daca este cazul, toate modificarile intervenite pÔna la data solicitarii ţnregistrarii;
b) copia certificatului de ţnregistrare la oficiul registrului comertului, precum si certificatele de ţnscriere de mentiuni, daca este cazul;
c) cazierele judiciare ale administratorilor.
Pentru persoanele fizice autorizate si asociatiile familiale care desfasoara activitati comerciale:
a) copia autorizatiei eliberate de primarul competent, din care sa rezulte activitatile pe care persoana fizica sau asociatia familiala le desfasoara ţn domeniu, codificate conform CAEN;
b) copia certificatului de ţnregistrare la Oficiul Registrului Comertului si a certificatelor de ţnscriere de mentiuni, daca este cazul;
c) cazierul judiciar al persoanei fizice autorizate sau al membrilor asociatiei familiale, ţn original.

Dupa verificarea existentei documentelor de mai sus, ORDA elibereaza solicitantilor, teoretic ţn termen de 5 zile lucratoare pentru cererile transmise online (dar n-am reusit sa gasim pe website-ul ORDA o astfel de metoda) si ţn termen de 20 de zile lucratoare pentru cererile depuse la sediul ORDA, un certificat de ţnregistrare ţn Registrul national al programelor pentru calculator. Durata de valabilitate a certificatului este de un an de la data emiterii acestuia.De asemenea, persoanele fizice sau juridice ţnregistrate ţn registrele nationale administrate de ORDA sunt obligate sa detina la fiecare punct de lucru certificatul de ţnregistrare, ţn original sau ţn copie.
Aboneaz─â-te pe

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â.├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din sec╚Ťiunea Special »Setari Cookie-uri