Uniunea Europeana este decisa sa inleasneasca comunicarea intre cei peste jumatate de miliard de cetateni ai sai, taxele de roaming fiind preconizate sa scada la vara cu pana la 70%
Dupa luni de negocieri si in ciuda opozitiei principalilor operatori de telefonie mobile din Europa, ministrii telecomunicatiilor din UE au ajuns la finalul saptamanii trecute la un acord de principiu privind impunerea unor limite maxime pentru taxele de roaming. Discutiile dintre oficialii europeni in materie de telecomunicatii au avut loc in cadrul unei intalniri informale, cu ocazia salonului CeBIT.

Viviane Reding, comisarul european in materie de IT, care a sustinut cel mai mult aceasta reducere, s-a aratat optimista, afirmand ca reducerea tarifelor practicate utilizatorilor serviciilor de telefonie mobile ar putea intra in vigoare in aceasta vara. Pentru a fi pus in practica, acordul la care s-a ajuns saptamana trecuta va trebui sa fie votat de Consiliul de Ministrii al UE si de catre Parlamentul European.

Tarifele de roaming practicate in cadrul UE variaza de la trei euro pe minut pana la 12,30 euro, potrivit datelor prezentate de Comisia Europeana. Viviane Reding a afirmat ca noile limite maxime nu vor depasi cel mai probabil 0,44 de euro, in timp ce pentru primirea unui telefon taxa maxima va fi fixata la 0,15 euro. Oficialii UE nu au stabilit si limitele, parerile fiind impartite. Unii ministrii ai UE ar dori ca limita maxima sa fie stabilita la 0,50 euro, in timp ce Parlamentul European a propus in trecut o limitare la 0,48 de euro.

Reducerea tarifelor de roaming este insa certa, estimarile specialistilor aratand o pierdere de pana la 10 miliarde de euro pentru operatorii de telefonie mobila. Potrivit unui oficial al Comisiei Europene (CE), Spania, tara de origine a operatorului de telefonie mobile O2, detinut de Telefonica, a propus amanarea impunerii acestor limite pentru inca un an, ceea ce ar permite operatorilor de telefonie mobile sa mai castige venituri de aproximativ trei miliarde de euro. Aceasta posibilitate este insa redusa, votul ministrilor de pe Continent fiind asteptat in luna urmatoare, in timp ce votul Parlamentului European fiind asteptat in luna iunie, ultima luna in care Germania, unul din sustinatorii acestor limite, isi va incheia perioada de presedentie a Uniunii Europene.

Un oficial al CE a mentionat de asemenea ca in noul sistem de tarife maxime pentru traficul de voce in sistem roaming vor fi inclusi si cei aproximativ 10 milioane de clienti ai serviciului Vodafone Passport, care platesc in acest moment tarife mai reduse decat limitele ce urmeaza sa fie impuse. Vodafone percepe o taxa de 1,20 dolari fara TVA pentru 10 minute de convorbire in operatorii Vodafone Passport din Europa.

Acordul la care s-a ajuns in cadrul intrunirii de la Hanovra este sustinut si de catre oficialii romani. Propunerea curenta are meritul de a introduce controlul tarifelor pe care operatorii il pot percepe intre ei, ceea ce le-ar permite sa reduca costurile cu care se confrunta clientii lor cand calatoresc in strainatate. De aceea, Romania incurajeaza aceasta initiativa care protejeaza si sprijina interesele consumatorilor, asigurand in acelasi timp o crestere a competitivitatii sectorului de telecomunicatii, a declarat Secretarul de Stat al Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Balint Porcsalmi.

Principalii doi operatori de telefonie mobila de pe piata autohtona, Orange si Vodafone, percep tarife de roaming mai mari decat limitele propuse de oficialii UE. In sistemul clasic de roaming, Vodafone taxeaza convorbirile locale in sistemul roaming cu 0,69 dolari/minut (catre operatorii din aceeasi retea), in timp ce apelurile catre Vodafone Romania sunt taxate cu sume cuprinse 0,89 si 1,09 dolari, in functie de tara europeana de unde se initiaza apelul. Apelul primit este taxat cu 0,65 dolari pe minut.

Orange, prin serviciul Orange Travel, taxeaza apelurile locale cu sume cuprinse intre 0,52 si 0,68 euro pe minut, apelurile catre Romania fiind taxate cu sume cuprinse intre 0,68 si 1,22 euro pe minut, apelul primit fiind taxat cu 0,48 euro/euro pe minut. Tarifele practicate de Orange sunt unitare, indiferent de reteaua catre care se efectueaza sau din care se primeste apelul.

Alaturi de Orange si de Vodafone, si oficialii Cosmote si-au manifestat la finalul anului trecut nemultumirea privind intentia CE de a impune limite maxime pentru tarifele de roaming.

Citeste si Vodafone, Orange si Cosmote - uniti de tarifele la roaming
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Special »



Setari Cookie-uri