Deal-ul carierei tale poate sta ascuns intr-un mail, la care ar fi indicat sa ai acces oricand si oriunde. Aceasta e teoria utilizatorilor de Treo sau Blackberry. Smartphone-urile au insa si dezavantaje: sunt scumpe, au dimensiuni mari si forme butucanoase. Din fericire, acum poti beneficia de toate optiunile unui Blackberry pe propriul telefon mobil micut, stilat si cochet.
Un Treo sau un BlackBerry nu mai sunt unicii deschizatori de porti spre email-ul pe telefonul mobil. Acum telefoane banale, "non-smartphones", pot oferi servicii avansate de internet. Si asta gratie unor noi servicii oferite de Google, Yahoo si Teleflip. Vestea buna e ca toate cele trei servicii sunt gratuite. Vestea proasta e ca fiecare dintre ele se prezinta cu minusurile aferente.

Prima pe lista este noua versiune a Gmail for Mobile, un program rapid si simplist pe care il poti instala pe telefonul mobil. Odata activat, Google for Mobile iti ofera o varianta miniaturala, ireprosabila ca design, a Gmail.com, site-ul gratuit de email al companiei Google. Pe ecranul telefonului mobil vor aparea toate butoanele si comenzile familiare unui utilizator de Gmail: "Search", "Reply", "Forward" etc. Poti chiar afisa continutul documentelor Word, PDF, sau fotografiile atasate, chiar daca formatarea textului este pierduta.

Cu Google for Mobile poti sa iti citesti mail-urile, sa dai reply-uri, sa stergi mesaje, toate aceste modificari ramanand inregistrate in versiunea integrala, clasic accesibila de pe PC, a Gmail. Singurul lucru diferit fata de versiunea de web este faptul ca lipsesc anunturile publicitare, ceea ce nu e neaparat un inconvenient.

O caracteristica specifica pentru Gmail for Mobile ar fi ca mail-urile nou aparute sunt cautate si afisate doar atunci cand accesezi programul si atunci cand dai Refresh. Aici BlackBerry este diferit, smartphone-ul afisand noile mail-uri de indata ce acestea apar.

Si acum urmeaza partea mai putin placuta. Deoarece Gmail for Mobile este conceput in limbajul de programare Java, numarul telefoanelor mobile compatibile este destul de scazut. Google sustine ca aproximativ 300 de modele de telefoane mobile – produse de IT&T, Sprint si T-Mobile – sunt compatibile cu limbajul de programare Java.

Pentru a putea beneficia de serviciul Gmail for Mobile, trebuie mai intai sa va creati un cont de mail la Gmail.com. Dupa aceea, accesati mobile.google.com. Aici va veti inregistra numarul telefonului mobil si veti primi un mesaj text de la Google, cu un link pe care urmeaza sa il accesati. Daca telefonul dumneavoastra nu este compatibil cu serviciul Google for Mobile, veti fi anuntati tot printr-un sms.

Un serviciu asemanator este Yahoo Go 2.0, un modul de mini-Internet pentru celulare, accesibil celor care detin conturi gratuite de email la Yahoo. Pe mobile.yahoo.com veti gasi un mic tur ilustrativ al software-ului.

Yahoo Go este asemanator din multe puncte de vedere serviciului Gmail for Mobile. Toate modificarile facute in contul de mail de pe telefonul mobil vor ramane inregistrate si atunci cand accesezi Yahoo Mail de pe calcuator. Spre deosebire de Gmail for Mobile, cu Yahoo Go poti sa iti setezi telefonul sa verifice continuu mail-urile nou primite, dar asta iti va afecta durata de viata a bateriei.

Yahoo Go ofera opt functii diferite de internet – nu doar email, ci si fotografii Flickr, cautare web, harti, buletine meteo si altele. Dar, pentru ca Yahoo Go se prezinta mult mai ambitios decat Google for Mobile, el functioneaza si mult mai incet si este compatibil cu un numar mai redus de telefoane mobile. Singurele non-smartphones care accepta Yahoo Go sunt cele mai noi modele de Razr si cateva modele de Nokia.

Dar nu a gasit nici o companie o modalitate de a face serviciile web accesibile oricarui tip de telefon? Ba da, una: Teleflip. Acest serviciu gratuit iti intercepteaza emailurile la fiecare 15 minute, dupa care le transmite pe telefonul tau mobil sub forma unui mesaj text. Pentru aceasta, trebuie sa te inscrii la www.teleflip.com, unde iti vor fi cerute detalii ale adresei de mail.

Poti sa iti setezi telefonul sa sune atunci cand primesti un mail. Poti chiar sa raspunzi, tot printr-un sms, iar destinatarul va primi mesajul sub forma unui mail obisnuit.

Inconveniente apar si la Teleflip. In primul rand, mesajele text standard sunt limitate la 120 de caractere, deci fiecare mail primit prin Teleflip va fi transat in mai multe parti. Poti insa sa iti setezi o limita de bucati de mesaj pe care sa le primesti dintr-un singur mail. Teleflip mai ofera o optiune, numita "lista alba", prin care poti selecta adresele de la care vrei sa primesti mailuri pe telefonul mobil.

Un dezavantaj comun este ca, in ciuda faptului ca Google, Yahoo si Teleflip isi ofera serviciile pe gratis, compania de telefonie mobila nu face asta. Asa ca nou imbunatatitul tau mobil iti va aduce totusi o factura putin mai consistenta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Special »



Setari Cookie-uri