Ultimele luni ale anului 2017 s-au remarcat printr-o degradare mai accelerata a indicatorilor macroeconomici. Cele mai nefavorabile evolutii in ultimele 30 de zile s-au inregistrat la cursul de schimb leu/euro, care a doborat cateva recorduri negative pentru leu intr-o singura luna, si la deficitul de cont curent, care s-a dublat in ultimele 11 luni ale anului fata de aceeasi perioada a lui 2017. Mai multe despre evolutia indicatorilor macroeconomici in ultima luna aflati din infograficul urmator.

Inflatia anuala a urcat, la finalul lunii decembrie 2017, la 3,3%, maximul ultimilor 4 ani si jumatate, si in crestere semnificativa de la minus 0,5% in urma cu un an. Analistii, dar si BNR, estimeaza ca inflatia va creste semnificativ cel putin in urmatorul trimestru, pana la 4%, avand in vedere si efectul de baza (la inceputul anului trecut, preturile au scazut ca urmare a reducerilor de taxe).

Pe cale de consecinta, este de asteptat ca si dobanzile bancare sa revina pe crestere desi, in ultimele 30 de zile, ROBOR la 3 luni (luat in calcul la actualizarea dobanzilor la majoritatea creditelor in lei contractate de populatie) a scazut usor, chiar sub 2%. Insa scaderea este considerata temporara, datorata cheltuielilor masive ale statului pe finalul anului trecut. Asadar, in perioada urmatoare este de asteptat ca dobanzile sa revina pe crestere.

Cursul leu/euro a inceput sa urce in ultimele luni ale anului trecut, odata cu anuntul BNR cu privire la faptul ca intentioneaza sa se concentreze mai mult pe stabilizarea dobanzilor, permitand o flexibilitate mai mare a cursului de schimb. Totodata, pe fondul deteriorarii balantei de plati externe, cursul a urcat la un nou maxim istoric, in data de 19 ianuarie 2018, de 4,6614 lei/euro.

Deficitul de cont curent, direct responsabil pentru deprecierea leului, aproape s-a dublat in primele 11 luni din 2017 fata de aceeasi perioada a anului anterior, ajungand la 5,6 miliarde de euro. In acelasi timp, investitiile straine directe, care ar trebui sa finanteze deficitul de cont curent, au crescut cu doar 20% (in timp ce deficitul extern a urcat cu aproape 100%).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Special »



Setari Cookie-uri