äAtunci cÔnd caracterul unui om este neclar, uita-te la prietenii luiô sau äCine se aseamana, se adunaô. Sunt doua proverbe, importante pentru japonezi si romani, pentru ca dezvaluie una dintre strategiile pe care le aplicam, inconstient, atunci cÔnd facem tranzactii ţn lumea reala. In Internet, lucrurile nu stau la fel pentru ca utilizatorii cu care interactionam sunt imposibil de analizat. Suntem astfel obligati sa avem incredere unii in altii. Sau putem renunta la tranzactie.

Din ce ţn ce mai multi antreprenori sunt de acord cu faptul ca Internetul sufera astazi de o criza de ţncredere, a carei solutionare a devenit vitala pentru dezvoltarea comertului electronic. ╬n joc sunt sume imense de bani, din moment ce doar la eBay.com mii de utilizatori vÔnd si cumpara, ţn fiecare secunda, bunuri ţn valoare de cel putin 1.000 de dolari. Acesta este motivul pentru care marile companii specializate ţn tranzactii online au investit sume imense ţn ultimii ani ţn sisteme informatice care sa joace rolul unui furnizor de ţncredere. S-au dezvoltat servicii care certifica bonitatea sau seriozitatea unui comerciant si care auditeaza afaceri. Legislatia a devenit din ce ţn ce mai aspra, ţncercand zadarnic sa limiteze nivelul fraudelor online.

Cu toate acestea, sistemul care ofera din ce ţn ce mai multa ţncredere utilizatorilor nu are nimic de-a face cu organisme de certificare sau autoritati publice. Abordarea pe care o propune este extrem de simpla: sa lasam utilizatorii sa ne spuna cine este serios si cine nu. Aceasta este ideea care sta la baza aparitiei sistemelor de calificare (rating) a utilizatorilor implicati ţn tranzactii online.

eBay

╬n februarie 1996, eBay a lansat un sistem care le permitea utilizatorilor sa schimbe ţntre ei impresii cu privire la cei cu care tranzactionasera pÔna atunci. Pentru a marca importanta noului produs, Pierre Omidyar, fondator al eBay, spunea ţntr-un mesaj prezentat utilizatorilor www.ebay.com: äMajoritatea utilizatorilor sunt onesti si au doar intentii bune. Unii oameni fac chiar mai mult decÔt trebuie, pentru ca vor sa fie corecti. Altii sunt pur si simplu necinstiti si ţnsala ţncrederea noastra. E un adevar pe care ţl ţntÔlnim ţn anunturile din ziare, ţn unele magazine sau chiar la vecinii de bloc. E o realitate pe care nu o putem nega. Aici ţnsa, ţn Internet, acesti oameni nu se pot ascunde. O sa ţi alungam si o sa-i protejam pe ceilalti de ţnselatoriile lorô.

Strategia exprimata atunci de Omidyar este ţnca valabila. Odata cu explozia tranzactiilor online, am putea spune chiar ca a devenit regula principala a dezvoltarii unui sistem de comert electronic. Ratingul transparent al utilizatorilor este singura modalitate dinamica, flexibila si extrem de credibila de a conferi ţncredere unei tranzactii.

Cum functioneaza eBay

Pentru fiecare tranzactie, atÔt cumparatorul, cÔt si vanzatorul se pot evalua reciproc. Fiecare evaluare consta ţn acordarea unui calificativ (pozitiv, negativ sau neutru) celeilalte parti. Utilizatorul poate adauga scurte comentarii care sa justifice calificativul acordat. Pe baza acestor ratinguri, un utilizator capata ţncrederea viitorilor parteneri de afaceri. Ratingul fiecarui utilizator este public si poate fi consultat de orice alt utilizator care doreste sa intre ţntr-o tranzactie cu acesta. ╬n cei 10 ani de la aparitie, sistemul de rating al utilizatorilor reprezinta acum o parte ţnsemnata a valorii de piata a eBay.

Este de ţnteles asadar grija cu care compania pastreaza secretul arhitecturii sale. Pentru ceilalti comercianti ţnsa, concurenti ai eBay, aplicatia este un bun la care nu pot avea acces. Asa ca Internetul modern a creat nevoia unor sisteme independente de rating pentru utilizatori.

iKarma

AvÔnd sediul ţn Jupiter, Florida, iKarma Inc. este o companie specializata ţn dezvoltarea sistemelor informatice de administrare a relatiilor cu clientii pentru diverse companii. Compania a lansat, ţn vara anului 2005, un sistem de rating independent pentru utilizatori. Ideea are la baza urmatorul rationament.

Utilizatorul se poate ţnregistra la www.ikarma.com. Odata cu ţnregistrarea, primeste calificativul maxim, de cinci stele. Este ţncurajat sa vorbeasca despre alti utilizatori, carora le poate acorda calificative de maximum cinci stele. Ratingul unui utilizator este media tuturor calificativelor acordate de alti utilizatori. ╬n cazul ţn care un utilizator considera ca i s-a acordat un calificativ care nu reflecta realitatea, poate decide sa-l conteste, printr-o procedura pusa la dispozitie de website.

RapLeaf.com

Este creatia lui Auren Hoffman si Manish Shah. A fost lansat pentru public, ţn versiunea beta, la 7 mai 2006. Este o aplicatie legata doar de vÔnzatori si cumparatori. Sistemul faciliteaza ratingul utilizatorilor, nu al companiilor. Sunt urmarite atÔt frecventa, cÔt si calitatea comentariilor noi care vizeaza un anumit utilizator. Sistemul permite oricarui utilizator sa noteze activitatea unui alt utilizator, identificandu-l pe acesta prin intermediul unei adrese de e-mail sau al unui numar de telefon. Ideea este similara, ţntr-o oarecare masura, celei de la eBay. Utilizatorilor le sunt acordate calificativele äpozitivô, änegativô sau äneutruô. Se pot adauga comentarii care sa justifice calificativele acordate.

eBay e mai performant

Ambele sisteme prezentate mai sus, precum si multe altele asemenea lor sufera totusi de un mare neajuns: nu sunt conditionate de o anumita tranzactie sau de o alta actiune verificabila a utilizatorului. AtÔt ţn cazul iKarma.com, cÔt si ţn cazul RapLeaf.com, utilizatorii pot acorda calificative unor alti utilizatori, chiar fara sa aiba loc o tranzactie ţntre parti. eBay nu permite acordarea de calificative decÔt de catre cumparator si vÔnzator si doar la momentul la care s-a ţncheiat, ţntr-un fel sau altul, ţntreaga tranzactie.

Lipsa conditionarii de o tranzactie a posibilitatii de acordare a unui calificativ este de natura a permite abuzul ţn functionarea sistemului de rating. Un singur utilizator, care se ţnregistreaza cu mai multe identitati (trebuie sa aiba adrese diferite de e-mail), poate ţnclina balanta ţn favoarea sau defavoarea unui alt utilizator, prin calificative repetate. ╬n acelasi timp ţnsa, cele doua sisteme introduc un concept interesant, care asigura independenta de un anumit website a calificativului acordat utilizatorului. Altfel spus, ratingul utilizatorului poate fi observat indiferent de magazinul online sau de spatiul ţn care acesta se implica ţntr-o tranzactie online.
Aboneaz─â-te pe

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â. ├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din sec╚Ťiunea Special »Setari Cookie-uri