Daca vrei sa vezi un scandal adevarat, intreaba bloggerii ce este un blog, a spus acum cativa ani Jeremy Zawodny, unul dintre oamenii de la Yahoo!. Avea mare dreptate. in ultimele luni, articolele tot mai dese din presa romaneasca au starnit foarte multe comentarii acide. De ce? in primul rand, pentru ca au incercat sa defineasca blogul fara sa ia in seama faptul ca au in fata un concept cameleonic, a carui forma se schimba de la un an la altul. La inceput a fost jurnalul online. Acum putem vorbi deja despre o noua etapa in dezvoltarea ebusinessului modern: blogul de afaceri.

Daca ar fi sa incepem discutia cu situatia din Romania, ar trebui sa observam ca nasterea este, inca, foarte grea. Putine companii au luat decizia de a se folosi de avantajele unui blog dedicat. Dincolo de acest aspect, blogurile personale se dezvolta si la noi. Cate sunt in Romania? Greu de spus. De fapt, numarul exact este extrem de putin important. Potrivit trafic.ro, peste 255.000 de utilizatori acceseaza saptamanal website-urile din categoria Pagini personale. E adevarat ca nu toate website-urile din aceasta categorie sunt bloguri. Totusi, chiar daca 100.000 din acesti utilizatori acceseaza saptamanal un blog, putem vorbi deja de o blogosfera cu perspective interesante in Romania.

Instrument de comunicare

Cum stau lucrurile? intr-un articol din primavara acestui an, The Economist a ajuns la concluzia ca blogul nu este decat un alt mod de a purta o conversatie. Altfel spus, link-urile incluse in paginile blogului conteaza mai mult decat blogul in sine. Daca pornim de la aceasta afirmatie, o sa observam ca blogul are mult mai multe valente decat ne-am putea imagina.

In ansamblul sau, orice blog este un instrument de comunicare. Este un spatiu unde se lanseaza idei si unde se se ofera perspectiva personala asupra unui eveniment, produs etc. Privit tehnic, un blog este un sistem de management al continutului, care permite utilizatorilor fara cunostinte de programare sa distribuie informatie in Internet. Blogurile pot fi folosite pentru a transmite opinii, pentru a stabili un dialog cu cititorii ori consumatorii, pentru a mentiona articole si website-uri interesante, pentru a face cunoscute comunicate de presa ori a publica fotografii.

Daca vedem comunicarea doar din perspectiva afisarii unor idei, putem dezvolta concluzia initiala: un blog joaca rolul unui formator de opinie. Recomandarea (link-ul) prin care un blog face trimitere la alt blog este o forma de transfer de opinie. in lumea afacerilor, acest transfer imbraca deseori forma unei tranzactii. Iar blogul de afaceri devine tot mai mult o platforma pe care se tranzactioneaza bunul cel mai de pret al omului modern: increderea. in aceeasi masura, blogul modern este un instrument de recrutare de personal. Din ce in ce mai multe compartimente ale unei companii isi gasesc in blog un mijloc de rezolvare a problemelor cu care se confrunta in fiecare zi.

Cercetare si productie

in marketing, bloggerii sunt inclusi deseori in categoria inovatorilor. Ei sunt, de regula, acei oameni deschisi catre adoptarea de idei si produse noi. in multe cazuri, in calitatea lor de formatori de opinie, bloggerii pot influenta tendintele de cumparare ale propriilor cititori. Din dorinta de a obtine un feed-back cat mai bun, din ce in ce mai multe companii au inceput sa monitorizeze bloguri pentru a previziona viitoarele tendinte din piata. Diverse companii ofera acum rapoarte zilnice ale blogurilor, care mentioneaza numele companiei, numele de produse ori marcile pe care aceasta le detine. Folosita eficient, monitorizarea blogurilor poate aduce un plus de valoare in activitatea unei companii.

Se creeaza comunitati

Majoritatea antreprenorilor moderni vorbesc despre comunitati online. Toata lumea viseaza la succesul MySpace.com si incearca sa gaseasca metode care sa aduca in jurul propriilor produse ori servicii cat mai multi oameni. Blogurile par a fi ideea de succes a viitorului pentru ca, tehnic vorbind, reusesc sa reinventeze Internetul. in primul rand, prin asa-numitul blogroll. intr-o traducere aproximativa, este vorba despre lista de link-uri care apar in continutul unui blog si in rubricile speciale de link-uri recomandate pe care acesta le contine. Deseori, din link in link, un utilizator ajunge sa cunoasca parerea mai multor oameni despre acelasi subiect.

Al doilea avantaj interesant al blogurilor este posibilitatea acestora (mai ales atunci cand vorbim despre bloguri care functioneaza pe platforme similare) de a urmari comentariile care se fac pe Internet cu privire la propriile mesaje (functia de trackback). Datorita serviciului de trackback, un blog poate afisa legaturi directe catre majoritatea blogurilor care comenteaza continutul sau. Se poate forma astfel o colectie de resurse usor de consultat, cu privire la un anumit eveniment, produs ori serviciu.

Observam deci ca blogul s-a indepartat extrem de mult de conceptul traditional cu care ne obisnuise in anii din urma. Paradoxal, pe masura ce facilitatile tehnice ale platformelor de blogging devin din ce in ce mai sofisticate, nevoia de blog a utilizatorului se transforma intr-o alta forma de obligatie de serviciu. Astazi, daca aveti un blog, trebuie sa scrieti macar un mesaj saptamanal. Daca doriti cititori cat mai multi, trebuie sa abordati subiecte interesante. Si, daca veti discuta vreodata despre bloguri, sa retineti ideile de mai jos.

Adevaruri de retinut

Blogurile au aparut de multa vreme. Ideea este chiar mai batrana decat multe dintre website-urile din Romania. Istoria retine ca termenul weblog a fost conceput de Jorn Barger la 17 decembrie 1997. Trebuie deci sa recunoastem ca multe dintre blogurile din strainatate ne insotesc deja, pe Internet, de aproape 10 ani.

Un blog nu e doar un jurnal online. Sau, cel putin, nu aceasta este acceptiunea generala a termenului, in ziua de astazi. De fapt, daca am sta sa privim evolutia ideii de blog de-a lungul timpului, am observa ca importanta sa a evoluat, odata cu popularizarea Internetului si cu intrarea ebusinessului in abecedarul oricarei afaceri serioase.

Oricine poate avea un blog. Dar, in acelasi timp, trebuie retinut si ca rezultatele blogului pot fi diferite in functie de persoana care scrie. S-au intamplat si cazuri in care cateva cuvinte scrise gresit intr-un blog au dus la pierderi importante pentru autorul lor. Unii si-au pierdut locul de munca, din cauza criticilor pe care le-au adresat online angajatorilor. Altii si-au pierdut credibilitatea.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Special »



Setari Cookie-uri