Presedintele Cisco, John Chambers, a vizitat Romania la scurt timp dupa ce producatorul de cipuri AMD si-a deschis oficial biroul la Bucuresti, iar oficialii NVidia au facut un tur de recunoastere, intalnindu-se cu responsabilii companiilor partenere din tara.
Se pare ca, pe ultima suta de metri inainte de aderare, companiile americane incearca sa-si consolideze pozitia in Romania, iar executivii vor sa-si formeze o imagine mai exacta asupra a ceea ce se intampla pe piata locala.

Fata in fata cu un presedinte

John Chambers, care detine si functia de director executiv (CEO) al Cisco, a vizitat Bucurestiul pentru al lua pulsul pietei si a promova un parteneriat mult mai activ cu autoritatile si companiile mari din domeniu, in scopul de a creste penetrarea Internetului in banda larga, vazut ca singura sansa pentru dezvoltarea sanatoasa a economiei si societatii romanesti.

Educatia, sanatatea, economia si sistemul public depind de nivelul de dezvoltare a infrastructurii IP. Dezvoltarea sectorului IT&C creeaza locuri de munca, un mediu economic stabil si beneficii economice pe termen lung, a declarat John Chambers. Daca Romania vrea sa aiba o economie puternica peste 10 ani, implementarea serviciilor broadband atat la utilizatori, cat si in companii si in sectorul public este vitala, a explicat el.

Cisco, cel mai mare producator mondial de echipament pentru retea, acces Internet si comunicatii, a fost fondata in 1984 de doi absolventi ai Standford, Len Bosack si Sandy Lerner, care au inceput sa dezvolte echipamente pentru interconectarea calculatoarelor. Numele firmei a fost ales facand o paralela cu San Francisco, pe scurt, Cisco. Acum a devenit o companie de 140 de miliarde dolari, cu o cifra de afaceri de 25 de miliarde dolari in 2005 si peste 50.000 de angajati.

John Chambers, care este licentiat in Drept si are un MBA la West Virginia University, a lucrat sase ani la colosul IBM inainte sa vina la Cisco. El a intrat in echipa producatorului de echipament de retea in 1991, la un an dupa listarea la bursa, fiind numit vicepresedinte responsabil de operatiunile si vanzarile companiei la nivel mondial. In ianuarie 1995, avea sa urce in fotoliul detinut pana atunci de John Morgridge, de presedinte si director executiv, pozitie in care a ramas pana astazi. Consilier al presedintilor americani, prezent constant pe listele celor mai influenti manageri, Chambers are o avere de ordinul sutelor de milioane de dolari si detine actiuni Cisco in valoare de 50 de milioane de dolari. Tocmai de aceea, probabil, a ales sa aiba un salariu simbolic, de un dolar pe an.

Seful Cisco a fost numit de-a lungul carierei sale cel mai influent CEO din comunicatii, cel mai influent om din telecom, managerul anului, Internet Industry Leader etc.

Compania americana si-a deschis biroul oficial din Romania inca din 1998. Este principalul furnizor de echipamente pentru operatorii telecom, companiile mari si institutiile guvernamentale, desi concurenta este tot mai acerba pe acest segment.

Conform declaratiei lui Chambers, anul trecut valoarea comenzilor primite de Cisco in Romania a atins 65 de milioane de dolari, crestere de peste 100% fata de 2004, iar anul acesta vor depasi cu siguranta 100 de milioane.

Am venit in Romania pentru un parteneriat pe viata, nu pentru a face declaratii de marketing, a declarat John Chambers. Asa am procedat cu China acum 11 ani, asa am facut in India acum 7 ani, iar recent am lansat o initiativa similara pentru sprijinirea dezvoltarii Libanului, a povestit el.

Seful Cisco are o viziune puternica a viitorului tehnologiilor de comunicatii, care vor include tot mai mult continut video si multimedia. Utilizatorii vor putea folosi orice tip de echipament vor dori, computer sau mobil, iar ei vor fi conectati tot timpul la retea, fara sa-i intereseze daca este reteaua fixa de acasa, cea mobila de pe strada, wireless sau alt fel, a explicat el. Va fi o retea broadband (de banda larga), care sa suporte transmisii video, comunicatii de voce, transfer de date si orice alta nevoie ar avea consumatorul sau companiile. Cisco numeste aceasta viitoare platforma quad-play: telefonie, TV, Internet si servicii mobile in acelasi pachet.

AMD are birou la noi

Producatorul american de cipuri AMD, cel mai mare rival al Intel, a deschis recent un birou oficial in Romania.
Stiu. Este tarziu si imi pare rau pentru asta. Este doar vina mea, a declarat, pentru SFin, Pierre Brunswick, vicepresedinte de marketing si vanzari pentru zona est-europeana. Noul director pentru Romania, Bulgaria si Ungaria al companiei americane este Ramona Prodea, care va coordona activitatea de la Bucuresti. Ea a lucrat in industria IT autohtona la companii precum K Tech Ultra Pro, Asbis si Digimind. Advanced Micro Devices (AMD) a ajuns anul trecut la o cifra de afaceri globala de aproape 6 miliarde dolari. Fondata in 1969, compania americana si-a bazat cresterea pe inovatia tehnologica, reusind sa tina piept cu bine gigantului Intel. Nu suntem doar o alternativa la Intel, ci propunem o solutie tehnologica complet diferita, a precizat Pierre Brunswick. Ne multumeste faptul ca noua generatie de procesoare Intel urmeaza principalele caracteristici pe care le-am stabilit noi pentru procesoarele viitorului: consum redus de energie, 64 de biti, multi-core, a mai declarat acesta. '

Brunswick a recunoscut ca AMD mai are de lucru pentru a se impune in Romania, dar a declarat ca este oricum multumit de cota de piata obtinuta. Conform unui recent studiu International Data Corp. (IDC), AMD are in Romania o cota de piata de 28,9% din numarul de unitati vandute. Este un rezultat bun tinand cont ca nu am avut o prezenta locala, a recunoscut reprezentantul companiei.

NVidia scaneaza piata

Cel mai popular producator de cipuri grafice, cunoscut mai ales pasionatilor de jocuri video, NVidia nu are o prezenta locala in Romania deocamdata. Insa responsabilii companiei pe Europa de Est au facut o vizita la Bucuresti pentru a testa piata si a se intalni cu principalii parteneri.

In functie de evolutia pietei vom vedea daca e necesara deschiderea unui birou in Romania, ne-a declarat Alecs Lagoulenko, director de marketing al NVidia in Rusia, care supervizeaza si Europa de Est. Compania estimeaza ca are o cota de piata de 60% in Romania, la vanzari de aproape 300.000 de unitati pe an. Suntem convinsi ca piata va creste, iar aparitia Windows Vista va obliga, practic, toti producatorii si asamblatorii de tehnologie sa includa placi grafice avansate in sistemele lor, a spus Lagoulenko. Mutarea tehnologiei video spre High Definition este iarasi un atu pentru cresterea vanzarilor NVidia, mai ales pentru cei care vor sa transforme PC-ul intr-un adevarat centru multimedia pentru livingroom.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Special »



Setari Cookie-uri