Profitul Microsoft pentru al doilea trimestru a crescut cu doar 7%, fiind afectat, in principal, de cheltuielile suportate de companie pentru acoperirea daunelor provocate de consola de jocuri video defectuoasa Xbox 360.

Cel mai mare producator de software din lume a declarat ca veniturile sale pentru ultimele trei luni s-au ridicat la 3,04 miliarde de dolari, echivalentul a 31 de centi pe actiune. Pentru perioada similara a anului trecut, Microsoft a inregistrat venituri de 2,83 miliarde de dolari, echivalentul a 28 de centi pe actiune.

Rezultatele financiare ale Microsoft au fost puternic afectate de o pierdere de 1,06 miliarde de dolari, bani cheltuiti pentru repararea defectiunilor la consolele de joc Xbox 360.

Si Google a inregistrat rezultate dezamagitoare, cauzate de costurile ridicate ale unei runde recente de angajari si cresterii altor costuri de operare. Toate acestea s-au reflectat intr-o scadere de 7% in actiunile gigantului american.

Profitul net inregistrat de Google a crescut, totusi, cu 28%, pana la valoarea de 925 milioane dolari, respectiv 2,93 dolari pe actiune, fata de 721,1 milioane dolari in aceeasi perioada a anului trecut, respectiv 2,33 dolari pe actiune. Pe de alta parte, profitul net a scazut in al doilea trimestru al acestui an fata de primul trimestru, cand s-a inregistrat un profit de un miliard de dolari. Venitul brut a crescut cu 58%, pana la 3,87 miliarde dolari, in concordanta cu previziunile Wall Street.

Castigurile au fost contracarate partial de o crestere a cheltuielilor salariale prin adaugarea de angajati, masura pe care Google a spus ca a luat-o pentru accelerarea cresterii. Numarul angajatilor la Google a crescut cu aproape 13% din martie pana in iunie, pana la 13.786 angajati cu norma intreaga, de la 12.238 angajati la sfarsitul lunii martie.

Citeste si:

Pentru Yahoo, rezultatele sunt si mai pesimiste. Profiturile pe al doilea trimestru au scazut, comparativ cu perioada similara a anului trecut, pe fondul unor restructurari la nivel executiv inalt. Astfel, profitul net inregistrat de Yahoo in ultimul trimestru a fost de 160,57 milioane de dolari, echivalentul a 11 centi pe actiune, fata de cele 164,33 milioane de dolari inregistrate anul trecut.

Incasarile totale ale companiei s-au ridicat la 1,7 miliarde de dolari, fata de cele 1,58 miliarde inregistrate in perioada similara a anului trecut. In ultimele sase luni, actiunile Yahoo au scazut cu mai mult de 5%.

Problemele Yahoo apar in conditiile in care compania a suportat recent schimbari importante in primele linii de management. Luna trecuta, CEO-ul Yahoo, Terry Semel, a fost inlocuit de cofondatorul companiei, Jerry Yang, in timp ce fostul CFO, Susan Decker, a fost promovata la functia de presedinte al companiei. Toate aceste schimbari au intervenit pe fondul scaderii vanzarilor de publicitate, atat de solide in trecut.

Pentru eBay, situatia financiara e mult mai roz. Cea mai mare companie de licitatii online a inregistrat, in al doilea trimestru al lui 2007, un profit net de 375,8 milioane de dolari sau 27 de centi pe actiune, in crestere cu 50% fata de profitul de 250 de milioane de dolari sau 17 centi pe actiune inregistrat in perioada similara a anului trecut.

Incasarile au crescut in ultimul trimestru al anului pe fondul cresterii accelerate a taxelor care au dinamizat veniturile din licitatii, dar si majorarii segmentului de clienti ai diviziei PayPal. Vanzarile au crescut cu 30%, totalizand 1,83 miliarde de dolari.

Cea mai mare pondere in cresterea eBay l-a avut succesul PayPal, companie achizitionata in 2002 pentru 1,5 miliarde de dolari, a carei majorare a veniturilor a intrecut incasarile din licitatii. De asemenea, divizia telefonica Skype Internet a inregistrat venituri mai mult decat duble, ajungand la 90 milioane de dolari, in timp ce numarul utilizatorilor inregistrat a sarit cu 94%, pana la 220 de milioane.