Perioada 2004-2010 a fost una neagra pentru industria tutunului din Romania: in acest interval au fost inchise toate fabricile romanesti producatoare de tigarete, miscare ce a reprezentat finalul unei „epoci de aur” pentru branduri renumite precum Carpati, Bucegi, Snagov sau Amiral. Locul fabricilor din Societatea Nationala Tutunul Romanesc a fost luat de gigantii internationali, care detin trei unitati de productie in Romania.

Prabusirea tutunului romanesc a inceput in 1990, atunci cand, printr-o hotarare de guvern, Centrala Industriei Tutunului devine Regia Autonoma a Tutunului din Romania. Statul vinde sapte ani mai tarziu si transforma regia in societate comerciala pe actiuni – Societatea Nationala Tutunul Romanesc. In momentul privatizarii, din aceasta societate faceau parte opt fabrici de fermentare a tutunului, sase fabrici de tigarete, o Statiune Centrala de Cercetare pentru Cultivarea si Industrializarea Tutunului, o fabrica de piese si 4.000 de angajati.

Printre fabrici se numarau unitatile din Timisoara, Targu Jiu, Iasi, Ramnicu Sarat si Sfantu Gheorghe. In total, in aceste fabrici lucrau peste 2.000 de angajati, aici fiind produse marci cunoscute precum Carpati, Bucegi, Snagov, Amiral, Marasesti, Triumf, Rapid, dar si tigari de lux.

In anul 2000, Ministrul Agriculturii scoate prima data la vanzare SNTR. Pachetul majoritar de actiuni este castigat de Interagro, compania detinuta de Ioan Niculae, pentru 40 mil. dolari. In schimb, licitatia este anulata intrucat Curtea de Apel decide ca Ministerul Agriculturii a incalcat procedura de privatizare. Primele consecinte incep sa apara, astfel incat in 2003 prima „victima” cade Fabrica din Iasi, unde lucrau in acel moment 200 de angajati. Capacitatea de productie a fabricii este 360 de tone de tigari pe luna.

Interagro a dat statul in judecata si a castigat. Insa situatia SNTR era din ce in ce mai proasta, datoriile crescand cu 20 de milioane de dolari. A urmat inchiderea fabricii din Timisoara, in 2004, unde lucrau 257 de angajati. Aici erau produse marci de tigari precum Carpati, Bucegi, Snagov, Amiral, Golf, Tim si Millenium. Ultima inchisa, in 2010, a fost Fabrica de Tutun de la Sf. Gheorghe, 101 angajati pierzandu-si locul de munca. Aici erau produse brandurile Virginia, Trabucos, Britanica, Carpati, Snagov, Triumf, Rapid si United.

Parchetul General, DIICOT si DNA au comunciat oficial ca privatizarea SNTR nu a fost niciodata cercetata penal.

Sursa date: Risco

Raman in scena gigantii internationali din tutun

In prezent, pe plan local produc la Ploiesti, Bucuresti si Otopeni (Ilfov) cele mai importante companii din industria tutunului la nivel global. Astfel, Japan Tobacco International (JTI) deschidea in 1994 fabrica din Bucuresti, unde lucreaza in prezent peste 800 de angajati. Aici sunt produse marcile Winston, Camel, Sobranie, Glamour, Benson& Hedges, Winchester, Monte Carlo si More.

1997 marcheaza anul inceperii productiei pentru alti doi giganti internationali din tutun: Philip Morris inaugura fabrica din Otopeni, Ilfov, in timp ce British American Tobacco punea in functiune fabrica din Ploiesti. Vorbim de peste 1.500 de angajati in total, in cele doua unitati de productie. Toate cele trei companii detin impreuna 95% din piata locala a tutunului.

Industria tutunului aduce la buget circa 3 miliarde de euro anual, fiind al doilea mare contribuabil dupa industria petroliera. Contrabanda cu tigarete cauzeaza statului anual pierderi, din venituri nerealizate, care are putea ajunge potrivit celor mai recente date pana la 680 milioane euro pe an, bani care ar putea fi folositi pentru a finanta proiecte vitale pentru societate, inclusiv in domenii precum sanatate sau invatamant.

Potrivit celui mai recent studiu al companiei de cercetare Novel Research, piata neagra a tigaretelor a avut o evolutie fluctuanta in primele cinci luni din 2016: 16,9% in mai, in crestere fata de 14,6% in martie si in usoara scadere fata de ianuarie 2016 (17,8%). Procentul de 16,9% continua sa depaseasca media de 16% din 2015, precum si cea a ultimilor cinci ani, de circa 15%.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Special »



Setari Cookie-uri