ROBOR a explodat in septembrie, iar inflatia a ajuns la maximul ultimilor patru ani

Explozia ROBOR si cresterea accelerata a inflatiei reprezinta evenimentele care au marcat tabloul macroeconomic al Romaniei in ultima luna. Indicele de referinta pentru cele mai multe credite in lei aflate in derulare, ROBOR la trei luni, aproape s-a dublat intr-o singura luna, ajungand la 1,84% pe an si s-a temperat datorita interventiilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR) in piata monetara. Urmariti in infograficul de mai jos care sunt evolutiile principalilor indicatori publicati in ultima luna, cu impact asupra economiei si mediului de afaceri.

Inflatia anuala a urcat in septembrie la 1,8%, cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani. Cu doar o luna in urma, cresterea preturilor de consum dadea semne de temperare, la 1,2% anual, de la 1,4% in luna anterioara.

Economistii pun avansul inflatiei pe seama majorarilor salariale, cresterii accziei la carburanti si a preturilor la energie.

Pe de alta parte, inflatia a determinat si cresterea dobanzilor din piata monetara, alaturi de interventiile statului care a absorbit lichiditatea din piata. In septembrie, Ministerul Finantelor Publice s-a imprumutat mai mult decat avea de rambursat si a atras si sume mari de bani din conturile companiilor din subordine sub forma de dividende exceptionale.

Citeste si:
Cea mai mare PIERDERE pentru Bursa de la Tokyo de la dezastrul...
Cea mai mare PIERDERE pentru...

In acelasi timp, insa, INS a revizuit in sus estimarea de crestere economica pentru trimestrul doi din acest an, de la 5,9% la 6,1%. Totusi, motorul cresterii ramane consumul, care se vede din ce in ce mai proeminent in deficitul de cont curent (pentru ca se consuma prepondrent din import), care s-a adancit la peste 4 miliarde de euro la opt luni, cu peste 50% mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut.

In schimb, investitile straine directe, care ar trebui sa finanteze deficitul extern alaturi de fondurile europene, raman pe minus cu aproape 20% fata de primele opt luni din 2016.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Special »Setari Cookie-uri