Prima a costat sute de milioane de dolari. A doua a fost achizitionata cu peste doua miliarde dolari si valoreaza acum mai mult decât dublu. Ultima idee despre care o sa vorbim astazi a refuzat ofertele de achizitie, dar beneficiaza de sponsorizari generoase din partea marilor companii IT ale momentului.
Vorbim astazi despre trei idei care au pornit schimbarea Internetului modern: Writely, Skype si Firefox. Am scris despre fiecare dintre ele, în decursul acestui an, iar acum a venit vremea sa va aducem stiri. Au reusit oare sa-si atinga scopul?.

Am ales modalitatea de a le prezenta în comun pentru ca între cele trei idei se gasesc multe asemanari. Toate ataca un monopol. Toate concureaza un produs al Microsoft. Toate au fost în discutii de achizitionare cu Google, dar numai una a intrat în patrimoniul acestuia. Toate beneficiaza de suportul viral a milioane de utilizatori din întreaga lume.

În Tallin (capitala Estoniei), spre exemplu, exista un tramvai numit „Skype“, care va permite sa calatoriti gratuit si sa vorbiti gratuit cu prieteni din orice colt al lumii, câta vreme persoana respectiva detine un computer sau un telefon (mobil ori fix). În jurul Firefox exista comunitatea spreadfirefox.com („popularizeaza Firefox“), care face publice chiar si faptele banale legate de Firefox. Writely are propria comunitate de entuziasti, pe care a stiut sa o cultive prin impunerea înscrierii de tipul „retea sociala“: un utilizator înscris la writely.com poate invita pâna la 50 de prieteni în sistem.

Writely si documentele libere

Writely este aplicatia online care permite crearea si editarea documentelor folosindu-se doar un browser de Internet. Când a fost achizitionat de Google, s-a vorbit serios, pentru prima data, de un concurent online al Microsoft Office. Lui Writely.com i s-au adaugat în prezent un editor de calcul tabelar, denumit Google SpreadSheet, alaturi de mai vechiul Google Calendar si Google Mail. Iar planurile Google de a lansa pe piata o suita de tipul „online free office“ devin din ce în ce mai evidente.

Mai mult, se pare ca achizitionarea Writely a determinat un val de actiuni menite sa „liberalizeze“ piata documentelor de tipul office. Google a anuntat recent intrarea sa în Open Document Alliance, si compatibilizarea Writely cu formatul Open Document Format (ODF). Open Docu-ment Alliance (www.odfalliance.org) a fost lansata pe 3 martie 2006 si reunea, la acea data, 35 de membri care si-au propus sa popularizeze si implementeze un format liber, neproprietar, al documentelor electronice. În prezent, organizatia are 250 de membri, iar formatul „ODF“ a fost acceptat de Organizatia Internationala de Standardizare (ISO) drept un standard international.

Formatul liber al documentelor electronice este extrem de util pentru ca permite interoperabilitatea tuturor editoarelor de text care îl accepta. În prezent, este extrem de dificila recunoasterea integrala a tuturor atributelor unui document de catre editoarele de text care nu l-au creat. Exemplul diferentei Open Office si Microsot Office este celebru. Ambele editoare pot exporta documente în formatul „.doc“ (format proprietar Microsoft), însa Open Office nu reuseste sa recunoasca toate atributele documentului.

Exemplele de mai sus arata ca Writely este pe calea cea buna. Cu toate acestea, potrivit unei statistici Hitwise din mai 2006, Writely mai are mult pâna sa devina o piatra de temelie a Internetului modern. Studiul situeaza cota de piata a Google Calendar si a Writely la 0,01%, pe când cota de piata a Google Mail (Gmail.com) este de 6%. O cota de 0,01% are si Google Talk, clientul de mesagerie instanta si telefonie VoIP dezvoltat de Google. Pe piata VoIP însa, Google Talk nu are multe sanse de reusita în fata aplicatiei la moda în aceste zile: Skype.

Skype introduce telefonia WiFi

Skype si-a propus sa schimbe lumea printr-o oferta imposibila. A adaugat ideii de telefonie pe Internet un lucru pe care aceasta nu-l avea pâna atunci: calitatea ireprosabila si, ulterior, imaginea video de o calitate mult superioara ofertelor concurentei. Odata cu achizitionarea de catre eBay, Skype a intrat într-o alta faza a existentei sale. Trebuia sa-si converteasca atuurile în profit: 200 de milioane de dolari în 2006, conform previziunilor eBay.

Masina de marketing de la Skype merge la putere maxima. Pâna acum, programul avea nevoie de un computer pentru a functiona. Datorita unor colaborari bine alese ori datorita noilor functionalitati adaugate aplicatiei în sine, avem acum parte de Skype chiar si fara a avea un computer în preajma. Au aparut la început telefoanele fixe bazate pe tehnologia Skype, pentru ca în prezent (septembrie este termenul de lansare) sa se puna în vânzare telefoane WiFi, care pot beneficia foarte usor de retelele de Internet wireless.

Noile telefoane au o pozitie hibrida, între cea de telefon fix si cea de telefon mobil, din moment ce nu folosesc liniile traditionale ale retelelor de telefonie mobila (GSM, UMTS ori altele).

Se estimeaza ca noile telefoane vor fi utilizate de peste 130 de milioane de oameni pâna în 2010. Ele vor fi setate sa se sincronizeze automat la contul de utilizator Skype al posesorului si vor putea fi utilizate pentru convorbiri gratuite cu alti utilizatori Skype, precum si pentru convorbiri extrem de ieftine cu telefoane fixe de oriunde în lume.

Firefox

Firefox a tintit întotdeauna cota de piata de 20% în lume. Pentru atingerea ei, a promis utilizatorilor ca vor putea sa redescopere web-ul si a reusit sa se tina de cuvânt pâna la acest moment.

Mozilla Corporation, care administreaza dezvoltarea browserului, a anuntat ca pe 27 iulie 2006 s-a ajuns la peste 200 de milioane de descarcari ale acestuia. Browserul a fost lansat în noiembrie 2004 si a ajuns la 150 de milioane de descarcari în martie 2006. Cota mondiala de piata a Firefox, la sfarsitul lunii iulie, este de aproape 14%. Nu ar mira pe nimeni ca, la finalul anului, Firefox sa aiba o cota de piata undeva în jurul a 20 de procente. Firefox se pregateste în aceste zile de lansarea versiunii 2.0 beta, dupa ce în primavara acestui an a lansat versiunea 1.5.

Numarul utilizatorilor care folosesc Firefox a determinat Microsoft sa-si optimizeze serviciul AdCenter (prin care Microsoft concureaza serviciile de publicitate ale Google) pentru a permite accesarea prin intermediul browserelor Firefox. Prin aceasta recunoastere tacita a pozitiei sale în piata, Firefox a devenit un câstigator al cursei privind schimbarea Internetului si va trece cu siguranta socul lansarii noii versiuni a Microsoft Internet Explorer. În 2007, probabil, vom citi în presa despre integrarea Firefox în planurile unei mari companii.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Special »Citeste si
Bitdefender: Amenintarile informatice ating pragul istoric de 1 mld.