Anul 2018 incepe cu o perioada de acalmie, specifica pentru aceasta perioada, cu stagnari in privinta cursului de schimb, dar si a dobanzilor. Preturile de consum, insa, continua sa creasca, astfel ca inflatia a ajuns, in februarie 2018, la 4,7%, maximul ultimilor 5 ani. Mai multe date despre principalii indicatori macroeconomici la inceput de an gasiti in infograficul urmator.

Contul curent al balantei de plati este pe excedent in prima parte a anului, insa este o caracteristica specifica fiecarui inceput de an. Pe parcursul anului trecut, deficitul extern aproape s-a dublat, pe fondul stimularii consumului, care a dus la importuri masive, care au depasit cu mult exporturile. Tendinta este asteptata sa continue si anul acesta, avand in vedere ca autoritatile nu dau semne de schimbare a politicilor macroeconomice.

Deficitul de cont curent, in crestere accelerata, a pus presiune si pe cursul de schimb, ceea ce a dus la consolidarea raportului leu/euro in jurul valorii de 4,65 lei/euro, iar acesta se estimeaza ca va depasi 4,7 lei/euro la finalul anului.

Si dobanzile au revenit pe crestere in a doua jumatate a anului trecut, astfel ca ROBOR la 3 luni, in functie de care se actualizeaza dobanzile la majoritatea creditelor in lei, a urcat la 2,22% la inceputul lunii decembrie 2017. Ulterior, insa, pe fondul revenirii lichiditatii in piata, indicatorul s-a stabilizat in jurul valorii de 2% pe an. Si in acest caz, insa, analistii sustin ca tensoiunile vor reveni si dobanzile vor urca pe fondul inflatiei persistente.

Salariile nete din economie se mentin, inca, pe plus, ca raportare anuala, insa in ianuarie acestea au scazut consistent fata de decembrie, pe fondul revolutiei fiscale (mutarea contributiilor de la angajator la angajat) care, in numeroase cazuri, a determinat reduceri de salarii.

Investitiile straine directe se mentil la un nivel anemic, in scadere semnificativa (20%) in ianuarie fata de aceeasi luna a anului trecut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Special »



Setari Cookie-uri