Specialistii Google au pornit vanatoarea paginilor de Internet care contin virusi sub diferite forme, urmand sa realizeze o harta a site-urilor periculoase pentru Internauti
Una din zece pagini de Internet contine programe software cu pontential periculos pentru un computer. Acesta este rezultatul unui studiu intreprins de specialistii Google, care au scanat miliarde de pagini de internet si au analizat in profunzime 4,5 milioane de site-uri, scrie BBCNews. Dintre acestea, aproximativ 450.000 contineau programe care se instaleaza fara cunostiinta utilizatorului, alte 700.000 continand programe care pot reprezenta o amenintare informatica la adresa unui computer.

Drive-by downloads-urile (programe care se descarca fara a cere acordul utilizatorului) reprezinta cea mai mare amenintare. Ele se descarca automat la momentul deschiderii unei pagini infectate, putand sa aiba un impact minor (spre exemplu setarea unei pagini de Internet ca home-page) sau pot avea consecinte mai grave (cum ar fi programele de tip pharming prin care utilizatorul deschide o pagina falsa a site-ului unei banci, desi tasteaza adresa corecta intr-un browser).

Cele mai multe din aceste programe infecteaza calculatoarele care opereaza cu ajutorul Internet Explorer. Un alt factor care a dus la aceasta situatie este reprezentat de lipsa masurilor de securitate luate de catre proprietarii site-urilor. Potrivit specialistilor Google, multe dintre site-urile “sigure” contin elemente periculoase, ascunse in general in continutul incarcat de un tert (bannere, linkuri introduse pe bloguri de vizitatori, etc).

Anuntul Google vine intr-o perioada in care virusii incep sa se raspandeasca si prin intermediul paginilor web, fisierele atasate unui mail sau linkurile nemaifiind singurele modalitati de raspandire a virusilor informatici. Compania de securitate IT Sophos, a identificat in primul trimestru din 2007 aproximativ 24.000 de amenintari informatice, comparativ cu 9.450 in perioada similara din 2006. In aceeasi perioada, compania a descoperit ca in fiecare zi, aproximativ 5.000 de pagini de Internet sunt infectate cu diferiti virusi.

“In contextul in care utilizatorii unui computer devin tot mai constienti de metodele prin care se pot proteja impotriva virusilor raspanditi prin intermediul e-mail-ului, hackerii isi intorc atentia catre Internet ca principal mijloc de raspandire a atacurilor informatice”, mentioneaza studiul Sophos.

Rezultatele testelor proprii, precum si contextul general, au determinat specialistii Google sa inceapa cartografierea Internetului in cautarea paginilor cu potential periculor pentru utilizator. “Marcarea acestor pagini cu o eticheta va permite utilizatorilor sa evite expunerea la aceste site-uri, rezultand un numar mai mic de computere infectate”, spun specialistii companiei americane. Cu toate acestea, indeplinirea acestui obiectiv nu va fi usoara. “Gasirea tuturor elementelor de pe web care pot infecta un PC reprezinta o provocare in sine si necesita o cunoastere aproape completa a Internetului”.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Special »



Setari Cookie-uri